Kako da odredite realnu cenu vašeg polovnog automobila?
   15 Apr 2021, 10:36        SatTv    Srbijanka Stanković


Kako da odredite realnu cenu vašeg polovnog automobila?

Kao kupci obraćamo pažnju i na najsitnije detalje, a odluku o kupovini donosimo tek nakon što sagledamo sve prednosti i mane određenog vozila, bilo da je reč o novom ili polovnom autu. Međutim, kada želimo da prodamo svoj polovan automobil, situacija je suprotna - obično ne analiziramo detaljno njegovu vrednost i često olako određujemo cenu.

Jednom kada se odlučite za prodaju, pravilna procena vrednosti automobila treba da bude vaš prvi korak. Naime, ako precenite svog četvorotočkaša, propustićete potencijalne kupce i samo izgubiti vreme. Sa druge strane, ukoliko postavite previše nisku cenu, verovatno ćete ga brzo prodati, ali izgubićete izvesnu sumu novca. Kako onda odrediti realnu cenu polovnog automobila? Evo nekoliko saveta.
 

Procenite vrednost polovnjaka na relevantnim internet stranicama


Internet je vaše tajno oružje za istraživanje tržišta polovnih automobila. Bilo da vam je potrebna procena vrednosti za otkup oštećenih kola ili želite da odredite cenu polovnjaka koji je u dobrom stanju, brza i jednostavna pretraga na internetu usmeriće vas ka desetinama sajtova na kojima možete uporediti cene polovnih automobila sličnih vašem. Da biste uradili što bolju procenu vrednosti, koristite podatke pronađene na pouzdanim web stranicama na kojima ima puno oglasa.

Ovakva pretraga će vas dovesti baš na mesto koje posećuju i vaši potencijalni kupci - na sajtove sa oglasima za kupovinu i prodaju polovnih vozila. Pored toga, korišćenjem istih web lokacija koje koriste i ostali prodavci, obezbedićete da cena vašeg polovnjaka bude u rangu sa ostalima, pa će i potencijalni kupci početi da čitaju vaš oglas.





U početku možete ograničiti pretragu u krugu od 50 kilometara i proveriti kako se kreću cene u vašem mestu i okolnim gradovima, a kasnije i prošititi pretragu na celu Srbiju. Kada pronađete najmanje 5 automobila sličnih karakteristika, pređene kilometraže, očuvanosti i istog godišta, uporedite njihove cene. Na osnovu tog poređenja lako možete za vaš automobili odrediti srednju cenu.

Prodajna cena ne sme da bude najviša, jer ćete tako samo odbiti potencijalne kupce,  ali ni najniža jer biste u tom slučaju izgubili novac. Osim toga, preniska cena može lažno sugerisati zainteresovanima da sumnjaju u ispravnosta automobila koji prodajete.

Naravno, sve zavisi od stanja vozila.
Ako se ljudi ne javljaju na vaš oglas ni u roku od desetak dana, razmislite da li ste odredili dobru cenu.


Fluktuacije na tržištu utiču na cenu


Promene na tržištu automobila, uključujući i broj dostupnih vozila, mogu imati značajan uticaj na iznos koji ćete dobiti za svoj auto. Što je ponuda modela poput vašeg veća na tržištu, to će cena biti niža. Ovo se svodi na jednostavan zakon ponude i potražnje. Zbog toga, ako prodajete model koji se lako može naći u ponudi, morate posebno voditi računa o ceni koju tražite za svoj automobil.

Naravno, u nekim slučajevima, zakon ponude i potražnje će ići u vašu korist. Automobili koji se retko mogu naći u prodaji, a traženi su, drže cenu i mogu se lakše prodati. Međutim, i ovde može doći do odstupanja od pravila. Na primer, gotovo je nemoguće prodati pojedine specifične i retke modele za koje je teško pronaći rezervne delove u Srbiji; izuzetak su oldtajmeri koji uvek privlače veliku pažnju kolekcionara.


Procenite trenutno stanje auta


Najvažnja stvar u celom procesu vrednovanja vašeg polovnog automobila je procena njegove trenutne ispravnosti. Svakako da će biti značajna razlika u ceni između auta koji je u odličnom stanju i onog koji je u dobrom stanju.

Ako niste sigurni u potpunu ispravnost vašeg vozila, razmotrite sledeće korake:

 

Budite objektivni


Da bi dobili najbolju moguću ponudu morate biti iskreni prema sebi i prema kupcima u pogledu ispravnosti automobila. Ako budete preoštri, možete potceniti vozilo i nepotrebno izgubiti novac. Sa druge strane, ako zanemarite nedostatke, možete ga lako i preceniti, i tako čekati mesecima da pronađete kupca. Na kraju ćete ipak morati da spustite cenu ako zaista želite da prodate auto.





 

Razmotrite sve glavne faktore koji utiču na stanje vozila


Starost i kilometraža imaju najveći uticaj na stanje automobila i mogu se lako odrediti bez odlaska u servis. Ako je vozilo učestvovalo u nekoj saobraćajnoj nezgodi, to će takođe uticati na konačnu cenu. Automobili koji su redovno održavani i koji nikada nisu pretrpeli oštećenja i havarije  imaće veću cenu.

Faktor koji se često zanemaruje pri određivanju cene je i način vožnje. Vozila koja su prethodni vlasnici koristili prvenstveno za gradsku vožnju karakteristična su po bržem habanju delova u odnosu na ona vožena uglavnom na dužim relacijama. Ovo ukazuje da kilometraža nije uvek presudan faktor.


Procena stanja u kabini vozila


Kada govorimo o unutrašnjosti automobila, uzmite pre svega u obzir očuvanost/pohabanost materijala kojim su presvučena sedišta, ispravnost kontrolne i instrument table, funkcionalnost klime, radio i CD uređaja, ozvučenja, ispravnost vrata i stanje prtljažnika, ispravnost unutrašnjeg osvetljenja i sl.
 

Procena spoljašnjeg stanja


U važne spoljašnje karakteristike koje mogu uticati na to kako klasifikujete stanje vašeg vozila spadaju neoštećenost vetrobranskog stakla, karoserija u istoj boji, ne postojanje ulubljenja ili ogrebotina na karoseriji, ispravnost farova, istrošenost pneumatika, pravilno funkcionisanje brisača.
 

Procena ispravnosti mehaničkih komponenti


Da bi ste tačno procenili mehaničko stanje vašeg automobila, moraćete u ovlašćeni servis ili kod automehaničara od poverenja. Treba obratiti pažnju na sledeće stavke: normalan rad motora, ispravnost akumulatora, nivo i istrošenost ulja, boju i emisiju izduvnih gasova, ispravnost trapa i sl. Mehaničar će vam reći u kakvom se trenutnom stanju nalazi vaš auto i šta je eventualno potrebno popraviti i zameniti. Ova usluga se plaća, ali vredi, jer ćete biti spokojni i sigurni da kupac neće kasnije imati primedbe na vozilo koje ste mu prodali.

Ostali uslovi od kojih može zavisiti cena polovnog automobila su vrsta transmisije (manuelni ili automatski menjač), broj prethodnih vlasnika, uredno vođena servisna knjiga, dodatna oprema koju automobil poseduje.
 

Bonus savet: Kako da povećate vrednost automobila?


Trenutno stanje u kome se nalazi vaš auto je zapravo ono što najviše utiče na cenu. Tek nakon toga dolaze do izražaja vaše pregovaračke sposobnosti i rad na istraživanju tržišta. Upravo zbog toga, često se isplate ulaganja u manje popravke i “lickanje” vozila koje će povećati njegovu vrednost.

Zapravo, nekad jednim temeljnim čišćenjem možete dodatno povećati cenu. Razmislite takođe i o nekim sitnim kvarovima koji se lako i jefitno mogu rešiti, kao i o zameni pneumatika. Ispravljanje ulubljenja, saniranje ogrebotina, zamena, poliranje ili čišćenje farova koji su izgubili na sjaju sigurno će dodatno povećati cenu vašem automobilu.

Ne bi trebalo zaboraviti ni na urednu servisnu knjigu kao dokaz da je vozilo redovno održavano, da je u dobrom stanju i da neće postojati potreba za dodatnim ulaganjem u njega.

Ako se pridržavate ovih saveta lakše ćete pravilno odrediti vrednost polovnog automobila. Na kraju, ako ipak ne želite da se sami bavite procenom ili smatrate da vam to oduzima previše vremena, uvek možete kontaktirati firme ili pojedince koji se bave otkupom polovnih automobila. Oni će izvršiti pregled i procenu i ponuditi vam cenu koju mogu da plate za vaše vozilo.



Slične vesti

Kupovina polovnjaka jednačina sa više nepoznatih - u EU očekuju pad cena, šta je najisplativije u Srbiji

16 Mar 2024, 10:43

Broj onih koji kupuju nove automobile u odnosu na isti period prošle godine porastao je za trećinu. Kupcima su najzanimljiviji…

Šampion koji traje - električna i hibridna vozila u fokusu predstojećeg Sajma automobila

15 Mar 2024, 10:59

quot;Šampion koji traje" – moto je izložbe automobila na Beogradskom sajmu koja će biti postavljena od…

Pala cena polovnjaka u Nemačkoj, da li će se to pojefinjenje osetiti i kod nas

25 Nov 2023, 9:58

Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu su već sedam meseci. Međutim, taj pad je veoma mali, tako da se to nije osetilo…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista