Šta podrazumeva sveobuhvatno renoviranje stana?
   26 Nov 2021, 8:21        SatTv    Tyler Durden


Šta podrazumeva sveobuhvatno renoviranje stana?

Mnoge veoma često muči dilema da li se renoviranje stana isplati na dugoročnom nivou i u kojoj meri. Ukoliko ste se čvrsto odlučili za kompletno sređivanje, potrebno je da se posao obavi što kvalitetnije, pa se potrudite da ne štedite.

Sveobuhvatno renoviranje se kao takvo obavlja jednom do dva puta za čitav životni vek u najvećem broju slučajeva. To je sjajna prilika da osvežite prostor i učinite ga još lepšim za život vas i vaše porodice.

Ono što nas najviše muči jeste odakle početi i kojim redom obavljati sve potrebne aktivnosti tako da nešto ne izostane.
U nastavku teskta smo opisali proces renoviranja, redosled aktivnosti i dali korisne savete.


Praktično i moderno dizajnirano kupatilo


Uređivanje kupatila vam potencijalno može oduzeti najviše vremena i novca, pa je preporuka da sa renoviranjem započnete od ove prostorije. Ukoliko je dovoljno prostrano nećete imati problem da ga uredite tako da ujedno bude i funkcionalno.

Čak i slučaju da ova prostorija ima samo nekoliko kvadrata, uz par saveta ga možete učiniti veoma praktičnim sa dobrim rasporedom. Ubacite nekoliko zidnih polica gde će biti smešteni peškiri, kozmetika i ostale potrepštine. Ostavite dovoljno prohodnog prostora i izbacite sve ono što jeste višak.

Pre nego što odaberete pločice za zidove, obavezno pre toga obavite grube radove u vezi sa vodoinstalacijama i elektroinstalacijama, kako bi sve funkcionisalo kako treba.

Moderni umivaonici, prilagođene tuš kabine, ogledala i pojedini ukrasni detalji doprineće tome da od kupatila napravite pravu malu udobnu oazu osveženja.


Nekoliko opcija za renoviranje podova


Nakon što ste kompletno renovirali kupatilo, obavili zamenu instalacija, ugradili pločice i ubacili sve potrebne elemente, naša je preporuka obaviti reparaciju podova.

Za početak, izbacite celokupan nameštaj na sigurno i rešite se svega starog što ste svakako planirali da bacite. Renoviranje podova je potrebno obaviti pre ubacivanja novog nameštaja, kako se novi elementi kasnije ne bi morali pomerati i potencijalno oštetiti.

Prva opcija je ugradnja kompletno novog parketa, kada je stara podloga skoro pa potpuno neupotrebljiva. Ako nije neophodno, ne morate kompletno menjati parket, već možete obaviti njegovo uređivanje lakiranjem. Odaberite između nekoliko vrsta lakova, a naša preporuka je da to budu oni od prirodnih materijala zbog prirodnijeg izgleda.

Ukoliko nemate dovoljno vremena da se bavite i hoblovanjem koje se preporučuje pre lakiranja, najpraktičnija opcija za vas jeste postavljanje laminata. Lako se čisti, isplativ je i jednostavno se ugrađuje postavljanjem preko donje površine. Odlična je opcija ako vam je potrebno renoviranje kuhinje i podova u ovoj prostoriji.


Ugradnja PVC stolarije je dugoročno isplativa


Savetujemo da u kompletan plan i budžet za renoviranje stana uvrstite ugradnju PVC stolarije iako ona ne deluje kao nešto skuplja varijanta na prvi pogled. Sa druge strane, njenu vrednost možete uvideti tek posle nekoliko godina, s obzirom da ima veoma veliki uticaj na uštedu energije.

Dihtovanje PVC prozora i vrata je na veoma visokom nivou, što je pogodono tokom zime i leta. Klima će veoma efikasno za samo nekoliko minuta ohladiti vazduh koji će se zadržati unutar prostorije.

