Sanira se šteta od poplava podno Golije i u Petrovcu na Mlavi, nema ugroženih domaćinstava
   22 Jul 2021, 10:29    Beograd    RTS    Marija Vajner


Sanira se šteta od poplava podno Golije i u Petrovcu na Mlavi, nema ugroženih domaćinstava

Nevreme je tokom proteklog vikenda nanelo mnogo štete u mestima širom Srbije. Uništeni su putevi, poljoprivredne kulture. U Petrovcu na Mlavi i mestima podno Golije sanira se šteta. 

U Petrovcu na Mlavi najviše štete napravili su bujični potoci. Predsednik opštine Duško Nedinić kaže za RTS da se šteta još procenjuje, ali da je otprilike oko 50 miliona dinara.
  Najviše štete ima na atarskim, opštinskim i regionalnim putevima, kao i poljoprivrednim kulturama. Prema njegovim rečima, ekipe kriznog štaba su na terenu, a situacija se sada stabilizovala. "Putevi su prohodni, ima struje, nadamo se da će uskoro biti ukinuta vanredna situacija", rekao je Nedinić. Najveća šteta je u selu Dobrnja, gde se šteta otklanja združenim snagama Srbijavoda, Vodoprivrede Požarevac i lokalnih preduzeća. Nedinić je ukazao da je veća katastrofa u Petrovcu na Mlavi izbegnuta jer je nova brana izgrađena 2019. godine.

Nema ugroženih domaćinstava podno Golije

Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica, kaže za RTS da je nevreme u dva dana pogodilo pet istih mesnih zajednica.
  "Grad se lopatama sklanjao sa puta, bilo ga je na malinama i kupinama, protivgradni strelci ispucali su mnogo raketa, više od 300. Grada je bilo dosta, ali je bio sitan. U nekim malinjacima šteta je totalna, a neke smo sačuvali", dodao je Mitrović. Objašnjava da se Ivanjica još nije potpuno oporavila od prošlogodišnjih poplava, koje su napravile štetu od oko dve milijarde dinara. Šteta je ove godine više od 50 miliona dinara, najviše na putevima, atarskim i nekategorisanim. Mitrović navodi da službe od ponedeljka punim kapacitetom rade na otklanjanju štete. Nema ugroženih domaćinstava, putevi su prohodni, ali se njima može proći samo terenskim vozilima. Nezapamćeno nevreme pogodilo je i Blace, gde je rod šljive uništen. U nekim selima šteta je stopostotna.  I u Ćićevcu, gde je zbog obilnih padavina proglašena vanredna situacija, otklanjaju se posledice nevremena. Vrtić u tom mestu je zatvore, a van funkcije je i deo zgrade opštinske uprave. Podsetimo, vanredna situacija proglašena je i na teritoriji opštine Ćuprija, kao i delu teritorije opštine Gadžin Han, gde su bujice odnele puteve i mostove. Najteža situacija je u selu Veliki Vrtop koje je odsečeno od sveta.



Slične vesti

Ivica Dačić o srpskim turistima u Grčkoj: Preduzimamo sve, cilj je da se ljudi evakuišu

7 Sep 2023, 10:02

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za RTS da Srbija preduzima sve i da je u kontaktu sa srpskim turistima koji se…

Vanredna situacija u delu opštine Žagubica

17 Aug 2023, 12:34

Proglašena vanredna situacije za deo teritorije opštine Žagubica naselja: Ribare, Osanica, Krepoljin, Breznica,…

Đurđević za RTS: Poplavni talas iz regiona stiže u Srbiju za četiri dana, imamo vremena da reagujemo

8 Aug 2023, 10:28

Dramatične slike poplava stižu iz Slovenije, u Hrvatskoj reke beleže rekordne vodostaje. Klimatolog Vladimir Đurđević rekao…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKatolici i protestanti obeležavaju…

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas…

29 Mar 2024, 10:32

PolitikaPredsednik Vučić će se obratiti…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 18 časova u Palati "Srbija",…

29 Mar 2024, 10:29

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 10:27

Kursna lista