Šta su pametni satovi i kako nam mogu olakšati život?
   10 Dec 2021, 20:22        SatTv    Tyler Durden


Šta su pametni satovi i kako nam mogu olakšati život?

Ubrzan razvoj tehnologije nam poslednjih godina donosi mnoštvo uređaja, koji su dovoljno pristupačni i dovoljno korisni da svakome mogu olakšati život. Pametni telefoni se mogu nazvati predvodnicima ove grupe uređaja, jer praktično predstavljaju minimiziranu multifunkcionalnu zamenu za gomilu drugih uređaja.

Međutim, mobilni telefoni nisu savršeni i imaju mnoštvo nedostataka koji ih čine neadekvatnim u određenim situacijama sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Pametni satovi, iako su se još odavno počeli razvijati kao tehnologija, tek su u poslednjih par godina dobili na popularnosti.

Šta je zaslužno za njihovu popularnost? Šta ih razlikuje od običnih satova? Po čemu mogu biti bolji od pametnih telefona i da li postoji šansa da ih u potpunosti zamene?

U nastavku teksta saznajte više o pametnim satovima i o tome kako nam mogu olakšati svakodnevnicu.
 

Šta su pametni satovi i koliko su uopšte pristupačni?


Pametni satovi su u suštini pravi mali kompjuteri prikačeni na narukvicu. Oni samo imaju oblik ručnog sata, dok pomoću njih možete koristiti veliki broj aplikacija i programa, a ne samo imati pojam o tačnom vremenu i datumu.

U zavisnosti od broja funkcija, kvaliteta izrade, preciznosti i brzine programa, ali i drugih performansi, cena pametnih satova može da varira u rasponu od 20 evra do 2000 evra. Upravo zbog tako širokog raspona cena su postali pristupačni svima, a čak i oni jeftiniji modeli mogu obavljati brojne korisne funkcije.


Kako pametni satovi olakšavaju svakodnevne aktivnosti?


Puno je benefita koje možemo imati od korišćenja pametnih satova i svi se oni ogledaju u pristupu aplikacijama, mernim i GPS uređajima, kao i povezivanju sa mobilnim telefonom. Međutim, ono što se izdvaja kao njihova najveća vrednost je to što su tako mali i mogu biti prikačeni za ruku tokom celog dana.
 

Merenje i praćenje parametara važnih za zdravlje i bavljenje sportom


Ukoliko se bavite sportom ili samo vodite računa o svom zdravlju, jedan ovakav sat može biti vaš pomoćnik u svemu, time što će meriti svaki vaš kilometar, korak, pa i otkucaj srca.

Posebno za one koji se bave sportom na otvorenom, pametni satovi znače mnogo toga, jer su mogućnosti aplikacija koje se mogu instalirati ogromne. Merenje, praćenje, preporuke i savete, sve to možete imati na svom ručnom zglobu u svakom trenutku. Nije važno da li ste na vrhu planine ili pod vodom, sat će raditi i pružiti vam podršku u svakom trenutku.
Pametni satovi mogu biti vaš lični savetnik, kada je reč o zdravlju. Mogu služiti kao pedometar, barometar, meriti kvalitet sna, puls i mnoge druge funkcije u zavisnosti od modela.
 

GPS za navigaciju na putu i merenje sportskih rezultata


GPS tehnologija takođe može biti od velike pomoći, kako pri sportskim aktivnostima, tako i u svakodnevnom životu. Kada se vozite automobilom, navigacioni sistem vas može navoditi pokazivanjem putanje, ali i zvučnom signalizacijom.

Dakle snalaženje na nepoznatim delovima puta je mnogo lakše, a sigurnost pri vožnji je daleko veća, jer su obe ruke slobodne, a konstantno je omogućen pogled u ekran sata.

GPS omogućava merenje pređenog puta, a obračunavanjem u jedinici vremena se dobija i brzina kretanja, pa je za trčanje na otvorenom izuzetno korisno imati ovakav jedan sat.


 

Pametan sat je dostupan u svakom trenutku


Na mnogim mestima i u specifičnim situacijama upotreba mobilnog telefona može biti ograničena, pa čak i zabranjena. To više nije problem, jer sa smart satom koji je povezan sa mobilnim telefonom možete odgovarati na poruke, pozive, e-mailove, pa čak i glasovno izdavati naredbe.

Možete imati pristup svim obaveštenjima koja se pojavljuju na vašem mobilnom telefonu, tako da se ništa ne propušta, iako je telefon u džepu ili torbici.


Kako odabrati najbolji pametni sat za sebe?


Pametni sat je najbolje prilagoditi vašem mobilnom telefonu, pre svega zbog operativnog sistema. Ukoliko sat ima mogućnost povezivanja i sa Android i sa iOS-om onda taj faktor možemo zanemariti.

Odabir dalje treba prilagoditi vašim potrebama, ali i budžetu. Pojedini pametni satovi vam omogućuju da manipulišete svim obaveštenjima sa telefona, dok vas neki drugi samo obaveštavaju da je pristigla poruka.

Cena sata u velikoj meri zavisi od njegovih mogućnosti, pa preporučujemo da ova dva faktora pažljivo ukombinujete. Gledajte da se vaše želje poklope sa vašim budžetom, pa po potrebi uskratite određene, za vas manje bitne funkcije sata ili proširite budžet, kako biste na kraju bili zadovoljni kupovinom.

Takođe, jedna od bitnih specifikacija je ekran sata, koji može biti osetljiv ili neosetljiv na dodir, što uslovljava način rukovanja pametnim satom. U zavisnosti od načina koji preferirate, treba obratiti pažnju i na ovu važnu stavku.
Smart satovi ili pametni satovi nisu samo pomagalo i multifunkcionalni uređaj, već predstavljaju značajan modni detalj, kao u ostalom i svi drugi satovi. Zato je potrebno razmišljati i u ovom pravcu. Imajte u vidu da će vaš stajling, obogaćen jednim ovakvim pametnim satom delovati više futuristički, ali i elegantnije.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, da vas je upoznao malo bolje sa tehnologijom smart satova, te da sada imate bolji uvid u mogućnosti koje nam mogu dati u svakodnevnoj upotrebi.Slične vesti

Pedofilija na internetu - ko su predatori među nama

11 Mar 2024, 10:20

Grupa internet predatora ponovo je uhapšena pre nekoliko dana. Sumnja se da su iskorišćavali decu kako bi…

Veštačka inteligencija u fokusu završenog Kopaonik biznis foruma

7 Mar 2024, 10:16

Završen je 31. "Kopaonik biznis forum". Prema broju učesnika, specijalnim gostima i temama, utisak je da…

IT tržište stabilno, ali jedna promena je u Srbiji vidljiva prvi put

17 Jan 2024, 9:46

Marko Vučetić sa sajta "Hello world" kaže za RTS da se očekuje rast plata u IT sektoru, a da su ljudi koji su…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportVukovi najbolji u Požarevcu

Roda državni turnir u basketu 3×3 svoj put nastavio je u Požarevcu, gde je u finalu…

17 Jun 2024, 14:09

DruštvoMaturanti Učiteljske škole 55:…

Jedna od poslednjih generacija Učiteljske škole u Požarevcu proslavila je 55. godina…

17 Jun 2024, 13:54

KulturaPromovisana knjige "Krvava…

Promocija knjige „Krvava granica“ održana je u Galeriji Kulturnog centra „Zlatibor“…

17 Jun 2024, 13:03

Kursna lista