Zlatiborci su podigli spomenik pukovniku Krsti Smiljaniću
   15 Sep 2020, 13:47    Čajetina    SAT TV    Anđelija Kuzmanović


Zlatiborci su podigli spomenik pukovniku Krsti Smiljaniću

Zlatiborci su podigli spomenik pukovniku Krsti Smiljaniću u parku pored Kraljevog trga na Zlatiboru
 
Samo iz malene Čajetine je u Prvom svetskom ratu učestvovalo 3.500 boraca, među kojima je bio i pukovnik Krsta Smiljanić iz LJubiša, najvećim delom rata komadant Drinske divizije, kome su se Zlatiborci odužili podizanjem spomenika u parku pored Kraljevog trga na Zlatiboru.  Srbija i Republika Srpska od danas u formi praznika slave 15. septembar, dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front i kada je srpski vojnik nezaustavljivo krenuo da istera neprijatelja iz svoje otadžbine. Ovim praznikom slavi se i srpska zastava, koju upravo ti junaci odbrane Srbije nisu ni za živu glavu hteli da ostave neprijatelju. Sa ponosom se sećamo predaka iz naše slavne istorije i svim srcem se trudimo da budemo njihovi dostojni naslednici – izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, dodajući da je upravo jedinstvo svih srpskih rodoljube, ma gde se nalazili u matici i rasejanju, neophodan uslov za opstanak srpskog naroda i srpskog imena.
 
Sećajući se žrtve naših predaka, dodao je Stamatović, ne možemo a da se ne setimo i naredbe srpske Vrhovne komande uoči proboja Solunskog fronta: „Svi komadanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu“. Na čelu 140.000 srpskih vojnika (među kojima je bilo oko 25.000 dobrovoljaca) bio je vojvoda Živojin Mišić, dok je komadant proboja Solunskog fronta bio francuski general Franše d Epere, čije reči da „srpskog vojnika nije mogla da prati francuska komora sa konjanicima“ i dan-danas odzvanjaju u našim ušima, posebno kada se sećamo tih naših predaka, koji su nam doneli slobodu u kojoj i danas uživamo.
 
Mladi naraštaji koji predstavljaju našu budućnost bi trebalo da se sećaju i reči tadašnjeg ministra spoljnih poslova SAD Robert Lesing koji je, oduševljen naletom srpskog vojnika na Solunskom frontu, rekao: „Kada se bude pisala istorija Prvog svetskog rata njen najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija. Srpska vojska je učinila čuda od junaštva, a srpski narod pretrpeo je nečuvene muke i takvo požrtvovanje i hrabrost ne mogu proći nezapaženo – oni se moraju nagraditi.“, zaključio je Stamatović.Slične vesti

Zlatibor je spreman za saradnju sa novom Crnom Gorom

25 Sep 2020, 9:58

Milan Stamatović predsednik opštine čajetina čestita je Aleksi Bečiću izbor za predsednika Skupštine Crne…

Predstavljanje turističke ponude Zlatibora na svetskom danu turizma na Adi

25 Sep 2020, 9:25

Povodom svetskog dana turizma turistička organizacija “Zlatibor” predstaviće se na manifestaciji u nedelju 27.…

Stopića pećina najposećeniji speleološki objekat u Srbiji

24 Sep 2020, 9:47

Stopića pećina premašila rekordnih 100.000 posetilaca i najposećeniji je speleološki objekat u Srbiji. Za…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaU ponedeljak u Kučevu zaseda Lokalni…

Predsednik Skupštine opštine Kučevo, Branko  Kecman, zakazao je 3. redovnu…

26 Sep 2020, 12:26

DruštvoBušenjem reni bunara nastavljena…

Opština Golubac u proteklih četiri godine oko  50 odsto planiranih sredstava iz…

26 Sep 2020, 12:13

PolitikaGodišnjica operacije Halijard,…

Navršava se 76. godišnjica operacije "Halijard", najuspešnije…

26 Sep 2020, 11:54

Kursna lista