Osnovna škola  Veljko Dugošević iz Turije učestvuje u projektu SALL Škola kao labaratorija
   11 Jun 2021, 12:45    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Osnovna škola Veljko Dugošević iz Turije učestvuje u projektu SALL Škola kao labaratorija

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ iz Turije,Opština Kučevo, jedna je od dve škole iz Srbije učesnice projekta „SALL – škola kao otvorena laboratorija“, finansiran iz programa Evropske Unije za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ u okviru sporazuma o grantu. 

U saradnji sa Centrom za promociju nauka iz Beograda održano je više sastanaka i međunarodnih konferencija na kojima su učestvovale škole iz Evrope i Izraela.
Škola je osmislila inovativan projekat koji je predstavljen međunarodnim partnerima. Projekat se realizuje u više faza sa ciljem da unapredi  proizvodnju hrane na lokalnom nivou, koja bi se zatim koristila u ishrani.

U prvoj fazi projekta učenici  prikupljaju podatke od meštana o načinu uzgoja povrća i analiziraju ih. Sledeća faza je izrada  softvera koji će biti prototip projekta. Softver će biti postavljen onlajn i  moći će da mu pristupe  svi zainteresovani. Softver, na osnovu prikupljenih podataka i  višegodišnjih podataka o klimatskim promenama,  predlaže korisnicima optimalne uslove sadnje i uzgoja odabrane  biljne kulture.

Tokom projekta kontinuirano  će se vršiti  prikupljanje organskog otpada  u cilju pravljenja komposta. Kompost će se koristiti u  poselednjoj fazi kada će se napraviti „pametna“ bašta, koja podrazumeva gajenje  određene  vrste povrća u kontrolisanim uslovima uz pomoć veštačke inteligencije.

Pored projektnog tima škole, u projekat su uključeni i partneri iz lokalne zajednice:  Violata Velimirović, savetnica za obrazovanje predsednika opštine, Mirko Petrović, predsednik Udruženja „Entuzijasti“, Gordana Milenković, predstavnik kancelarije za LER, Filip Ilić, IT stručnjak, i dr Saša Dražilović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Veliku podršku školi  u osmišljavanju projekta  prižile su Jelena Joksimović, koordinator projekta za Srbiju, i Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke.

Izvor:portal e-Kučevo



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista