Na današnji dan pre 303 godine potpisan Požarevački mir
   21 Jul 2021, 13:13    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Na današnji dan pre 303 godine potpisan Požarevački mir

Na današnji dan, 1718. godine u Požarevcu je sklopljen mirovni ugovor između Habsburške Monarhije, Mletačke Republike i Osmanskog Carstva, kojim su završeni mletačko-turski i austro-turski rat.

Mirovni kongres između Austrije i Turske, poznatiji kao "Požarevački mir“, koji je započeo 5. juna 1718. godine, završen je 21. jula 1718. pod šatorima na brdu Sopot, jer je u to vreme Požarevac prema svedočenju Vendramina Bjankija, sekretara mletačkog ambasadora Rucinija, bio selo i nije bilo veće zgrade gde bi se vodili pregovori. Austriju su zastupali Fon Virmont i Talman, Tursku – Ibrahim-aga i Ahmed-aga, Mletačku republiku, Karlo Rucini, dok su posrednici bili engleski delegat Suton i holandski opunomoćenik Kolijer. U engleskoj delegaciji bio je ambasador Dubrovačke republike u Turskoj, Luka Kiriko u svojstvu tumača za turski jezik.
 
Kako je još sredinom19. veka ukazao Jozef fon Hamer, ugovor u Požarevcu bio je “najsjajniji i najpovoljniji mir koji je Austrija ikada zaključila s Portom.” Nakon dvanaest konferencija održanih tokom sedamdeset dana pregovora usledilo je olakšanje na svim stranama.
 
Požarevačkom miru prethodio je austro-turski rat 1716-1718. godine koji se vodio između Austrije i Mletačke republike sa jedne strane i Turske sa druge strane u oblastima gde živi srpski narod. Čuvena bitka za Beograd bila je 15. avgusta 1717. godine. Tursku vojsku od 150.000 vojnika predvodio je Halil paša, veliki vezir, a austrijsku vojsku Evgenije Savojski. U toj bici Turci su bili poraženi.
 
Prema odredbama požarevačkog mira čitava Severna Srbija do Zapadne Morave pripala je Austriji. Požarevac je time sve do 1739. godine bio pod austrijskom okupacijom. Posle rata Austrija je dobila Banat, uzan pojas Bosne pored Save, Severnu Srbiju i Malu Vlašku. Pored toga sa Turskom je zaključila Prvu trgovinsku konvenciju, prema kojoj je mogla postavljati svoje konzule u turskim gradovima. Trgovci su dobili potpunu slobodu kretanja i poslovanja. Mletačka Republika je ovim mirom izgubila svoj nekadašnji značaj i uticaj na Levantu i time postala drugorazredna pomorska država u Evropi.
 
Da Požarevački mir, kojim slučajem, nije potpisan, mi bi ostali pod Turcima i tih 20-ak godina, a da li bi se Turska vojska oporavila od tog poraza, verujem da ne bi, bilo bi veoma teško. Eugen Savojski bio je izuzetan vojskovođa koji je znao sa malo vojnika strategijski pobedi tursku vojsku koja bila i mnogo brojnija i bolje opremljena. Mislim da bi tok istorije bio potpuno drugačiji da nije potpisan Požarevački mir.
Nakon potpisivanja Požarevačkog mira, grad postaje poznat.Slične vesti

U Velikom Gradištu počela rekonstrukcija Narodnog muzeja

13 Feb 2021, 14:18

U Narodnom muzeju u velikom Gradištu počeli su radovi na rekonstrukciji podrumskog prostora u kome će biti smeštena…

Šta je izazvalo sukob v. d. direktora i kustosa Muzeja savremene umetnosti

7 Nov 2020, 10:46

Da li je mesto kafiću ili izložbi venčanica Žan Pol Gotijea u muzeju, pa čak i kada je reč o Muzeju savremene umetnosti?…

OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE TRI MILIONA DINARA ZA NARODNI MUZEJ

4 Jun 2020, 12:49

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije  "Gradovi u fokusu 2020“ podržana su 22…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportTakmičenje kadeta U15 u sportskom…

Na ribolovačkoj stazi Kostolac preko puta plaže „Topoljar“ u nedelju, 25. jula,…

24 Jul 2021, 12:34

SportOdržan noćni turnir u malom fudbalu…

U Majilovcu je održan noćni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Majilovac 2021“.…

24 Jul 2021, 12:31

KulturaVeličanstven koncert Danice Crnogorčević…

U okviru bogatog programa „Zlatiborskog kulturnog leta", 23. jula 2021.godine…

24 Jul 2021, 12:29

Kursna lista