Korisni saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona
   18 Feb 2021, 10:12        SatTv    Srbijanka Stanković


Korisni saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona

U današnje vreme život bez mobilnog telefona je potpuno nezamisliv. U toj „maloj crnoj kutiji“ smešteni su podaci od krucijalne važnosti za svakog čoveka – kontakti, poruke, fotografije, video-snimci, podsetnici i brojne aplikacije, od navigacije do e-bankinga i plaćanja putem QR koda. Mobilni telefon gotovo da ne ispuštamo iz ruku – telefoniramo, dopisujemo se sa prijateljima, proveravamo društvene mreže, igramo igrice, plaćamo račune, gledamo kuda idemo, navijamo budilnik, kreiramo i editujemo fotografije... Kada se mobilni pokvari, deluje kao da nam se ugasio deo života.

U tim trenucima žurimo da nabavimo drugi uređaj, ali često nismo u finansijskoj mogućnosti za kupovinu novog. Polovni telefon je jeftinija varijanta, ali nosi sa sobom i veliki rizik. Saznajte koji su to korisni saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona i budite sigurniji prilikom kupovine.


Koliko su nam neophodni korisni saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona?


Pravi saveti za kupovinu polovnog mobilnog telefona su izuzetno važni kada se odlučite za takav potez. Rizik je uvek prisutan, čak i kada kupujete novi telefon. Međutim, za razliku od nekorišćenog telefona sa garancijom od godinu ili dve, polovni telefon nećete moći da reklamirate. Pažljivo pogledajte oglase za prodaju polovnih telefona i pratite smernice koje smo dali u nastavku teksta, pa će i sam proces kupovine biti mnogo lakši.
 

#1 Odredite maksimalni iznos koji želite da izdvojite za kupovinu polovnog telefona


Cenovni rang je izuzetno bitan, ako ne i najbitniji faktor prilikom kupovine polovnog telefona. Upravo ste se odlučili za polovni telefon kako biste prošli povoljnije nego da kupujete nov i cena je prvo što morate da proverite. Cena prevashodno zavisi od dva faktora – brenda telefona i stanja u kome se nalazi. Dobro razmislite da li ste spremni da kupite izgreban ili udaren telefon. Maska svakako može da prekrije takva oštećenja. Zašto ne kupiti dosta jeftiniji telefon čiji nedostatak i neće biti vidljiv?!

Kao i kod mnogih drugih polovnih stvari, cena prikazana na sajtu ili u objavi na društvenoj mreži nije konačna. Uvek postoji prostor za cenkanje. Pozovite prodavca, raspitajte se detaljno o proizvodu i proverite za koliko bi spustio cenu. Vodite računa kod popusta većih od 20%. Velika je verovatnoća da postoji neki skriveni razlog zašto prodavac želi da se što pre reši svog mobilnog telefona, a to je najčešće veći kvar.

Uporedite cene polovnih telefona na različitim sajtovima: mobilnisvet.com, kupujemprodajem.com, kupimobilni.com itd. Odredite maksimalan iznos koji biste izdvojili za kupovinu određenog telefona i polako pratite sledeće korake.
 

#2 Odlučite se za operativni sistem i brend telefona


Kada se naviknemo na neki operativni sistem, teško se prilagođavamo drugom. Android je prilagođen različitim brendovima mobilnih telefona i skoro sve aplikacije su dostupne za preuzimanje. Ako ste aktivni Gugle korisnik, mnogo je jednostavnije da koristite Android operativni sistem. Sa druge strane, iOS ima svoje prednosti. Stabilniji je i sigurniji. Međutim, nije široko primenjen. Windows je najmanje zastupljen operativni sistem na tržištu mobilnih telefona. Iako ima interfejs koji se lako koristi, organičen je kada je u pitanju preuzimanja aplikacija. 

Ako niste potpuno sigurni koji ćete brend izabrati i orijentisani ste na druge parametre, najbolje rešenje za vas je telefon sa Android operativnim sistemom. Širok je izbor dostupnih brendova koji koriste Android sistem: Huawei, Samsung, Xiaomi, Motorola, LG i sl.
 

#3 Proverite koji su nedostaci telefona i da li je dekodiran


Postoje različiti softverski i hardverski nedostaci koji mogu odrediti cenu polovnog mobilnog telefona – od pokvarene kamere i tač-skrina do ogrebotina i slomljenog ekrana. Kontaktirajte sa servisom (najbolje prema nekoj preporuci) i proverite koliko bi koštala popravka izvesnog nedostatka. Izuzetno korisni saveti za kupovinu polovnih telefona su oni koje ćete čuti od dobrog servisera.

