Koliko košta renoviranje kuhinje?
   20 Aug 2021, 11:44        SatTv    Srbijanka Stanković


Koliko košta renoviranje kuhinje?

Renoviranje bilo kog dela stana najčešće predstavlja ozbiljan finansijski izazov. Obično se na ovakav korak odlučujemo zbog jedne „sitnice”, a onda se tokom procesa renoviranja ispostavi da ih je mnogo više. Neka gruba procena onih koji su se upustili u ovu avanturu jeste da je krajnji trošak, minimum za trideset posto veći od procenjene sume pre početka radova.

U ovom skrivenom višku troškova najčešće se krije neinformisanost o nekim važnim radovima, koji nam ne izgledaju kao krupni, a zapravo veoma se skupo naplaćaju.

Primera radi, ako renovirate kuhinju, a na to su vas motivisale pločice koje su davno izašle iz mode, vi ćete izračunati koliko koštaju pločice i prateći materijal, kao i cenu majstorskog rada keramičara, ali ćete zaboraviti vodoinstalatera.

Bez ovog poslednjeg radovi na vašoj kuhinji često ni ne mogu da se izvedu. Posao vodoinstalatera je da obezbedi cevi sa vodom, da poveže elemente koji tome služe i da onda posao prepusti keramičaru, koji će prekriti ruševine nastale od tih radova.

Posao vodoinstalatera može trajati i nekoliko sati, ali je vrednost tih radova daleko veća od onih, koje mnogo duže izvodi keramičar. Vodoinstalaterski radovi su među najčešćim skrivenim troškovima.

Naravno, ukoliko na početku nemate jasan plan i tačno znate šta želite, nego se odlučite da radite pa da usput menjate po svojoj volji, onda troškovi mogu znatno da nadmaše uvećanje od 30 posto.
 

Kako odrediti realne troškove?


Lista nužnih radova i veoma precizan plan onoga što želite da promenite u svojoj kuhinji je ključ uspeha u ovoj nameri. Takođe, važno je da se ne zavaravate da ćete neke radove koji vam deluju lako, kao npr. krečenje, moći da uradite sami. Ovo svakako ne važi za one koji već imaju majstorsko iskustvo u ovoj oblasti.

Za izradu prave liste najbolje je da se raspitate kod ljudi koji su relativno skoro renovirali isti deo kuće ili stana koji vi nameravate.


Lista radova u kuhinji

 

Rušenje

Ovo su radovi koje često uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, ovi radovi se naplaćuju i ukoliko niste sami u stanju da ih izvedete, raspitajte se na početku koliko koštaju.
 

Hidroizolacija


Ovi radovi spadaju u pripremne radove i ukoliko želite da vaša kuhinja bude sigurna i funkcionalna koliko i lepa, ovo je važna stavka. Bitumen ili kondor trake ili neka druga vrsta izolacije poda odigraće važnu ulogu ukoliko živite u zgradi. Ako se nekada i dogodi prolivanje većih količina tečnosti, ova barijera će vas zaštiti od neprijatnosti sa komšijama ispod vas.
 

Električarski radovi


Svakako će ih biti, makar i u najmanjem obimu, a ako planirate da menjate postojeći raspored elemenata i mesta za električne uređaje, ovi radovi mogu biti i obimniji, a samim tim i skuplji.
 

Vodoinstalaterski radovi


Skidanje postojećih elemenata koji služe za protok vode, zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi veće jesu ozbiljni radovi koji ne koštaju malo. Ovo su svakako i važni radovi, pa gledajte da na njima rade samo provereni majstori, po preporuci, jer vas loš kvalitet rada ubrzo može višestruko koštati. Ovde ne treba zaboraviti ni povećanje troškova ukoliko planirate izmeštanje mesta za slavinu i kanalizacione odvode.


Ukrasni radovi


Da, to su onih zbog kojih vaša kuhinja postaje lepa. Ove radove najčešće računamo kao osnovne, ali kao što smo već rekli, ovo vas može navesti na veoma pogrešnu procenu krajnje cene. Ovi radovi jesu skupi u zavisnosti od onog šta želite, ali opet ne moraju nužno biti najveći trošak. Da li će to biti najobičnije pločice, neke veoma kvalitetne, granitne i slično - diktira i cenu.


Elementi, kuhinjski aparati


Svakako da možete zadržati i stare elemente ukoliko su u dobrom stanju ili nabaviti samo neke nove, ali ne zavaravajte se na početku. Na kraju ćete sigurno poželeti da zamenite sve. Izrada po meri ili kupovina već gotovih elemenata veoma utiče na cenu. Troškovi izrade po meri, mogu vas prilično iznenaditi, zato se na vreme raspitajte o njima.

Takođe, značajan elemen predstavljaju i radne ploče, koje su možda i najvažnije za komforan rad u kuhinji. Hoće li vaš izbor biti iverica, drvo, mermer ili kuhinjske ploče od kvarca to u mnogome zavisi od toga hoće li kvalitet ili cena igrati važniju ulogu u vašoj odluci.

Ne zaboravite da značajan doprinos povećanju cene igraju i kuhinjski aparati ili ugradne ploče i rerne.
Ovo nije konačna lista, već lista najčešćih radova, ali nema sumnje da ćete je produžiti dodatnim stavkama. Tako da ako ste mislili da lepa kuhinja nema cenu, varate se. Ono što sigurno nema cenu jeste rad u kuhinji koja je “krojena” po vašoj meri.Slične vesti

Sve više kupujemo kuvana jela - hoće li domaći specijaliteti pobediti kioske brze hrane

4 May 2022, 9:34

Umesto kesa sa pijace ili iz prodavnice, sve češće kući nosimo već spremljenu hranu. Kuhinjica u komšiluku koje su spremale…

Ne valja koristiti izgrebane ili polomljene šerpe, kada posuđe postaje otrovno

22 Jan 2022, 10:09

Znali smo da treba da budemo oprezni kada kupujemo plastiku i da određene oznake znače da je opasna za upotrebu i pakovanje…

ISKORISTIMO PLODOVE LETA: PITA SA SVEŽIM GROŽĐEM

12 Sep 2019, 13:59


SEZONA JE GROŽĐA PA JE TRENUTAK DA ISKORISTITE SVE BENEFITE OVOG VOĆA. OSIM ŠTO GA MOŽETE  JESTI SVEŽE U BILO KOM TRENUTKU…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista