Papagaji kao kućni ljubimci - šta možete da očekujete
   23 Dec 2020, 12:00        SatTv    Tyler Durden


Papagaji kao kućni ljubimci - šta možete da očekujete

Ukoliko ste ljubitelj papagaja željećete da upravo u svom domu imate jednog pernatog prijatelja, ali negovanje papagaja nije lako. Potrebno je da uložite mnogo ljubavi, vremena i truda, a prije kupovine treba da razmislite o osobinama koje želite da krase vašeg papagaja - od oglašavanja, preko izgleda pa do karakteristika u ponašanju.

Vjerovatno vas ka odluci da odaberete papagaja kao kućnog ljubimca vuku primamljive boje, interesantno oglašavanje, ali i razmišljanje kako vam je to “lakša” opcija od biranja mačke ili psa za kućnog ljubimca.

Međutim, potrebno je da budete svjesni prijednosti i mana koje imaju papagaji kao kućni ljubimci, budete sigurni u svoju odluku i odaberete onog koji najviše odgovara vašim potrebama. U narednim redovima vas upućujemo na šta treba da mislite prilikom odabira papagaja za kućnog ljubimca.


Papagajima se treba posvetiti kao i drugim ljubimcima


Pojedine vrste papagaja umeju da budu jako zahtjevne životinje, a ukoliko im ne pružate dovoljno pažnje, svoje nezadovoljstvo iskazaće proizvodnjom buke. Dakle, ako im se ne posvetite dovoljno, očekujte odgovor od njih. Neke vrste zahtijevaju još jednog prijedstavnika svoje vrste jer će u suprotnom postati tužne, pa čak i depresivne, dok postoje i papagaji koje ne vole da se “druže”.

Sa druge strane, tu su one vrste koje vole da ih gledate, ali ne dodirujete i zahtevaju jedino čišćenje kaveza i redovno hranjenje. Stoga je važno da odaberete papagaja u zavisnosti od vaših potreba, a budite svesvni da ponašanje ptice zavisi od vašeg ponašaja i uslova koje im nudite.

 

Druželjubivi papagaji


Ako želite da vaša ptica izlazi iz kaveza i slobodno leti po stanu, učestvuje u različitim aktivnostima sa vama i razveseljava vas svojim ponašanjem, predlog je da odaberete druželjubive ptice. Neke od popularnijih vrsta papagaja koji vole da se druže, zbližavaju sa vlasnikom i izlaze iz kaveza su:
  Tigrice - inače su jako tihi papagaji, a čućete ih da krešte kada su nezadovoljni prostorom ili gladni. Vole da budu u paru. Mali parotlet - mogu postati najbolji prijatelji sa vlasicima, ali i veoma nezadovoljni ako dovedete drugu pticu. Nimfe - ovi papagaji vole da se maze i kreću po stanu. Jedne su od najpopularnijih kućnih ljubimaca, naročito u porodicama sa decom, otvoreno iskazuju ljubav i nežnost.


Važnost prostora u kojem papagaj boravi


Ovdje je jasno da veće ptice zahtevaju veći kavez, međutim važno je pomenuti i druge bitne stavke. Prilikom uređivanja prostora za pernatog prijatelja treba da vodite računa o igračkama i opremljenosti kaveza.

Kavez opremite merdevinama, ljuljaškama, ogledalima i sl. i vodite računa da budu bezbedne i odgovaraju veličini vaše ptice. Takođe, pojedini papagaji zahtevaju češće održavanje odnosno čišćenja kaveza od drugih.

Još jedna bitna informacija prilikom negovanja je i sama prostorija u kojoj držite kavez. U ovoj prostoriji ne bi trebalo da bude pušenja, ali ni osvježivača vazduha i mirišljavih sveća.

Papagaji su uglavnom osjetljivi na jake mirise, te izlaganje njima može izazvati ozbiljne posledice. Omogućite ptici zdravu životnu sredinu i dovoljno sunčeve svetlosti. Takođe, držite ih u prostoriji u kojoj i vi provodite vrijeme većinu dana, jer će se inače osećati usamljeno.Šta podrazumeva nega papagaja


Prvo pravilo je da se dobro raspitate prilikom odabira papagaja, u smislu konsultacije sa veterinarom o karakteristikama određene vrste. Danas je dostupno na stotine vrsta ptica, te je važno da odaberete idealnu vrstu za uslove u vašem domu, ali i u zavisnosti od vaših želja
.
Treba da vodite računa o ishrani papagaja s obzirom na to da imaju osetljiv digestivni sistem. Sjemenje je svakako glavno u ishrani ptica, a neke vrste vole i voće i povrće, pa ga treba uključiti u ishranu. Vodu u kavezu mijenjajte 1-2 puta dnevno, a ukoliko primjetite promenu u ponašanju ptica, reagujte na vreme i pozovite veterinara.
 


Privikavanje papagaja na nove vlasnike i pripitomljavanje


Ptice su po prirodi plašljive živote, a nakon kupovine i izlaska iz pet shop-a koji je sasvim drugačije okruženje od onog u koje je dovodite, taj strah će biti veoma izražen. Savjetujemo vam da budete strpljivi i za početak obezbedite tihu prostoriju za vašeg novog ljubimca, a ukoliko u kući živi veliki broj ljudi, preporuka je da prvih dana samo jedna osoba dolazi do ljubimca, hrani ga, mijenja vodu i smireno mu se obraća.

Nakon nekoliko dana ptica bi trebalo da bude opuštenija, a kada uočite da je pravo vrijeme možete otvarati kavez i gurnuti ruku unutra, pomaziti pticu i pokazati joj da je sigurna. Porudite se da nemate nagle pokrete u njenom prisustvu jer će vas to vratiti korak unazad. Može se desiti da vas papagaj gricne, ali nemojte se brinuti, to se neće dešavati prečesto.

Kada uočite da je papagaj dovoljno siguran, veseo i opušten, vrijeme je da je pustite iz kaveza da slobodno leti po vašem domu (osigurajte mu prostor - zatvoreni prozori), a u nekom trenutku će vam stati na rame i započeti interakciju sa vama, koja će kasnije postati rutina.

Na kraju možemo zaključiti da papagaji kao i svi drugi ljubimci zahtevaju posvećenost. Kada im to pružite, one će vam vratiti jednako - ljubavlju i nećnošću!Slične vesti

U Braničevskom okrugu stabilna epizootološka situacija

29 Sep 2020, 11:37

Iako se u okruženju pojavila Afrička kuga svinja, epizootološka situacija u Braničevskom okrugu je stabilna, ali…

VEĆE KAZNE ZA ZLOSTAVLJAČE ŽIVOTINJA I BOLJE SPROVOĐENJE ZAKONA KOJI IH ŠTITE

8 Feb 2019, 15:40

ORCA I SRPSKI TELEGRAF SU 20. DECEMBRA 2018. GODINE MINISTARSTVU PRAVDE UPUTILI DOPIS SA DVE INICIJATIVE KOJE SE ODNOSE…

PROŠIRENJE KAPACITETA VAŽAN ZADATAK

9 Dec 2017, 13:55

ZA NAREDNI PERIOD U JAVNO KOMUNALNOM PREDUZEĆE KOMUNALNE SLUŽBE PRIHVATILIŠTE ZA PSE I MAČKE LUTALICE GLAVNI ZADATAK…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista