Stefanović prisustvovao noćnom gađanju na poligonu "Nikinci"
   11 Jun 2021, 9:15    Beograd    sattv    Elena Marjanović


Stefanović prisustvovao noćnom gađanju na poligonu "Nikinci"

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prikazu sredstava naoružanja i vojne opreme iz razvoja sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".


Najavio je da da će, po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama biti izvedena jedna od najvećih vežbi koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.

"Večeras smo u Nikincima imali priliku da vidimo upotrebu naših jedinica koje su, u uslovima smanjene vidljivosti, pokazale da uz savremena optoelektronska sredstva, koja je razvijala i domaća industrija i ona koja smo nabavljali iz inostranstva, možemo da postignemo odlične rezultate", rekao je Stefanović, po završetku dejstvovanja jedinica Vojske Srbije.


Ministar se zahvalio pripadnicima Vojske, koji su upravljajući "lazarima", "milošima", BOV KIV-om, tenkovima i "pasarsima", pokazali koliko uspešno uvežbavanje, modernizacija i opremanje doprinose da budemo sposobni da delujemo u svako doba dana ili noći i da zaštitimo bezbednost Republike Srbije.


"Nemamo uvek novca da kupujemo nešto što stiže iz inostranstva, oslanjamo se u velikoj meri i ulažemo u naše domaće institute i fabrike, koji mogu da se takmiče i sa onima iz mnogo moćnijih zemalja. Trudimo se da integrišemo sve ono što razviju i proizvedu u naše naoružanje i opremu i da na takav način dobijemo jedinice koje su savremene, efikasne i sposobne da izvrše svaki zadatak", rekao je Stefanović.


Kako je najavio ministar odbrane, po naređenju predsednika Republike Aleksandra Vučića, u narednim nedeljama imaćemo možda i najveću vežbu koja se u poslednjim decenijama odvijala u Republici Srbiji.
"Vežba će biti iz više delova i obuhvatiće i noćno i dnevno gađanje, a u njoj će učestvovati ogroman broj vojnika i biće angažovan ogroman broj sredstava", rekao je Stefanović.  


U okviru prikaza, predstavljeno je dejstvo najnovijih sredstava koja su proizvod domaće pameti, počev od komandno-izviđačkog vozila BOV-KIV, daljinski kontrolisane besposadne platforme "miloš-N", oklopnog borbenog vozila "lazar 3" 8X8, preko bespilotne letelice "vrabac" i pešadijskog naoružanja sa optoelektronskim sredstvima, dok je gađanje ciljeva na zemlji izvršio i "pasars" na daljini od 1.200 i 500 metara.
Sem sredstava koja su u upotrebi, gađanje je izvršeno i iz sredstava čija su završna testiranja u toku - iz modernizovanog borbenog vozila pešadije BVP M80AB1, topom 20 mm na 1.200 i 500 metara i mitraljezom PKT 7,62mm na 500 metara, i modernizovanog tenka M­84 AS2, stabilisanim DUBS-om 12,7 mm metu na 500 metara iz mesta i pokreta.


Uz ministra odbrane, prikazu u Nikincima prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 72. brigade za specijalne operacije Miroslav Talijan i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika. Slične vesti

Počela združena vežba Munjeviti udar 2021-podignuto više od 15.000 vojnika

15 Jun 2021, 11:14

Rano jutros, otpočela je provera borbene gotovosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije, kao uvod u Združenu taktičku…

Vojne vežbe u Velikom Gradištu

28 May 2021, 12:38

Jedinice Vojske Srbije izvodiće gađanje iz pešadijskog naoružanja na Vojnom kompleksu “Peskovi“, opština…

Stefanović: Mladi ljudi neće ići u vojsku da budu spremačice i domari

27 Apr 2021, 10:40

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da odluku o obaveznom služenju vojnog roka treba da donese…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU nedelju se obeležava Dan policije

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva, Slave Ministarstva i Dana policije, Policijska uprava…

19 Jun 2021, 12:20

DruštvoU toku je obuka za ličnog pratioca

Obuka za „ličnog pratioca“ počela je u petak i trajaće do sutra. Obuku organizuje…

19 Jun 2021, 12:16

KulturaKučevačko pozorište oživelo posle…

Posle dve decenije pauze, Kučevo je dobilo svoje pozorište. Sinoć su pred prepunom…

19 Jun 2021, 12:13

Kursna lista