Sveta Trojica slava grada Požarevca
   5 Jun 2023, 10:43    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Sveta Trojica slava grada Požarevca

Požarevac proslavio >Dan grada i gradsku slavu Svetu Trojicu svečanom akademijom i litijom ulicama grada. Dodeljene su  nagrade i povelje o nagradi, povelja  i plakete grada Požarevca
Gradska Slava Požarevca, Sveta Trojica ima veliki značaj u životu  grada pod Čačalicom i uvek se bez obzira na okolnosti, dočekuje sa nestrpljenjem. 

Sabornost, koja se tada pokazuje u svom najlepšem svetlu je samo jedan od razloga što se radujemo gradskoj slavi, koja podseća na Silazak Svetog duha na apostole i u opšte ulaska Svetog duha u istoriju. Drugi razlog su pouke koje su se čule Akademiji uoči gradske slave koja je održana u Centru za kulturu Požarevac. 

Hristos čini crkvu, čini zajednicu, odnosno, Duh sveti čini zajednicu, naglsio je episkop požarevaački dr Ignatije 

Tradicionalna litija ulicama grada povodom gradske slave podseća  ne  jedan od najvažnijih hrišćanskih poruka a to je da svi treba da žive u slozi.

„Sloga, ta jaka sila koja najsnažnije povezuje ljudska bića,jeste sila koja može, i to često, da čini nemoguće mogućim.Zato je i večeras prilika da istaknemo važnost naše crkve koja nas uči toj lekciji i podseća da snagu sloge naročito možemo osetiti dok hodamo u litiji. 

Nikada nije loš trenutak da uvidimo i priznamo sami sebi da u vremenu u kome živimo, nedovoljno pokazujemo koliko smo važni jedni drugima. Čovek je još od Industrijske revolucije, a naročito od početka 21. veka pokazao da je kadar da tehnološki unapredi gvoj život do neslućenih visina”, 

Ipak, zapitajmo se da li s mo na tom putu razvoja i napretka pomalo zaboravili na one pored nas, čak i kada živimo pod istim krovom, kazao je Saša Pavlović, gradonaačelnik Požarevca.  

Povodom Svete Trojice, praznika Grada Požarevca i slave Požarevca, Grad Požarevac dodelio je nagrade i povelje o nagradi Grada Požarevca, u neto iznosu od 58.640,00 dinara: Dragiši Živadinoviću, umetniku iz Požarevca,  dr Momiru Nikoliću, lekaru-hirurgu iz Požarevca, Dušanki Novković novinarki iz Požarevca, Valentinu Oljači, glumcu iz Boževca i Gabrijela Ubavić-Baumgarten , operskoj umetnici iz Požarevca.
Povelja Grada Požarevca dodeljena je MUP RS, Policijskoj upravi u Požarevcu, a Plakete Grada Požarevca: Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj u Beogradu i Stalnoj konferenciji gradova i opština u Beogradu.

„Svi oni su deo svog ličnog uspeha ugradili u i zbog dobro i ljudski i hrišćanski je da budemo srećni zbog njihovog uspeha.

Broj onih koji zaslužuju ove nagrade jeste daleko veći, tako da će naš grad i naša crkva njima svoju zahvalnost svakako iskazati u godinama pred nama”, zaključio je gradonačelnik.) 

Svetu Trojicu grad je počeo da slavi najpre u Gornjoj mali. Prvi pisani dokumenti  o gradskoj slavi potiču iz osamnaestog veka. Slavljeno je u prisustvu kneza Miloša i njegove porodice, i to je predstavljalo veliku počast Požarevcu i Požarevljanima. 

Sveta Trojica je postala zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata. Proslavljala se svečanom litijom kroz čaršiju. 


Litija je i ove godine  krenula  iz porte Saborne crkve do zapisa u Jugovićevoj ulici, potom ka kružnom toku u  MZ Bulevar, dalje ka kružnom toku u centru grada, zatim se preko Drinske ulice i ulice Stari korzo vratila nazad u portu  Saborne crkve gde je obavljen svačani čin rezanja slavskoh kolača, a potom je služena arhijerejska liturgija. Ovogodišnji kolačar Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca predao je dužnost Anđelki Otašević sekretaru Skupštine grada Požarevca.



Slične vesti

Danas je Svetli, Vaskršnji utorak - po narodnom verovanju dobro je ići u posetu

7 May 2024, 9:49

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika,…

Farbanje jaja

3 May 2024, 9:58

Simbol Uskrsa su farbana jaja, kooje vredne domaćice boje uglavnom na Veliki petak Tradicija farbanja jaja veoma je stara…

Veliki petak -dan najveće hrišćanske žalosti

3 May 2024, 9:55

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVučević: Gabon neće glasati za…

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je da ga je predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndonga…

20 May 2024, 13:38

DruštvoBagremova paša lošija zbog vremenskih…

Danas je Svetski dan pčela, insekata od kojih bukvalno zavisi život svih stanovnika naše…

20 May 2024, 13:03

KulturaEvropska noć muzeja u Požarevcu

I ove godine u subotu širom sveta obeležen Međunarodni dan muzeja, kao i Evropska noć…

20 May 2024, 12:43

Kursna lista