Srpski notari postali deo evropske mreže - šta za građane znači neposredan uvid u dokumenta
   1 Apr 2024, 10:49    Beograd    rts    Elena Marjanović


Srpski notari postali deo evropske mreže - šta za građane znači neposredan uvid u dokumenta

Javni beležnici Srbije imaće ravnopravan pristup elektronskoj mreži notara Evropske unije, odlučeno je u Briselu. Pristup toj platformi omogućiće proveru svakog dokumenta overenog u bilo kojoj notarskoj kancelariji EU i obrnuto. Šta to konkretno znači za građane i kada će upotreba platforme zaživeti, za RTS je govorio predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.


Srbislav Cvejić prednosti platforme objašnjava konkretnom primeru. "Notar iz Srbije moći će da proveri punomoćje overeno u EU a tiče se prometa u Srbiji tako što će stupiti sa kolegom iz Unije koji će ga obavestiti da li je taj dokument overen u toj kancelariji i da li je još važeći i obrnuto", objašnjava predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.


Time će se sprečiti mogućnost falsifikovanja kao što su dokumenta poput nasledničkih izjava.


Cvejić navodi da će pored punomoćja i nasledničkih izjava koje se najčešće traže, javni beležnik če imati uvid u privredne registre, što je, napominje, jako bitno za poslovanje.


Ukazuje na to da će građani Srbije moći da overe neki dokument koji je izdao notar u Evropskoj uniji, odnosno da overe kopiju.


"Na ovaj način mi ćemo moći da stupimo u kontakt sa kolegama iz Evropske unije i da vidimo da li je taj akt zaista izdat", čime sprečavamo falsifikovanje, kaže Cvejić navodeći da će pristup platformi imati naši i notari iz zemalja članica EU.


Predsednik Javnobeležničke komore Srbije napominje da je potrebno neko vreme da se stvore neki tehnički uslovi kao što je organizacija obuke za upotrebu platforme.


"S druge strane, potrebno je i da se otvore nalozi za javne beležike, ali je to mali deo posla u odnosu na ono šta smo mi do sada preduzeli u poslednjih nekoliko godina", navodi Srbislav Cvejić.


Cvejić očekuje da platforma zaživi za nekoliko meseci.


Prema njegovim rečima, notari su pre platforme imali velike probleme prilikom provera dokumenata iz EU. "Najčešće se to odvijalo putem mejla, ali pored toga imali smo probleme, jer nismo imali dostupne podatke o kolegama iz Unije. Na ovaj način taj problem ćemo prevazići i postojaće mogućnost da u realnom vremenu proverimo te podatke", objašnjava Cvejić.


Javno beležništvo u Srbiji postoji tek deset godina, a Srbija je poslednja u regionu uspostavila notarski sistem.


"Prevalili smo zaista dug zaista i težak put u uspostavljanju javnog beležištva. Uspeli smo da za ovo kratko vreme steknemo veliko poverenje građana", ocenjuje Cvejić.Slične vesti

Pušten u rad eArhiv - novi servis za besplatan pristup arhivskim podacima

16 Jun 2023, 12:08

Republički geodetski zavod pustio je u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim…

Administracija nije problem velikim investitorima, ona opterećuje male privrednike

10 Mar 2023, 10:59

Danas će biti predstavljena 15. Siva knjiga o ekonomskim reformama u Srbiji, ali i preporukama za smanjenje birokratije…

Poverenik: Jednom kada date lične podatke - pitanje je gde će sve završiti

31 Jan 2023, 10:04

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je za RTS da građani…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista