Zvaničnici Srbije o akciji "Oluja", uvek ćemo pamtiti naše žrtve i prognane
   4 Aug 2022, 11:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zvaničnici Srbije o akciji "Oluja", uvek ćemo pamtiti naše žrtve i prognane

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je za srpski narod avgust mesec sećanja na patnju i mučeništvo, na dane u kojima su naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske. Ministarka Zorana Mihajlović poručića je da ćemo pamtiti naše žrtve i prognane, a i da je za budućnost najvažnije da čuvamo mir i stabilnost.



"Zločinačka operacija ''Oluja'' bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu. Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika", rekao je Selaković.


Ministar je podsetio da se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata - "i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane".

"Potomci onih koji su preživeli ustaške jame, logore, kuršume, maljeve i srboseke, potomci naših novomučenika čija nas lica upozoravajući posmatraju sa fresaka i ikonostasa, i sami su postali mučenici, ali su svoju muku i neprebol zamenili, ne zaboravom, već obnovljenom životnom snagom i iskrenom ljubavlju prema Srbiji, i ona im jednako iskrenom ljubavlju vraća.



Srbija i Hrvatska su susedne zemlje, i zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom, međutim malo je verovatno da će se dva viđenja ''Oluje'' i nekih drugih istorijskih događaja ikada pomiriti, kao što se ne mogu pomiriti dželat i žrtva ili radost i tuga", rekao je Selaković.



Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je poručio da se nove "Oluje" nikada više neće ponoviti, jer Srbija i srpski i narod to neće dozvoliti.



Mihajlovićeva: Pamtimo naše žrtve i prognane 



Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je povodom godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja" da su očuvanje mira i stabilnosti najvažniji za budućnost regiona i da je odgovornost svih političara u regionu da rade na tom cilju.




"Ni kao država ni kao narod nismo i nećemo nikada zaboraviti hiljade ubijenih i nestalih i više od 250.000 prognanih Srba u vojnoj akciji "Oluja", koji su izgubili život ili su morali da napuste svoje domove samo zbog toga što su pripadali srpskom narodu. Naša je obaveza da ne zaboravimo ni svoje žrtve ni svoje prognane, ali imamo i odgovornost i obavezu prema sadašnjim i prema budućim generacijama da učinimo sve da žive u miru i da se ne ponove ratovi, stradanja i izbeglištvo koje su prošli Srbi iz Krajine. Mir i stabilnost koje želimo za srpski narod i za sve svoje građane jednako želimo i za sve druge narode u našem okruženju, jer samo tako možemo stvarati bolju budućnost na ovim prostorima", rekla je Mihajlovićeva.
 


Mihajlovićeva je dodala da je srpski narod pokazao da je narod koji zna i da pamti i da oprašta.



"Danas su sve naše snage usmerene ka očuvanju mira i stabilnosti, ka regionalnom povezivanju i ekonomskom napretku ne samo Srbije, već i celog regiona. Ako želimo da ovaj region ima budućnost i da ljudi ostanu da žive na ovim prostorima, onda rešenja za sve probleme moramo tražiti u dijalogu, dok upotreba sile, izolacija i zaustavljanje razvoja moraju ostati deo ružne prošlosti", zaključila je Mihajlovićeva.

foto:ilustracija pixabay



Slične vesti

Veliko Gradište: Pomoć izbeglicama

27 Jan 2024, 11:01

Opština Veliko Gradište raspisala je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na dodelu…

Pašalić: Zbrinjavanje prognanih sa ratnih područja postalo daleko složenije i komplikovanije

20 Jun 2023, 12:08

Povodom Svetskog dana izbeglica, zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenjuje da je prihvat i zbrinjavanje prognanih…

Đurović: Kampovi za izbeglice puni, preti nam humanitarna kriza

17 Oct 2022, 9:10

Posle dve godine zatišja zbog pandemije, poslednjih meseci povećan je broj migranata u našoj zemlji. Od početka…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista