Zimsko računanje vremena - duže ćemo spavati, ali dan će nam biti kraći
   29 Oct 2022, 9:23    Beograd    RTS    Marija Vajner


Zimsko računanje vremena - duže ćemo spavati, ali dan će nam biti kraći

Pomeranje časovnika unazad za jedan sat narednih dana može da izazove malu konfuziju u našem organizmu. Kako san utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje i koliko će nam biti potrebno da se prilagodimo na ovaj prelazak objašnjava profesor dr Dragan Hrnčić, fiziolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

U noći pred nama preći ćemo na zimsko računanje vremena, odnosno vraćamo se na naše staro vreme, koje smo imali pre nego što je 27. marta 1983. godine, na osnovu odluke vlade tadašnje SFRJ uvedena praksa prolećnog prelaska na letnje računanje vremena.

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je po naš organizam nešto blaža varijanta te tranzicije u odnosu na onu koju imamo u proleće, navodi dr Hrnčić. „Zimsko računanje vremena je ono, što kažu prirodno računanje vremena, odnosno ono koje je usaglašeno sa astronomskim časovnicima i zapravo, sunčevi časovnici, kojih ima ponegde u gradu, podne pokazuju isključivo kada smo na zimskom računanju vremena“, ističe profesor.

Duže spavamo, ali dan kraće traje

Zimsko računanje vremena nam daje taj sat sna ujutru, ali nam zapravo skraćuje dan, a prirodan tok kako idemo ka zimskim mesecima, ovim pomeranjem sata mi taj prelaz dosta ubrzavamo i skraćujemo dan, a produžavamo noć. „Zato ovo vraćanje na zimsko računanje vremena daje efekat skraćenja dana i skraćenja naše izloženosti dnevnom svetlu, a svetlost je ono što određuje naše biološke ritmove koji moraju biti usklađeni sa ciklusom svetlosti i tame, odnosno smene dana i noći koju diktira Sunce“, naglašava profesor. Mada ta promena od jednog sata ne deluje kao nešto dramatično, ali ćemo sigurno već u nedelju i ponedeljak osetiti da ne stižemo da obavimo sve redovne aktivnosti i da će nam nedostajati taj jedan sat, što dovodi do konfuzije, ali i do dodatnih promena u organizmu praćenih pojavom glavobolje, varijacija u krvnom pritisku, razdražljivosti. „Zapravo, kako ulazimo u ove zimske dane, bez obzira na lepo vreme, mi zapravo tonemo u nešto što zovemo zimska depresija i taj nedostatak svetlosti je nešto što će nam biti glavni problem“, naglašava dr Hrnčić.

U svakom slučaju, prilagođavanje na zimsko računanje vremena će mnogo kraće trajati, osim kod hroničnih bolesnika kojima će trebati možda i sedam dana da se prilagode, u zavisnosti od toga koliko imaju izražene tegobe, naročito meteoropate.

Kako da uskladimo biološki i društveni časovnik

Problem je što naš biološki časovnik moramo da uskladimo i sa društvenim koji diktira dnevni ritam obavez, zato je savet da što više šetamo tokom dana kako bismo što više bili izloženi sunčevom svetlu, da povećamo higijenu spavanja i da ishranu uskladimo sa godišnjim dobom, napominje gost Jutarnjeg programa. Preporuke lekara koji se bave proučavanjem spavanja kažu da nam je potrebno od šest do osam sati sna za odrasle osobe. Ta količina spavanja koja je minimalno-optimalno potrebna za dnevno funkcionisanje organizma varira i od starosti. „U tom smislu, deci je potrebno nešto više sna jer ona rastu i razvijaju se tokom spavanja, pre svega zbog lučenja hormona rasta koji se luči noću“, napominje dr Hrnčić. Najviše problema sa poremećajem sna imaju ljudi koji rade po smenama, pre svega oni koji rade treću smenu, ali u svakom slučaju, ovo pomeranje časovnika za jedan sat unazad izaziva mnogo manje problema od prolećnog prelaska na letnje računanje, zaključuje prof. dr Dragan Hrnčić.Slične vesti

Danas u 8.50 minuta, počela jesen

23 Sep 2023, 12:10

U 8 sati i 50 minuta počela je jesen. Ipak, danas veći deo dana biće pravo letnje vreme, a onda jesen stupa na scenu.

Više od 50 odsto pšenice posejano u optimalnom roku

24 Oct 2022, 13:02

Povoljne vremenske prilike intenzivirale su poljoprivredne radove. Žetva jari useva je pri kraju, a setva ozimih strnih…

Jesenje oranje važna agrotehnička mera

7 Oct 2022, 13:21

Osnovni zadatak jesenjeg oranja je da obezbedi akumulaciju jesenjih i zimskih padavina.


Po završetku četve…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista