Zlatibor ne ide samo u visinu - počela izgradnja obilaznice
   3 Jun 2022, 10:32    Čajetina    rts    Elena Marjanović


Zlatibor ne ide samo u visinu - počela izgradnja obilaznice

Na Zlatiboru je počela izgradnja 9,5 kilometara obilaznice, koja će ubrzati saobraćaj iz smera Crne Gore ka Višegradu ili Bajinoj Bašti i izmestiti vozila u tranzitu iz turističkog centra. Radove finansiraju "Putevi Srbije", a povereni su domaćim izvođačima – užičkim "Putevima". Na gradilištu su i neki od neimara koji su učestovali u gradnji prvih modernih saobraćajnica u zemlji.


Zlatibor ne ide samo u visinu, što mu se često zamera – nova saobraćajnica otvara prostor nedaleko od turističkog centra gde će,  uz obilaznicu, biti i sportski kompleks sa dvadeset terena.

  "Sredstva su obezbeđena od Vlade Republike Srbije. Opština ulaže u infrastrukturu, rešava imovinske odnose, tako da se nadam da će Zlatibor vrlo brzo postati sportska turistička destinacija broj jedan u Srbiji", ističe predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Gradi se da traje, onako kako je planina otvorena putnicima i sedamdesetih godina prošlog veka. Odavde je, sa užičkim "Putevima" krenuo i Stanko Tejić, pa pola veka svog rada dobro odmerio kilometrima širom ondašnje Jugoslavije, sveta i Srbije.

"Sada se mnogo brže radi, ima mehanizacija, ima kamiona, ima mašina, svega – u tome se promenilo, a kvalitet je ostao uvek isti. Bilo je uvek teško i uvek sam se plašio kada radim da li je to dobro. To mi je bila uvek opsesija", kaže šef gradilišta Stanko Tejić.

Teško bi se iko mogao pohvaliti njegovim referencama, a najponosniji je na više od 100 kilometara auto-puteva. Pamti se da je izlazio i noću, da proveri da li dovoljno svetli bela traka na Koridoru 10, da svaki novi kilometar pregleda nebrojeno puta, da kaže da mu je asfalt u venama i da je put ljudima velika sreća.

"Kad dođeš u neko bespuće, nema puta i posle određenog vremena ostaviš im put, ostaviš im sve. Moja su razmišljanja uvek na putu i na asfaltu", naglašava šef gradilišta Tejić.

Inženjer geodezije Srećko Selaković kaže da je imao sreću što je radio sa takvim čovekom koji poseduje toliko znanje i iskustvo koje se ne može, kako kaže, ni u školi ni na fakultetu naučiti već koje se stiče radom, direktno na gradilištu.

Stanko je stekao penziju, ali je i u 72. godini u svojoj firmi. I dok niče nova zlatiborska saobraćajnica, ponavlja da samo najbolji građevinari mere život kilometrima, i to kvalitetnih puteva.Slične vesti

Otvorena obilaznica u šest traka do tunela Straževica

15 Jun 2022, 11:40

Sektor B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do Straževice zajedno sa novim (levim) tunelom Straževica, zvanično…

Od 1. do 30. juna za saobraćaj zatvoren put Kostolac-Drmno

31 May 2022, 12:41

Služba za odnose sa javnošću EPS Ogranak „TE-KO Kostolac“
Obaveštava o izmeni režima saobraćaja na…

Radovi na sanaciji puta u Mustapiću

28 May 2022, 9:59

Nastavljena je snacija puta IB reda Požarevac -Majdanpek radovi se izvode na ulazu u Mustapić iz pravca Požarevca.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista