Smeh je najbolji lek, a danas je Međunarodni dan šale
   1 Apr 2024, 10:03    Beograd    rts    Elena Marjanović


Smeh je najbolji lek, a danas je Međunarodni dan šale

Dan šale, koji se širom planete obeležava 1. aprila, rezervisan je da jedni drugima pravimo bezopasne smicalice. Tada se objavljuju i lažne vesti, zato ne verujte da je istina sve što danas čujete.


Smeh je najbolji lek, a danas je Međunarodni dan šale


Bez obzira na razne običaje, važi pravilo da postajemo opušteniji i zadovoljniji kada se slatko nasmejemo. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo tešku ili neprijatnu situaciju, a kada se našalimo na sopstveni račun, stručnjaci tvrde, pomažemo i sebi i drugima.


Sve je dozvoljeno, ali prvoaprilska šala ipak ne bi trebalo da bude neodmerena. A na kraju ne zaboravite da kažete „Apri-li-li-li“.


U nekim zemljama, poput Velike Britanije, Australije i Južnoafričke Republike, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se aprilskom budalom (April Fool).


Brojne su teorije o poreklu obeležavanja prvog aprila i o tome zašto se baš tada šalimo. Prema jednoj od teorija, datiraju još iz vremena drevnog Rima. Smatra se da su Rimljani i Kelti obeležavali festival šale u vreme prolećne ravnodnevnice.


Neki važni događaji su se zaista desili 1. aprila, pa bi bili prihvatani sa nevericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom republike. Do današnjeg dana mnogi ne veruju da je to stvarni praznik. U Danskoj, u gradu Albertslundu 2009. godine, jedna škola je umalo izgorela do temelja jer vatrogasci nisu verovali da su prva dva poziva bila prava.


U 18. veku, smatralo se da Dan šale vodi poreklo od biblijske ličnosti Noja. U jednom članku u engleskim novinama koji je objavljen 1789. godine, na taj datum, Noje je prvi put prerano poslao golubicu.


Najranija povezanost između 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama iz 1392. godine.


Nova godina - Jedno od tumačenja porekla Dana šale, kaže da je on nastao je kada je u 16. veku, dan obeležavanja dolaska Nove godine sa 25. marta pomeren na 1. januar. Slavlje je ranije trajalo nedelju dana. Prema ovoj teoriji, ljudi koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale sa onima koji su nastavili da ga obeležavaju do 1. aprila.


Britanski Bi-Bi-Si prvi je počeo s masovnim provaprilskim šalama. Taj servis je 1957. godine objavio reportažu o jednoj porodici u Švajcarskoj koja uzgaja stabla na kojima rastu špagete.


​foto:pixabaySlične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaĐurić: Očekujem borbu do poslednjeg…

Velika i snažna borba traje u Njujorku, poručuje šef srpske diplomatije Marko Đurić…

21 May 2024, 11:30

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

DruštvoNSZ: Isplata redovne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska…

20 May 2024, 18:10

Kursna lista