Požarevačka biblioteka otvara vrata za pristup fondovima
   2 Jun 2021, 12:04    Požarevac    SAT TV    Marija Vajner


Požarevačka biblioteka otvara vrata za pristup fondovima

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu od ponedeljka 7. juna otvoriće vrata za svoje čitaoce, koji će ponovo sami moći da biraju neki od naslova.
Za razliku od prethodnog perioda, kada nije bio dozvoljen pristup fondovima, od ponedeljka, 7. juna, čitaocima će ponovo biti dozvoljeno da sami biraju naslove. Broj osoba je ograničen na tri, kaže Vera Zarić Mitrović, direktorka biblioteke.
Od početka pandemije Biblioteka se prilagodila svim propisanim merama.
Tokom pandemije u manjim sredinama bibliotekari su nosili knjige starijim i slabo pokretnim korisnicima. Požarevačka biblioteka to nije praktikovala.
Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ godišnje organizuje oko 35 različitih programa, promocija knjiga, koncerata, i slično. Zbog epidemiološke situacije, program je bio prebačen u Malu salu Centra za kulturu Požarevac, dok je bilo dozvoljeno, a onda je sve prebačeno na onlajn format, što je uslovilo daleko veći broj posetilaca. Sadržaji su mogli da se vide na FB stranici Biblioteke, kao i na zvaničnom Jutjub kanalu i sajtu Biblioteke. Program je sniman, čitale su se i bajke i sa tom praksom će se nastaviti i dalje.
Prema rečima direktorke, već od ovog meseca biće organizovani neki programi, kao i tokom leta. Ono što apostrofira jeste su svi programi besplatni i otvoreni ne samo za članove, nego za sve građane.
Kada je reč o programima na jesen, manifestacija „Dani Slobodana Stojanovića“ biće održani i ovog oktobra, ali kako se direktorka nada, trebalo bi da po prvi put bude izveden i dramski komad po pobedničkom dramskom tekstu.
Osim kulturne sfere, koja je osnovna delatnost jedne od najstarijih ustanova u našem gradu, važna je i infrastrukturna. Kako kaže Vera Zarić Mitrović, u toku je revizija projekta podrumskog prostora, koji zauzima površinu od 1.200 kvadrata i koji je neiskorišćen, nakon čega će se pristupiti adaptaciji.
Adaptacija ovog prostora u mnogome će doprineti da Biblioteka, a naročito mladi dobiju svoj kutak u kojem će moći da iskažu svoju kreativnost. U planu je i kupovina klavira za vežbe učenika Muzičke škole, baletska sala i studio. Nadamo se da će Grad i Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ uspeti da ostvare zamišljeno.  Slične vesti

Zašto volim fantastiku?

9 Jun 2021, 11:57

Biblioteka u Kostolcu, odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva na serijal kratkih…

Promocija knjige "Kao veliki kompas" u kostolačkoj biblioteci

11 May 2021, 13:33

Biblioteka u Kostolcu, ogranak Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac, održaće virtuelnu promociju…

Izložba LU "Kevro" u kostolačkoj biblioteci

10 May 2021, 12:30

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ Požarevac, zajedno sa svojim ogrankom u Kostolcu za naredni period planira…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU nedelju se obeležava Dan policije

Povodom obeležavanja Dana Ministarstva, Slave Ministarstva i Dana policije, Policijska uprava…

19 Jun 2021, 12:20

DruštvoU toku je obuka za ličnog pratioca

Obuka za „ličnog pratioca“ počela je u petak i trajaće do sutra. Obuku organizuje…

19 Jun 2021, 12:16

KulturaKučevačko pozorište oživelo posle…

Posle dve decenije pauze, Kučevo je dobilo svoje pozorište. Sinoć su pred prepunom…

19 Jun 2021, 12:13

Kursna lista