Kako se uklopiti u budžet za renoviranje stana?
   12 Oct 2021, 13:03        SatTv    Tyler Durden


Kako se uklopiti u budžet za renoviranje stana?

Svako renoviranje stana bio bi daleko lakši zadatak kada bismo raspolagali neograničenim novčanim sredstvima, onda ne bi bilo proračunavanja i ustručavanja. Međutim, to apsolutno nikada nije tako, pa je neophodno da uložimo trud u planiranje, organizovanje i sprovođenje renoviranja kako bi nas što bolje odrađen posao, koštao što manje.

Renoviranje ne mora uvek da podrazumeva kompletno preuređivanje, već to može biti i umerena obnova pojedinih prostorija ili čak samo zidova.

U svakom slučaju, šta god daželimo da renoviramo u našem stanu, osnovno ograničenje će nam predstavljati budžet, ali ako napravimo dobar plan i pametno ga rasporedimo, moći ćemo da priuštimo više nego što smo mislili. U nastavku teksta saznajte kako se najbolje uklopiti u budžet za renoviranje stana.


#1 Saznajte koje su cene pojedinih materijala i usluga


Da biste mogli da pravite plan i kalkulaciju, morate znati cene, sa kojima ćete imati jasniji uvid u to koliku zapravo količinu proizvoda i usluga možete dobiti za određenu sumu novca i da li se to uklapa sa onim što ste želeli na početku.

U zavisnosti od toga koje delove stana ste planirali da renovirate, bilo bi dobro da se raspitate za cene krečenja, gletovanja, usluga keramičara i električara. Za sve poslove za koje vam nisu potrebni majstori, raspitajte se šta je potrebno od materijala i koja je cena određenog materijala.

Treba se raspitati za cene usluga majstora, sa ili bez materijala. Tako će, primera radi, za postavljanje parketa cena biti računata po kvadratnom metru, ali će varirati u zavisnosti od toga da li parketar donosi svoj materijal ili ga vi obezbeđujete.
Kada znate koje su tačne ili okvirne cene svih vama potrebnih usluga, možete preći na sledeći korak.


#2 Napravite listu prioriteta i prema njoj rasporedite sredstva


Sada je sve mnogo lakše, jer znate koliki vam je budžet, šta želite i koliko to košta. Počnite listu sa stvarima koje neodložno morate renovirati, zbog kojih vam je i pala na pamet ta ideja. Zatim nastavite sa onim delovima stana koje nije toliko hitno renovirati, a za kraj ostavite stvari koje su vam poslednje pale na pamet, pa ste pomislili da ne bi bilo loše da ih završite zajedno sa prethodno navedenim.

Kada kreirate listu prioriteta, napišite pored svake stavke koliko bi to otprilike koštalo, kada se saberu svi uključeni troškovi. Sada imate daleko bolji pregled stanja i realne količine novca koji vam je potreban da biste sproveli svoj plan u delo.

U zavisnosti od visine vašeg budžeta, ići ćete od vrha liste ka dnu i sabirati trošak po trošak akumulativno, sve dok ne dođete do cifre najpribližnije iznosu kojim raspolažete.

Još jedan koristan savet je da  na zaboravite da odvojite deo novca za uvek prisutne nepredviđene troškove. Za njih obično ide 5-10% od ukupnih troškova, pa je važno da ne iskoristite sav novac na stavke sa spiska.

Imajte u vidu da se potpuno precizan budžet teško može utvrditi i izračunati, pa sve iznose računajte u određenom rasponu ili ih još bolje zaokružujte na veći iznos, kako vam ne bi zafalilo novca kada počnete posao.


#3 Samostalnim obavljanjem pojedinih radova možete uštedeti


Neki od poslova koji se obavljaju pri renoviranju, ne zahtevaju naročitu stručnost, kao što je krečenje, na primer. Ako se prihvatite krečenja možete uštedeti poprilično novca, ali će vam verovatno biti potreban ne samo kućni alat, već i pomoć članova porodice ili prijatelja, jer je za jednu osobu krečenje stana ipak preveliki posao.

Razmotrite samostalno obavljanje pojedinih radova, procenite koje biste mogli da preuzmete na sebe, pa ponovo prođite kroz spisak, ali ovog puta, sa umanjenim cenama stavki, za one poslove koje ste odlučili da obavite sami.

Tako će vam ostati više novca za poslove koji nisu obuhaćeni prvobitnom kalkulacijom, usled nedostatka sredstava.


#4 Renoviranje stana sprovodite deo po deo


Mnogo će vam biti lakše, obavljati adaptaciju prostora iz delova nego sve od jednom, kako iz finansijskih, tako i iz organizacionih razloga. Kada je reč o novcu, mnogo je bolje da radite deo po deo, tako ćete primetiti na vreme ako se desi da nepredviđeni troškovi budu veći od onoga što ste izdvojili za njih, pa nećete započinjati etape renoviranja za koje nemate novca.

Takođe, biće vam mnogo lakše da se organizujete ukoliko ceo posao podelite na faze, tako da tek kad završite jednu, započnete drugu.

Ovo vam može biti najviše od koristi ukoliko renovirate prostor u kome živite, jer će vam sačuvati određene prostorije ili delove stana funkcionalnim, tako da ćete moći tih nekoliko dana da nastavite da živite ‘’normalno’’.

Dakle, počnite sa informisanjem, zatim prikupljene podatke iskoristite za planiranje i kalkulaciju. Sastavite listu prioriteta i prema njoj se orijentišite, pritom nemojte zaboraviti da se na njoj nađu i nepredviđeni troškovi. Ukoliko je potrebno da umanjite troškove, razmotrite opciju samostalnog obavljanja pojedinih poslova. Na kraju, podelite posao na faze, kako bi mogli da držite sve pod kontrolom.Slične vesti

Najpopularnija beogradska naselja za porodični život

17 Sep 2020, 13:03

Beograd je oduvek važio za jednu od najlepših evropskih prestonica i najboljih mesta za život. Grad, koji se nalazi na ušću…

Kakav mora da bude stan da bi se reklo da je "luksuzan" i ko to kupuje

19 Jun 2020, 14:11

Tržište nepokretnosti oporavilo se iznenađujuće brzo, pokazalo je istraživanje Republičkog geodetskog zavoda. Za samo desetak…

Od čega zavisi da li će banka smanjiti učešće za prvi stan na deset odsto vrednosti nekretnine

13 Jun 2020, 11:49

Prema novom propisu, banke klijentima koji prvi put kupuju stan, mogu da učešće smanje na deset odsto zahtevanog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 17. april 2024.

SRBIJA: U sredu znatno hladnije u svim krajevima, a dnevna temperatura…

16 Apr 2024, 12:48

DruštvoGolubačka tvrđava predstavlja…

Tvrđava “Golubaki grad” priprema izložbu izložbu "Sveti ratnici u srpskom…

16 Apr 2024, 12:34

EkonomijaIzdate građevinske dozvole, februar…

U februaru 2024. izdato je 1 797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od…

16 Apr 2024, 12:28

Kursna lista