Polovni telefon čak možete kupiti i u samom servisu. Najčešće dobijate i garanciju od nekoliko meseci (najčešće oko 3) prilikom kupovine uređaja. U neku ruku, to može biti i najsigurnija varijanta za kupovinu korišćenih telefona, jer je on prethodno detaljno pregledan i dekodiran, odnosno otvoren za sve mreže. U slučaju da se nalazite sa prodavcem i niste sigurni da li je telefon dekodiran, ponesite kartice različitih operatera. Ako telefon nije dekodiran, dodatno ćete morati da platite za ovo „otključavanje“.
 

#4 Ne kupujte telefon dok ga ne isprobate


Teško je da isprobate telefon ako naručujete od prodavca koji nije u vašem mestu. Kada kurirska služba donese paket i vi ga preuzmete, ne postoji način da izvršite reklamaciju (osim ako niste naišli da izuzetno poštenog prodavca). Mnogo sigurnija varijanta je da se nađete sa prodavcem ili odete u servis mobilnih telefona kako biste imali prilike da isprobate uređaj.

Obavezno ubacite svoju karticu i proverite da li može da se puni, da li rade slušalice, tač-skrin, kamera, wi-fi, SMS poruke i pozivi. Kod telefona na kojima nije integrisana baterija, otvorite ih i proverite da li je naduvena. Ako jeste, ili pokušajte da snizite cenu ili odustanite od kupovine. Ekran proveravate tako što ga lagano pritisnete i ako primetite da nešto treperi, to je znak da je telefon bio na popravci.

Ako ste primetili da se prodavcu žuri dok vi isprobavate telefon, velika je verovatnoća da nešto nije kako treba. Vodite računa o detaljima, budite pronicljivi.
 

#5 Proverite servisne kodove


Ova opcija važi za telefone koji koriste Android operativni sistem. Potražite na internetu odgovarajuće kodove za proveru telefona. Jedan od njih je *#06#. Kada ga ukucate, izaći će tri niza brojeva. Prvi od njih unesite na neki od sajtova koji se pojavljuju u Gugle pretrazi kada ukucate „IMEI check“. Dobićete informacije o specifikaciji i možete proveriti da li je telefon ukraden. Ako se ne pojavi nikakav IMEI broj, najverovatnije je telefon pokvaren i teško se može popraviti. Drugi trik za proveru telefona je kucanje *#0*#. Nakon kucanja ovog koda, pojaviće se opcija „Senzors“. Stavite lice ili ruku ispred ekrana i ako telefon vibrira, senzori su u funkciji.
 

#6 Proverite da li se uz njega prodaje dodatna oprema


Najmanje bitan savet prilikom kupovine polovnih telefona je u vezi sa dodatnom opremom. Tu nema posebnih trikova, samo je važno da pitate prodavca šta sve ide u paketu sa telefonom. Proverite da li dobijate punjač i slušalice. Punjač je bitan ako je original, ali i sami znate da su oni potrošna roba i da uvek možete kupiti drugi. Isto važi i za slušalice.

Svi ovi parametri utiču na konačnu cenu polovnog telefona, a na vama je da ocenite isplativost kupovine istog. Polovni telefon je “mač sa dve oštrice”, ali ukoliko ste spremni na rizik i ako primenite navedene trikove, možete dosta da uštedite.Slične vesti

Proizvođači televizora i telefona u problemu-zbog pandemije globalna nestašica čipova

18 Dec 2020, 10:16

Proizvođači automobila i elektronskih uređaja poput televizora i pametnih telefona upozoravaju na globalnu nestašicu…

Vajber imenovao predstavnika za Srbiju

2 Oct 2020, 13:34

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je u četvrtak pismenu odluku kompanije "Vajber"…

Najčešći problemi u radu mobilnih telefona i kako ih rešiti

3 Apr 2020, 11:20

Mnogi ljudi su danas jednostavno opsednuti svojim mobilnim telefonima. Bilo gde da krenemo, nosimo ih sa sobom, čak i u…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGradištanski srednjoškolci učestvovali…

U kreiranju lokalnog budžeta opštine Veliko Gradište, u okviru aktivnosti u…

2 Mar 2021, 15:00

Servisne informacijeZbog radova, sutra bez vode ulica…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, obaveštava građane da će 3. marta 2021.godine…

2 Mar 2021, 13:34

SportKonkurs za stipendiranje sportista…

Opština Kučevo je izdvojila sredstva za stipendiranje kategorisanih i nekategorisanih…

2 Mar 2021, 13:28

Kursna lista