Zlatiborska publika uživala u zvucima harmonike i izvorne narodne pesme
   24 Aug 2022, 9:14    Čajetina    sattv, TO Zlatibor    Elena Marjanović


Zlatiborska publika uživala u zvucima harmonike i izvorne narodne pesme

Na Zlatiboru je poćeo X Medjunarodni festival harmonikaša „Izvorske kapi – prva harmonika Srbije“, 


Takmičenjem za najboljeg harmonikaša Srbije u Kulturnom centru Zlatibor 23.8.2022. počeo je X Medjunarodni festival harmonikaša „Izvorske kapi – prva harmonika Srbije“, a najuspešniji učesnici predstavili su se publici u revijalnom delu na Kraljevom trgu od 20 časova.


Instrumentalna izvorna muzika jeste poseban vid stvaralaštva i neophodno je da se neguje i čuva od zaborava. Ovogodišnji festival, koji ima za cilj očuvanje tradicionalne narodne muzike, ujedno je imao i memorijalni karakter i održan je u čast prerano preminulog maestra na harmonici Bojana Jovanovića.


Takmičarski deo održan je u Kulturnom centru Zlatibor i odvijao se u nekoliko kategorija: petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori i seniori. Stručni žiri koji su činili Vuk Kandić, Milan Jovanović Jabučanac i Goran Milenković odabrao je najuspešnije u svakoj od kategorija. Naglasak je bio na tome da je takmičenje pre svega pedagoškog karaktera i da je glavni cilj medjusobno upoznavanje mladih negovatelja zvuka harmonike, druženje i razmena iskustava. Za najuspešnije u okviru svoje starosne kategorije proglašeni su Kristijan Milenković, Lazar Čutović, Lazar Milić, Nikola Simić, Stevan Nešović. U kategoriji seniora najspešniji je bio Nemanja Radosavljević, koji je ujedno proglašen i laureatom ovogodišnjeg festivala.


Revijalni deo na Kraljevom trgu otvorio je “Gradski omadinski orkestar” pod upravom Slavka Caleta Mitrovića, uz čiju su se pratnju u nastavku večeri publici predstavili najuspešniji učesnici ovogodišnjeg takmičenja. 


U okviru ovog događaja održano je i takmičenje mladih pevača  “Prvi glas Srbije - In memorijam Merima Njegomir”. Članovi žirija ovog takmičenja bili su poznati pevač narodne muzike Ljuba Lukić, vokalni solista i sestra pevačice u čiju se cast održava takmičenje Nina Pavić i izvođač pravoslavne duhovne muzike i tradicionalnih pesama  Aleksa Nedeljković. Svi članovi žirija obradovali su publiku na Kraljevom trgu izvedbom poznatih narodnih pesama.


Organizator festivala je udruženje “Izvorske kapi” iz Aranđelovca, a generalni pokrovitelj je opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor. Sledeći događaj u okviru manifestacije “Zlatiborsko kulturno leto” biće Festival narodne muzike “Moravski biseri” koji će se održati 24.8.2022. godine na Kraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 20 časova.Slične vesti

"Ukoričena muzika" predstavljena u Požarevcu

24 Nov 2022, 11:50

Muzička enciklopedija „Ukoričena muzika“, autora Dragog Ivića i Tijana Popovića promovisana u Centru za kulturu…

Muzički program za LJKI

25 Aug 2022, 12:02

Turistička organizacija grada Požarevca objavila je muzički program na Trgu oslobođenja tokom 59. Ljubičevskih konjičkih…

Olivija Njuton Džon preminula u 74. godini

9 Aug 2022, 7:04

Pevačica i glumica Olivija Njuton Džon, koja je stekla međunarodnu slavu brojnim pop hitovima i ulogom u filmu „Briljantin“,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeJapan je zemlja stogodišnjaka

Tajna je u ishrani bogatoj jodom        Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju…

30 Nov 2022, 11:03

DruštvoPredstavnici turističkih agencije…

Predstavnici turističkih agencija iz regiona tokom proteklog vikenda boravili na Zlatiboru…

30 Nov 2022, 10:32

EkonomijaPovršinski kop „Drmno“: Efikasan…

Efikasan rad objekata za isušivanje Površinskog kopa „Drmno“. Za…

30 Nov 2022, 10:03

Kursna lista