Đačke zadruge dobile sredstva za realizaciju projekata
   22 Jul 2021, 14:54    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Đačke zadruge dobile sredstva za realizaciju projekata

Požarevac je 2019. godine bio prvi grad u Srbiji u kojem su sve osnovne i srednje škole dobile učeničke zadruge. Kroz zadruge, učenici stvaraju radne navike i preduzetnički duh.

Učeničke zadruge postoje u svih 15 osnovnih i srednjih škola i veoma su značajne za stvaranje veština kod dece koje su veoma važne za prosec odrastanja i u obrazovnom vaspitnom procesu, istakao je za Info sat dr Goran Nestorović, član gradskog veća zadužen za obrazovanje i dodao da grad pomaže učeničke zadruge kroz logistiku.

Kroz različite konkurse, učeničke zadruge realizuju projekte. Za projekte učeničkih zadruga u narednoj školskoj godini, novčana sredstva od Ministarstva prosvete dobilo je pet škola sa područja Braničevskog okruga.

Za razliku od srednjih škola, koje već u svojim obrazovno-vaspitnom radu imaju svoje delatnosti, zadruge u osnovnim školama funkcionišu drugačije.

Dr Nestorović dodaje da je to važno jer će kasnije tim istim učenicima biti lakše da se prilagode radu u zadrugama kada dođu u srednje škole.

Prema rečima Margarete Sekulović, direktorke Osnovne škole „Sveti Sava“ u Požarevcu, kaže da je osnovna delatnost njihove učeničke zadruge prerada već upotrebljenih materijala. Njima je za projekat  „Reciklaža počinje sortiranjem“, za nabavku kontejnera za separaciju otpada, na konkursu odobreno 150.000 dinara. Međutim, oni su i prošle godine dobili sredstva koja su iskoristili za prese za PET ambalažu i za limenke i dva recikla.

Osim osnovne škole „Sveti Sava“ iz Požarevca, ove godine će još nekoliko osnovnih škola kroz učeničke zadruge realizovati različite projekte.

Osnovna škola „Jovan Cvijić“ iz Kostolca dobila je 96.989 dinara za projekat „Kad se male ruke slože, radovi se množe“, za materijal za izradu raznih predmeta namenjenih prodaji. Osnovna škola „Sveti Vladika Nikolaj“ iz Bradarca imaće na raspolaganju 97.000 za projekat „Znanja nikad dosta“, za kupovinu repromaterijala za učeničku zadrugu.Slične vesti

Upis u Dom za učenike Poljoprivredne škole u toku

20 Jul 2021, 13:04

Upis u Dom za učenike Poljoprivredne škole „Sonja Marinković“ traje do 24. jula interesovanje je…

Politehnička škola popunila 90 odsto mesta

19 Jul 2021, 12:32

Realizacija upisa učenika je bila u skladu sa prethodnim godinama i u Politehničkoj školi. Od 150 mesta u prvom i…

Ekonomsko trgovinska škola ima još 5 slobodnih mesta

19 Jul 2021, 12:28

Požarevačke škole su na vrhuncu zadatka ove godine. Ekonomsko-trgovinska škola je još jedna od njih koja je već u prvom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportTakmičenje kadeta U15 u sportskom…

Na ribolovačkoj stazi Kostolac preko puta plaže „Topoljar“ u nedelju, 25. jula,…

24 Jul 2021, 12:34

SportOdržan noćni turnir u malom fudbalu…

U Majilovcu je održan noćni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Majilovac 2021“.…

24 Jul 2021, 12:31

KulturaVeličanstven koncert Danice Crnogorčević…

U okviru bogatog programa „Zlatiborskog kulturnog leta", 23. jula 2021.godine…

24 Jul 2021, 12:29

Kursna lista