Veštačka inteligencija predvodnik nove industrijske revolucije - moramo u korak sa svetom
   28 May 2024, 10:47    Beograd    rts    Elena Marjanović


Veštačka inteligencija predvodnik nove industrijske revolucije - moramo u korak sa svetom

Oko 4.000 stručnjaka iz celog sveta, u Bostonu je razgovaralo o novim tehnologijama i budućnosti razvoja veštačke inteligencije. Upozoravaju – pomoći će nam i olakšati mnoge poslove, ali se samo odgovornim i kontrolisanim korišćenjem tehnologije, mogu sprečiti zloupotrebe. Na konferenciji Aj-Bi-Ema bili su i inženjeri iz Srbije.


Dve su neizbežne teme na skoro svim konferencijama političkih i tehnoloških lidera proteklih godinu dana: ratovi i potencijalna ratna žarišta i veštačka inteligencija.


Saglasni su da VI donosi velike mogućnosti: i za napredak i za zloupotrebe.


Napredak je već jasno vidljiv u povećanju produktivnosti zaposlenih, što je i osnovni razlog zašto poslodavci investiraju u sisteme zasnovane na VI. Posebno se ubrzava proces pisanja programskih kodova. Već sada 44 odsto koda programerima može napisati nova tehnologija. Procene su da će više od 600 miliona novih aplikacija do kraja decenije napisati VI.


„Već sada vidimo da će veštačka inteligencija uticati na sve sfere naših života, kako na privatani tako i poslovni. Razvili smo platformu Votson EKS koja omogućava da na bezbedan i human način koristimo ovu tehnologiju. Vidimo da Srbija dosta pažnje posvećuje veštačkoj inteligenciji i da je jedna od najbrže rastućih zemalja u oblasti IT-a“, kaže Tomas Kristiansen iz Aj-Bi-Ema.


Među nekoliko hiljada učesnika konferencije i inženjeri iz Srbije. Ističu da je ovo najmoćnija tehnologija koja je do sada poznata čovečanstvu i da se mora držati korak sa svetom. Da bi se veštačka inteligencija u potpunosti iskoristila ključna je edukacija i prekvalifikacija zaposlenih.


„Ovo je oblast koja se jako brzi širi i mi moramo raditi na razvoju kadrova i moramo unapređivati znanja kako bismo mogli da ispratimo ovu veliku revoluciju koja se dešava oko nas svaki dan“, navodi Dušan Jokić iz „Komtrejda“.


„Možemo videti primenu najnovijih tehnologija, primenu VI i raznih softvera za nadgledanje i praćenje kako bi naši servisi bili maksimalno dostupni građanima. Posebno je dobro što možemo da radimo i na edukaciji mladih i da donesemo sve ono što je najbolje u svetu u Srbiju“, ističe Aleksandar Milinković iz Kancelarije za IT i e-Upravu.


Uprkos mnogim nerešenim pitanjima, veštačka inteligencija se već sada smatra predvodnikom nove industrijske revolucije. Potvrda toga su i poslednja istraživanja: 66 odsto poslodavaca ne bi zaposlilo kandidata koji je poznaju osnove VI.Slične vesti

Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

18 Mar 2024, 9:31

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo…

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Servisne informacijeIzmenjeno radno vreme Gradskog…

Na Gradskom bazenu u Požarevcu u subotu, 13. jula, održava se Državno prvenstvo u triatlonu.…

12 Jul 2024, 12:17

DruštvoProf. Đenić: Na VMA broj pregleda…

Nastavlja se tropski talas u Srbiji. Zato lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one…

12 Jul 2024, 10:45

PolitikaVučić se danas obraća javnosti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti Obraćanje predsednika…

12 Jul 2024, 10:41

Kursna lista