Grad Požarevac i MUP slave Svetu Trojicu
   18 Jun 2021, 12:04    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Grad Požarevac i MUP slave Svetu Trojicu

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju proslavljaju veliki hrišćanski praznik Sveta  Trojica ili Duhovi. Sveta Trojica je Dan grada i slava Gornje male i grada Požarevca, ali i Ministarastva unutrašnjih poslova.

 
Svetu Trojicu grad je počeo da slavi najpre u Gornjoj mali. Prvi pisani dokumenti  o gradskoj slavi potiču iz osamnaestog veka. Slavljeno je u prisustvu kneza Miloša i njegove porodice, i to je predstavljalo veliku počast Požarevcu i Požarevljanima. 
Sveta Trojica je postala zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata. Proslavljala se svečanom litijom kroz čaršiju.


Ovakav oblik proslave Svete Trojice postojao je do Drugog svetskog rata. Nakon toga običaj je zamro, ali ga je lokalna samouprava obnovila 2001. godine. Duhovi su praznik nekoliko mesta u Srbiji, a mnogim porodicama i krsna slava. To je i esnafska slava trgovaca.


Obeležavanje praznika grada počinje u subotu Svečanom akademijom Centra za kulturu.Na akademiji će biti uručena priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Svečana akadeija je zakazana za 20 časova u Velikoj Sali Centra za kulturu.
U nedelju 20. juna , od 8 časova centralnim gradskim ulicima proći će Litija, u 9 časova u dvorištu Saborne crkve biće prerezan slavski kolač a nakon toga biće održana Arhijerejska liturgija.


Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.


Policijska uprava u Požarevcu će u nedelju na Trgu oslobođenja u Požarevcu, prezentovati opremu, vozila i veštine koje policijski službenici primenjuju u svakodnevnom radu. Prezentacija je počinje od 16 časova.


Istim povodom, u svečanom salonu grada Požarevca, u ponedeljak, Saša Pavlović prirediće  svečani prijem kome će prisustvovati 29 policijskih službenika koji su položili svečanu zakletvu, predstavnici državnih i javnih institucija, kao i nagrađeni radnici Policijske uprave u Požarevcu. Prijem je zakazan za 13 časova

Pripadnici policije u utorak će odati počast poginulim pripadnicima MUP-a i Vojske Srbije, polaganjem venaca na spomenik  „Sloboda“ u  ulici Jovana Šerbanovića u Požarevcu. Polaganje venaca je zakazano u 10 časova.Slične vesti

SPC i vernici slave Ivanjdan

7 Jul 2021, 8:26

Danas je Ivanjdan.  Veruje se da su trave danas posebno lekovite, a i voda dobija posebnu moć
 
U završnici…

Veliko Gradište obeležilo Vidovdan

28 Jun 2021, 14:13

Polaganjem venaca na spomen obeležja borcima palim u ratovima za oslobođenje Srbije, opština Veliko Gradište…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportTakmičenje kadeta U15 u sportskom…

Na ribolovačkoj stazi Kostolac preko puta plaže „Topoljar“ u nedelju, 25. jula,…

24 Jul 2021, 12:34

SportOdržan noćni turnir u malom fudbalu…

U Majilovcu je održan noćni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Majilovac 2021“.…

24 Jul 2021, 12:31

KulturaVeličanstven koncert Danice Crnogorčević…

U okviru bogatog programa „Zlatiborskog kulturnog leta", 23. jula 2021.godine…

24 Jul 2021, 12:29

Kursna lista