Nastanak Kučeva i obeležavanje 8. jula kao Dana opštine
   7 Jul 2021, 13:19    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Nastanak Kučeva i obeležavanje 8. jula kao Dana opštine

Prvi pisani dokument za koji se zna, u kome se pominje Kučevo, jeste povelja Kulina Bana koji datira iz vremena od 1180. do 1183. godine kada su bosanske jedinice, pod Kulinovom komandom, a na strani Vizantije, ratovale protiv velikog srpskog župana Stefana Nemanje pored ostaloga i oko Braničeva i Kučeva. U toj povelji se kaže da je bosanski ban Kulin zidao crkvu kada je „plenio kučevsko zagorje“. Iz ovoga se da zaključiti da je Kučevo postojalo ko zna koliko dugo, pre Kulinove povelje.

Rim i Vizantija bili su prisutni na prostoru Kučeva i Braničeva više od hiljadu godina. Za svo to vreme ovaj kraj, bogat rudama i plemenitim metalima, bio je predmet njihove velike pažnje i prisustva. Nema cara ni vladara od rimskih vremena do danas koji nije kopao zlato u Peku i brdima oko Kučeva. Zato se i smatra da je ova varošica u severoistočnoj Srbiji veoma stara naseobina.
             Na levoj obali Kučajnske reke, blizu njenog ušća u Pek, formirao se rimski grad Guduskum koji se smatra pretečom varošice Kučevo, pa se spravom može reći da je to bilo staro Kučevo.
Kučevo nije bilo samo ime za jedno naselje već i za čitav kraj (oblast), koje se u srednjem veku obično spominje zajedno sa Braničevom. Pomen takvog Kučeva imamo u 13. veku u povelji mađarskog kralja Ladislava IV iz 1273. godine kada je izvesni Georgije imenovan za bana Braničeva i Kučeva.
              Braničevo i Kučevo je prvi put potpalo pod vlast srpske države u doba vladavine Nemanjića – oko 1290. godine, a pripojili su ga kraljevi Dragutin i Milutin posle pobede nad bugarskim odmetnicima/velikašima (tatarskim vlastodršcima) braćom Drmana i Kudelina.
            Sredinom 14. veka (1358. godine) pomen Kučeva nalazimo u pismima dubrovačkih trgovaca, dok već u Gornjačkoj povelji kneza Lazara iz 1379. godine nailazimo na Kučevo, ali doduše kao Kruševica, i tu se beleži prvo zvanično pojavljivanje Kruševice pod tim imenom.I u turskim letopisima (beratima) spominje se Kučevo (naročito u onom od 1. avgusta 1438. godine kada se kaže „car Murat pleni i popali Kučevo i Braničevo“).
            Kada je na Kosovu 1448. godine potučena mađarska elitna vojska koju je predvodio Jan Hunjaci, pominje se da su te trupe prešle preko Dunava i kroz Braničevo i Kučevo stigle na Kosovo.
Godine 1480. despot Đurađ u svojoj hrisovulji spominje sela oko Kučeva.
Naziv Kruševica zadržaće se do kasnih godina XIX veka, a selo Kruševica nalazilo se na mestu današnjeg Kučeva. Prema Vladimirovićevom rukopisu, 1733. godine se spominje i naziv Gornja Kruševica gde se kaže da selo Gornja Kruševica ima 13 domova, da mesto nije imalo crkvu pa o praznik na službu u Tumane su išli..

              Dana 8. jula (po Julijanskom kalendaru) 1882. godine kralj Milan Prvi Obrenović donosi Ukaz da se selo Gornja Kruševica, sedište u srezu Zviškom – okruga Požarevačkog, proglasi varošicom, i da se to mesto od tada zove ponovo Kučevo kao nekada.

Izvor:Portal e-Kučevo.rs
 Slične vesti

U Požarevcu obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15 Sep 2022, 13:56

Polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku u Kosovskoj ulici u Požarevcu, obeležen je Dan srpskog jedinstva, slobode…

Dan opštine Veliko Gradište

2 Aug 2022, 11:41

U Velikom Gradištu, obeležen Dan opštine. Ne svečanoj sednici skupštine opštine dodeljene su…

Marković o Danu mladosti: Kod nas se pomešalo, malo žalimo za Titom, malo za mladošću

25 May 2022, 9:40

U staroj Jugoslaviji 25. maj se obeležavao kao Dan mladosti. Istoričar Predrag Marković objasnio je za RTS da postoji grana…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPredstava Bajka o pozorištu pobednik…

Po šesti put, Veliko Gradište i Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“,…

27 Sep 2022, 14:21

ZanimljivostiRimska galija Danuvina Alacris…

Proteklog vikenda Brod Danuvina Alacris koji je  u okviru projekta Living Danube Limes…

27 Sep 2022, 13:58

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 28. Septembar…

SRBIJA: U sredu ujutru je moguća slaba kiša na severu Srbije, a…

27 Sep 2022, 12:30

Kursna lista