Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?
   18 Mar 2024, 9:31        SatTv    Tyler Durden


Prisluškivači: Koje koristi imamo i šta je sa privatnošću?

Prisluškivači, prisluškivanje i lociranje nije oduvek bilo moguće. Ne tako davno, bilo je  nezamislivo da postoje uređaji koji mogu da se koriste za prisluškivanje ili diskretno snimanje razgovora odnosno bilo kojeg zvuka u prostoriji  i sve to bez ograničenja u dometu nezavisno od toga koliko ste Vi trenutno udaljeni od uređaja za prisluškivanje. Kako se savremeni svet razvija, razvijaju se i tehnologije koje omogućavaju kako prisluškivanje tako i lociranje pojedinca skoro svuda na planeti i to sa odličnim kvalitetom zvuka i preciznošću lociranja od svega par metara.

Pri pomeni reči prisluškivač ili prisluškivanje, prvo pomislimo šta je sa privatnošću i to se postavlja kao značajno pitanje u svakodnevnom životu. Ako počnemo malo pažljivije da posmatramo stvari, shvatićemo da živimo u eri globalnog velikog brata i da smo okuženi svim mogućim i nemogućim kamerama, kako na ulicama grada tako i na privatnim i poslovnim objetkima. Da bismo znali kako da reagujemo i kako da se na kraju dana i zaštitimo od raznih uređaja moramo znati kako oni funkcionišu.

Prisluškivači su uređaji koji se uglavnom koriste za diskretan nadzor i praćenje, sam princip rada uređaja za prisluškivanje (u zavisnosti od modela) je krajnje jednostavan. Postavi se uređaj na određenu poziciju, naravno diskretnu, i onda Vi kao krajnji korisnik dobijate informacije iz prve ruke. Kod nekih modela sve ide u realnom vremenu kao što su recimo GSM PRISLUŠKIVAČI koji koriste tehnologiju mobilnih operatera ili kod drugih modela koji se ostave u prostoriji jer poseduju integrisanu bateriju i imaju veliku autonomiju rada i gde oni snimaju na svoju memoriju i kasnije se preslušava šta je snimljeno, takvi uređaji su USB PRISLUŠKIVAČI.
 

GSM  Prisluškivači


GSM prisluškivači su uređaji koji nemaju ograničenja u dometu, oni koriste mobilni tehnologiju kao sredstvo veze sa Vama, oni se jednostavno samo ostave u prostoriji koja vam je bitna i od interesa. U njega se ubaciju sim kartica za mobilni telefon, pozovete uređaj koji se automatski i naravno bešumno javlja i vi dobijate informaciju u realnom vremenu. Prednost ovog gsm prisluškivača je baš ta jer se informacija dobija odmah, mali su i poseduju sopstvenu bateriju možete slušati šta se priča sa bilo koje udaljenosti. Ovakav vid prisluškivača možete pronaći u raznim oblicima: produžnom kablu , mišu za računar ...ali najbolje se pokazao ovaj model kao kocka i daleko najzastupljeniji. 

USB prisluškivačiUSB prisluškivači su minijaturni uređaji koji se mogu postavati skoro bilo gde jer su idealno kamuflirani u obliku USB memorije koja i radi kao flash memorija. Opremljeni su svojom integrisanom baterijom koja omogućava da se koriste svuda i to sa velikom autonomijom rada, neki modeli mogu da snimaju i po nekoliko dana sa jednim punjenjem.

Pored svoje male dimenzije odlikuje ih pre svega jednostavnost upotrebe, jer za njiovo korišćenje nije potrebna aposolutno nikakva obuka. Najbitinija karakteristika jeste njihov savršen zvuk koji je na znatnom višem nivou u odnosu na drugu sličnu špijunsku opremu. U ovoj kategoriji prislušnih uređaja postoji mnoštvo varijacija u smislu kvaliteta i autonomije rada..ali su svakako preporuka prilikom izbora odgovarjuće opreme.

 

Privatnost podataka i zloupotreba


 
Prilikom korišćenja špijunske opreme uvek se javlja moralna i poneki put i zakonska dilema o korišćenju ovih uređaja. Iako imamo potrebu, postavljamo sebi pitanje da li je moralno da to i koristimo i na koji način. Međutim kvalitet informacija i potreba za istim u većini slučajeva prevazilazi moralne barijere, jer upravo takva informacija može da spasi firmu, brak pa čak i nekom da spasi život. Naravno tu se javljaju i negativne posledice u vidu poverenja odnosno nepoverenja prema svojim zaposlenima ili bližnjima. Ali treba imati na umu kada god postoji neka sumnja, ona se razvija i korišćenje uređaja dolazi kao finalna faza i potvrda naših sumnji, retko kada se uspostavi kao suprotno.

Kada se osvrnemo na zakonsku regulativu, naravno da je potrebno da se poštuju svi zakoni ove zemlje i da treba da poštovati tuđu privatnost. Tanka je linija između potrebe za informacije i poštovanja zakona o tuđoj privatnosti. Svakako svi treba da povedemo računa da se zaštitimo na pravi način. Postoje razni načini gubitka ličnih podataka:

   - Krađa identiteta – Lični podaci koji se zloupotrebe za otvaranje računa, kupovini ili lažno predstavljanje
   - Finansijske prevare – zloupotreba ličnih podataka mogu dovesti do direktnog gubitka novca
   - Ugrožavanje lične sigurnosti – neovlašćeno praćenje u cilju pribaljanje lokacije i zloupotrebe iste  

Pravo na privatnost je je osnovno ljudsko pravo, koje je regulisano zakonima kako na nivou države tako i na medjunardnom nivou. Svakako treba voditi računa da se ne prekrše zakoni i pravna regulativa prilikom korišćenja ovih uređaja. Zakon naglašava da korisnici treba da budu obavešteni o načinu prikupljanja informacija i na koji način. To treba obavljati transparetno i u skladu sa zakonom. Nažalost zakon je jako dobro i oštro napisan ali se u praksi skoro uopšte ne poštuje....naravno sve treba koristiti u skladu sa propisima zemlje u kojoj se koristi uređaj.Slične vesti

Begović: Građani mogu da budu sigurni da naši genetski podaci ostaju u zemlji i da mi upravljamo njima

28 Apr 2023, 9:46

Ove godine počinje gradnja Bio 4 kampusa u Srbiji. Već su potpisani prvi ugovori, a među poslednjima i Memorandum o razumevanju…

Šta su IP kamere i zašto bi trebalo da uložite u njih?

7 Dec 2019, 14:22

Video nadzor je sve veća potreba, ne samo na javnim mestima, već i na privatnim posedima koje je potrebno osigurati od provalnika…

Sony otkrio prve detalje o PlayStation 5

17 Apr 2019, 13:41

Nije tajna da Sony radi na novoj PlayStation konzoli. Prošlog oktobra, na primer, predsednik kompanije Kenichiro…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaFalsifikovan med problem pravih…

Lošija pčelinja paša dovodi često do pojave veće količine falsifikovanog meda…

21 May 2024, 12:12

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

Kursna lista