Iako materijal od koga se izrađuje PVC stolarija nije prirodnog porekla, moguće ga je reciklirati, što je značajno prema principima očuvanja životne okoline. Osim svoje praktične uloge, veliki deo potrošača se za njih odlučuje zbog toga što su neutralno i minimalistički dizajnirani, tako da se mogu ukopiti u različite vrste enterijera.


Krečenje i raspored nameštaja


Nakon renoviranja kupatila, podova i ugradnje prozora, a pre ubacivanja nameštaja i dekorisanja je najbolje obaviti krečenje zidova, kako se unutrašnji elementi ne bi isprljali, a posao obavio mnogo lakše i praktičnije.

Odaberite što prirodnije boje, kako ne bi dolazilo do preteranog ispravanja hemijskih elemenata štetnih po zdravlje. Takođe, vodite računa o tome koju boju ćete nameniti za koju prostoriju. Jarke boje bude energiju, dok su one tamnije više namenjene za odmor i spavaću sobu.

Finalne radove krečenja možete obaviti i sami bez pomoći majstora, te uštedeti nešto novca i samostalno doprineti renoviranju. Na samom kraju je preostala kupovina novog nameštaja i njegov raspored tako da odgovara dobrom protoku energije i vašem senzibilitetu.

Savetujemo da se raspitate o japanskoj tehnici pod nazivom Feng shui koja daje korisne savete o tome kako obaviti raspored i uticati na dobro raspoloženje unutar doma.

Preporučujemo da u skladu sa mogućnostima kupite što više novog nameštaja, kada već želite celokupano renoviranje za dugi niz godina. Samo na taj način možete obaviti uređenje enterijera baš onako kako ste želeli. Ukoliko ipak niste u mogućnosti da sve elemente nameštaja kupujete u salonu, savetujemo da pojedine delove date na reparaciju i izvučete najviše od svog starog stočića ili komode.

Nakon što ste odabrali nameštaj, rasporedili ga i dodatno dekorisali enterijer, ostaje vam samo da uživate dugi niz godina u plodovima svog napornog rada. Pripremite se za odvajajnje značajnih sredstava zbog kojih ćete možda pomisliti da je bilo bolje kupiti potpuno novu nekretninu. Ipak, ako ne želite luksuzno renoviranje, to je svakako isplativija opcija nego kupovina. Defintiivno će vam biti potrebna pomoć stručnjaka, ali se uprkos tuđim savetima potrudite da vi donosite konačne odluke, jer će to ipak u budućnosti biti vaš novi dom. Slične vesti

Ko može biti upravnik zgrade i koja su njegova prava i obaveze?

4 Jun 2024, 13:36

U urbanim sredinama, upravnik zgrade predstavlja figuru u održavanju funkcionalnosti zajedničkih prostora i rešavanju…

Sa prosečnom platom od 60.000 mladi teško da mogu da kupe stan, roditeljski dom napuštaju posle 31. godine

20 Apr 2024, 10:13

Među kupcima nekretnina u zemlji je sve više mladih - onih koji imaju stalan, dobro plaćeni posao. Međutim, za većinu…

Evropske cene nekretnina u Beogradu, najviše dozvola izdato za stambene objekte

18 Apr 2024, 9:46

U okviru projekta Ekspo 2027, gradiće se stambeni kompleks na 160.000 kvadratnih metara. Proveravali smo kako građevnarstvo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPriznanja za sve takmičare iz…

Na 65. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je od 11. do 22. jula 2024. godine održana…

22 Jul 2024, 12:35

EkonomijaTabakovićeva sa stalnim predstavnikom…

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s novim stalnim predstavnikom…

22 Jul 2024, 12:32

EkonomijaČadež: Srbija postaje jedna od…

Povodom proizvodnja električne "pande" koja počinje u Kragujevcu, predsednik Privredne…

22 Jul 2024, 12:27

Kursna lista