Vide nas u zelenoj i plavoj boji
   3 Sep 2020, 9:31        politika.rs    Jovana Kuzmanović


Vide nas u zelenoj i plavoj boji

Pored tri fotoreceptora za crvenu, zelenu i plavu, ptice imaju i četvrti koji im omogućava da vide ultraljubičasti spektar

Ako imate kućnog ljubimca, to znači da morate da upoznate njihovu ličnost i sve njihove štosove, da imate osećaj kao da možete s njima da komunicirate uprkos tome što uopšte nemate zajednički jezik. Ali, da li ste ikada razmišljali o tome kako vaša voljena mačka, pas ili ptica (prvenstveno papagaj) vide vas, vašu kuću i sve maštovite igračke koje ste im kupili za igru?

Nekad se mislilo da psi vide crno-belo. Greška. Ispostavilo se na osnovu brojnih ispitivanja koja prenose svetski mediji da psi zapravo vide boje, mada manje boja nego ljudi.

Oči pasa sadrže dve vrste fotoreceptora – štapiće i konusi. Za gledanje i raspoznavanje boja odgovorni su konusi, dok štapići pomažu vidu pri slabom svetlu. Za razliku od ljudi, koji imaju tri konusa da bi mogli da vide crvenu, zelenu i plavu, psi imaju samo dva, za koje se pretpostavlja da su za zelenu i plavu boju.

To znači da psi neke boje mogu jasno da vide, dok druge za njih izgledaju potpuno drugačije u odnosu na ono kako ih vide ljudi. Pretpostavlja se da psi takođe mogu da vide više nijansi sive nego ljudi. Pored toga, oni imaju i neuporedivo bolji noćni vid od našeg, zbog čega im se u očima odražava svetlost u mraku.

Mačke su vrlo slične psima po tome što imaju samo dva konusa, isto verovatno za zelenu i plavu. Takođe, kao što većina ljudi zna, imaju daleko superiorniji noćni vid.

Za razliku od ljudi, mačke imaju šire vidno polje, tvrde naučnici. Mačke su kratkovidije od ljudi, ukazuju istraživači životinjskog sveta, ali ova umiljata stvorenja to nadoknađuju povećanom oštrinom drugih čula.

Za razliku od pasa ili mačaka, ptice zapravo imaju bolji vid od ljudi. Pored tri fotoreceptora za crvenu, zelenu i plavu, imaju i četvrti koji im omogućava da vide ultraljubičasti spektar. To znači da ptice mogu da vide čitav niz boja za koje čak i ne znamo.

Ono što još više zapanjuje jeste da ptice u očima imaju poseban protein koji im omogućava da „posmatraju” magnetne zrake Zemlje, što im pomaže prilikom seoba.

Foto: pixabaySlične vesti

Deca nam se rađaju čista ko suza. Sve što legne u njihovu glavu i na njihovo srce do nas je

24 Sep 2020, 10:40

Deca nam se rađaju čista ko suza.
Ne izlaze iz majčinih utrobi sa ajfonima i tabletima i besplatnim wifi-om.
Bosa…

Namirnice koje ne goje: Uživajte u ovoj hrani bez griže savesti!

23 Sep 2020, 9:13

Iako je pravilo da za uspešno mršavljenje moramo da se odreknemo večere, lagana hrana pre spavanja može da…

Ovim znakovima se u oktobru potpuno menja život!

21 Sep 2020, 11:30

Sunce i Saturn su najjače jesenje planete koje će u vaš život uneti promene koje ste dugo priželjkivali

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoTribina "Niste sami"…

Četvrta tribina u 2020. godini, u okviru kampanje "Niste sami", održana  je…

29 Sep 2020, 12:54

DruštvoUskoro u Požarevcu savetovalište…

U Požarevcu će biti formirano savetovališta za brak i porodicu. Savetovalište…

29 Sep 2020, 12:52

DruštvoJP Toplifikacija priprema toplifikacioni…

U JP Toplifikacija Požarevac u toku su aktivnosti za početak grejne sezone. S bzirom na nastupajući…

29 Sep 2020, 12:51

Kursna lista