Aplikacija za postkovid pacijente, saznajte da li vam je potrebno dodatno lečenje
   12 Jul 2021, 10:22    Beograd    RTS    Marija Vajner


Aplikacija za postkovid pacijente, saznajte da li vam je potrebno dodatno lečenje

Od ponedeljka počinje da radi aplikacija namenjena pacijentima koji se žale na posledice kovid infekcije. Aplikaciji se pristupa preko portala E-zdravlje! 

Borili ste se i izborili sa koronom, ali i dalje ste mesecima umorni, bezvoljni, loše spavate, otežano dišete. Spisak tegoba je dug.
  Prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS kaže da se u kliničkoj praksi uglavnom susreću sa osobama koje imaju neke od težih posledice i to su uglavnom promene na srčanom mišiću, na plućima ili neke tromboembolijske manifestacije. "Koliko ima ljudi koje imaju promene, odnosno posledice lakšeg stepena, vrlo je teško ustanoviti, jer oni se ili ne javljaju lekaru ili se sporadično jevljaju ili u principu čak nisu ni prepoznati", naveo je Stevanović. Rešenje nudi aplikacija koja se nalazi na portalu E-zdravlje, a ima četiri grupe pitanja. "Osnov da bi se u nju ušlo je identifikacija i zato jeste na oficijalnom sajtu Ministartva zdravlja, preko LBO, preko tih zdravstvenih podataka, da jedna osoba ne bi popunila više upitnika, nego samo jedan. Prvi deo su glavni epidemiološki podaci, postoji veliki broj pitanja", naveo je Stevanović.  Prema njegovim rečima, od toga da li ste se ubrzano zamarali pre kovida i koliko se sada brže zamarate nakon bolesti, preko pitanja poremećaja srčanog ritma, otežanog disanja, nekih promena na koži, gubitka težine – obuhvaćene su sve oblasti života, svi organski sistemi koji mogu da budu pogođeni infekcijom. Kada odgovorite na ta pitanja – dobićete savet da li je potrebno da se nekome obratite za pomoć. "Sistem generiše izvestan nivo skoringa, koji kaže da postoji izvestan rizik ili ne postoji i ako postoji nudi vam opciju da vam automatski kroz sistem zakaže pregled kod lekara koji će dalje sprovesti dijagnostiku i postaviti definitivno dijagnozu", objasnio je direktor Infektivne. Ukoliko želite da izbegnete koronu i posledice koje ona nosi – poruka stručnjaka je jasna. "Jedini način da se to uradi jeste ili da se u potpunosti zatvorite i u potpunosti izolujete od svih kontakata i čekate da prođe kovid, što smo videli da baš nije ostvarljivo, i druga opcija vakcinacija. Mi smo jedna od retkih zemalja koja ima vakcine na raspolagnju, nema probem sa vakcinama, treba to iskoristiti", poručio je direktor Infektivne klinike.
 



Slične vesti

Koliko Srba boluje od kancera

25 Mar 2024, 9:42

Prema statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije pojedinačnih zemalja, najviše zabeleženih slučajeva…

Pevačica Sanja Vučić o borbi sa Hašimoto sindromom i psihološkim problemima

25 Mar 2024, 9:34

Nove generacije rastu sa društvenim mrežama gde oni koji komentarišu često prelaze granicu, pa te neprijatne…

Danica Grujičić: Nuklearna medicina predstavlja veliku šansu u lečenju malignih bolesti

25 Mar 2024, 9:30

Ministarstvo zdravlja Srbije će u Sočiju potpisati Memorandum o saradnji sa "Rosatomom" - jednim od globalnih…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

DruštvoIstraga ubistva zatvorenika u…

Ne smiruje se bura u javnosti, nakon vesti da je 74-godišnji zatvorenik preminuo u…

28 Mar 2024, 9:19

Kursna lista