Gasite i prekrijte kamere kad ih ne koristite!
   30 Jan 2017, 19:20        mondo.rs    Aleksandar Beljić


Gasite i prekrijte kamere kad ih ne koristite!

Evropol savetuje da se prekrije veb kamera kad nije u upotrebi, a mi vam dajemo i rešenje da je trajno onesposobite kad je ne koristite.

Povodom obeležavanja Dana zaštite podataka, Kancelarija Evropola za zaštitu podataka upozorila je na opasnost od hakovanja kompjuterskih kamera što, kako je navela, može ozbiljno da ugrozi korisnike telefona i laptopova.

Uz saopštenje, Evropol je priložio i uputstvo za zaštitu u kojem, između ostalog, savetuje da se aplikacije i softveri preuzimaju isključivo sa poznatih izvora, da se redovno ažuriraju bezbednosni softveri i operativni sistemi, kao i da se pokrije veb-kamera kada nije u upotrebi.

Kako se navodi, u slučaju veb-kamera najveći mogući rizik je da haker dobije pristup njima, čak i da ga niko ne primeti, i snimi korisnika kako bi ga ucenjivao ili kako bi prikupio korisne informacije iz njegovog okruženja.

I FBI želi da vas zaštiti

"Veb-kamere na laptopovima su postale veoma popularne ovih dana: one su uključene u svakodnevne aktivnosti kao što je razgovor sa prijateljima ili aktivnosti u vezi sa poslom. Međutim, poput većine tehnoloških postignuća, njihove osnovne prednosti mogu biti preokrenute i postati pretnja za korisnike", ističe se u saopštenju.

Kako kameru telefona koristiti kao veb kameru

Ako koristite Windows 10 operativni sistem potrebno je da odete u Settings >>Privacy >>Camera i u okviru tog menija onemogućite pristup kameri za sve ili nekim od aplikacija. Najbolje bi bilo da u trenucima dok ne koristite kameru njena funkcija bude onesposobljena (pogledajte galeriju slika i isključite klizač da bude beo tj. siv).

Hakeri pristupom kameri sebi omogućuju i video i audio snimak vašeg okruženja.

Brojna istraživanja ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svestan rizika koji ih vrebaju na internetu i van njega (offline), a da oni koji su svesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali bezbedni na internetu.

Istraživanje kompanije Kaspersky Lab ukazuje na činjenicu da internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali privatnost. Jedan od pet korisnika (22 odsto) priznao je da pokriva veb kameru kako bi zaštitio privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumeju da pokrivanjem veb kamere ne mogu sprečiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i grupa koji žele da ih prisluškuju.




Slične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPresretači i radari na putevima…

Na svim putevima u zemlji očekuje se pojačan saobraćaj, naročito u poslepodnevnim satima.…

29 Mar 2024, 12:27

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

Kursna lista