Administracija nije problem velikim investitorima, ona opterećuje male privrednike
   10 Mar 2023, 10:59    Beograd    rts    Elena Marjanović


Administracija nije problem velikim investitorima, ona opterećuje male privrednike

Danas će biti predstavljena 15. Siva knjiga o ekonomskim reformama u Srbiji, ali i preporukama za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje. Ove godine Siva knjiga sadrži 100 najznačajnijih preporuka privrede, lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva.


Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao je gostujući u Jutarnjem programu da je za 15 godina mnogo urađeno i to zahvaljujući digitalizaciji.


"Privrednici to osećaju, mnogo više je moguće uraditi iz fotelje, redovi su kraći na šalterima" naveo je Vasiljević i dodao da su mnoge stvari urađene i pre pandemije, ali da je pandemija samo podstakla mnoge stvari kada je reč o digitalizaciji.


Prema njegovim rečima, bitno je da se promenio stav države prema privredi i da je prepoznala da je ona ključna za konkuretnost zemlje.


Kaže da je od prošle godine prihvaćeno 12 preporuka od 100, što ne izgleda impresivno, ali dodaje da najviše preporuka ide ka Ministarstvu finansija, ali da su oni i najviše preporuka sproveli u prethodnoj godini.


"Stranim investitorima relativno malo smeta u pogledu naše administracije. Ako ste veliki strani investitor vama su otvorena vrata i ministara i gradonačelnika, za velike investicije se države takmiče. Oni nisu preterano opterećeni tom administracijom, administracija pre svega opterećuje male privrednike i Siva knjiga ima značaj za njih. Za one koji ne mogu da uđu u kabinet ministra i da jedan na jedan rešavaju probleme“, rekao je Vasiljević.


Napomenuo je da je najveći problem oko imovinsko-pravnih odnosa, ali da se i u toj oblasti napreduje.


"Govorimo o desetinama hiljada nerešenih predmeta. To pogađa privredu. U Sivoj knjizi možete naći šta država treba da uradi da se to reši“, kaže direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u.


Vasiljević je rekao da privrednicima najviše smetaju iznenađenja, oni su spremni da plate i više, ali da znaju koliko će da plate.


Najavio je da će posle nekoliko godina imati reformatora godine.


Osvrćući se na prethodne Sive knjige, kaže da se neke preporuke ponavljaju duži niz godina, neke preporuke su i zastarele, a neke kako kaže, predstavljaju i propuštene šanse da se nešto uradi.Slične vesti

Srpski notari postali deo evropske mreže - šta za građane znači neposredan uvid u dokumenta

1 Apr 2024, 10:49

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, odlučeno je u Briselu. Pristup…

Pušten u rad eArhiv - novi servis za besplatan pristup arhivskim podacima

16 Jun 2023, 12:08

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim…

Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti

31 Jan 2023, 10:04

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za RTS da građani…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista