O ZNAČAJU  ŠKOLSTVA I ZADRUGARSTVA KROZ ISTORIJU
   26 Dec 2017, 14:53    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


O ZNAČAJU ŠKOLSTVA I ZADRUGARSTVA KROZ ISTORIJU

ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC JE U CILJU OČUVANJA ISTORIJSKOG NASLEĐA ORGANIZOVAO NIZ TEMATSKIH IZLOŽBI I PRUŽIO UVID U POČETKE RAZVOJA ŠKOLSTVA U VREME KNEŽEVINE SRBIJE KAO I RAZVOJ ZADRUGA NA TERITORIJI POŽAREVAČKOG OKRUGA

Kada govorimo o značaju očuvanja istorijskog nasleđa grada Požarevca veoma je važno napomenuti arhivsku građu koja se čuva u istorijskom arhivu grada Požarevca i izložbe koje je istorijski arhiv priredio u predhodnom periodu a sve u cilju da mlađe generacije saznaju o počecima i istorijatu i reformi školstva.  U čast 285 godina osnovnog školstva u Požarevcu, Istorijski arhiv Požarevac predstavio je i  izložbu „Osnovno školstvo u Požarevcu, 1815-1882.“, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu. 
Kroz istraživanje školstva u doba Kneževine Srbije oslikavaju se  školske prilike u Požarevcu, koje su bile pouzdan pokazatelj duhovnog stanja u društvu, ekonomskih mogućnosti opštine i države, prisutne stalne štednje, položaja učitelja, odnosno sagledavaju se prilike u kojima su radile škole i otkriva dramatična posledica zapuštenosti koja nije mogla biti kompenzovana napretkom u drugim oblastima života društva i pojedinaca, iako su učitelji bili nosioci kulturnog razvoja opštine i države.



Školstvo je jedno od prvih i najvažnijih pokretača napretka svake države.Kroz  pismenost i obrazovanje se ogledala i vrednost jedne države.



Država Srbija gradeći svoju državnost na temelju vrednosti i kulturnog nasleđa imala je težak zadatak da od siromašne neobrazovane zemlje načini evropeizovanu državu, uspostavi pre svega mir, potom pravnu, obrazovanu, modernu državnu tvorevinu. Na putu modernizacije prvi zadatak je bio opismenjavanje dece svih društvenih slojeva bez razlike u etničkom i verskom poreklu.



 Kada je razvoj zadrugarstva u pitanju tu se beleže značajni podaci. Tema razvoja zadruga je i danas veoma aktuelna ,a o samom kulturno istorijskom  i ekonomskom značaju za region i grad Požarevac govorila nam je arhivista Istorijskog arhiva Požarevac Nataša Milošević Dulić.





 



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista