Pripremni trening skajraninga na Torniku
   3 Nov 2021, 15:01    Čajetina    sattv, TO Zlatibor    Elena Marjanović


Pripremni trening skajraninga na Torniku

Poslednji grupni trening Skajraning reperezentacije Srbije pred evropsko prvenstvo u Portugalu, biće održan za vikend na Zlatiboru

Za vikend će se na Zlatiboru, odnosno ski centru Tornik, održati pripremni trening reprezentacije Srbije i Crne Gore u skajraningu „nebeskom trčanju“ sa početkom u 9 časova. 


Ovo je ujedno i poslednji grupni trening naše reperezentacije pred evropsko prvenstvo u Portugalu koje je najavljeno sredinom novembra, tačnije 19-21. novembar 2021. godine u oblasti Sao Pedro do Sol.Na ovom pripremnom treningu koji će se održati na Zlatiboru doći će 7 reprezentativaca od kojih je jedan, Nikola Ilić, i rodom iz Čajetine, ali sa porodicom već duže vremena živi u Beogradu.

Šta je skajraning (skyrunning) „nebesko trčanje“? Skajraning je sportska disciplina koja je na našim prostorima u poslednjih nekoliko godina doživela izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija i sl.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu, iako se na prvi pogled čini da je to prosti spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat ovog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina.

U osnovi, skajraning je od planinarenja „nasledio“ prostor u kome obitava – planine, a iz atletike metod po kome funkcioniše – trčanje.  Nije dovoljno da samo obujete patike i krenete da trčite po planini. Pre svega skajraning je sport, što znači da su skajraning trke – takmičenja, a ne turističke planinarske ture.. Takođe, vremenski limiti doprinose dinamičnosti trke, a organizatori ih definišu na osnovu proračuna o brzini kretanja takmičara prosečne fizičke pripremljenosti. Naravno da je moguće uživati u lepotama planine i na skajraning trkama, ali uslov za to je da budete u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Asocijaciju Skajraning Srbija i Crna Gora vodi tim entuzijasta čiji je cilj da svojim delovanjem doprinese razvoju, afirmaciji i promociji nebeskog trčanja, ultra maratona na visokim nadmorskim visinama i ostalim sportovima izdržljivosti, kao i razvoju, afirmaciji i promociji sportskog i planinskog turizma u Republici Srbiji i šire. Posebno su okrenuti organizaciji edukativnih eko tura i promociji zaštićenih prirodnih dobara širom zemlje. Primljeni su u punopravno članstvo Međunarodne Skajraning Federacije ( International Skurunning Federation - ISF).

Naredne godine Asocijacija Skajraning Srbija će organizovati 7 trka na našim prostorima, odnosno na Jahorini, Zlatiboru, Staroj Planini, Durmitoru, Prokletijama, Sinjavini i Lužnici. Trke će početi da se organizuju u februaru, a sezona se završava u oktobru mesecu. Takmičenje nebeskih trkača na Zlatiboru planirana je za 2. april 2022. godine, staza će imati 27 kilometara i čak 1.600 metara uspona i spusta.Slične vesti

Izuzetna posećenost Zlatibora i za Sretenje

21 Feb 2024, 12:44

Nepregledne kolone automobila na isključenju sa autoputa Miloš Veliki u Pakovraću, redovi za kupovine ulaznica na…

Akcija "I ja se borim" obeležena na Zlatiboru

17 Feb 2024, 9:42

Obeležen je Svetski dan dece obolele od raka 15. februara na Kraljevom trgu na Zlatiboru kroz akciju „I ja se borim“,…

Gondola radi duže za praznike

14 Feb 2024, 14:42

Gold gondola će od 15. do 18. februara za putnike raditi od 9 do 16časova, a poslednja vožnja sa Tornika je u 17 časova.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista