Ziđin u Boru gradi vetroparkove, solarnu elektranu i fabriku vodonika -investicija vredna dve milijarde evra
   27 Jan 2024, 9:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ziđin u Boru gradi vetroparkove, solarnu elektranu i fabriku vodonika -investicija vredna dve milijarde evra

Srbija će u naredne četiri godine sa kineskim partnerima uložiti dve milijarde evra u obnovljivu energiju. To ulaganje doneće novih 2.000 megavata na prostoru rudarsko-topioničarskog basena "Ziđina" u Boru. Gradiće se vetroparkovi, solarna elektrana i fabrika vodonika.


Na istrošenim kopovima u okolini Bora vrteće se vetrogeneratori snage 1.500 megavata, biće postavljeno 500 megavata solarnih panela. Gradiće se fabrika za proizvodnju zelenog vodonika kapaciteta 30.000 tona godišnje, koji će biti pogonsko gorivo za rudarsku mehanizaciju.


"Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2025. godine. Prva faza od 750 megavata treba da bude završena već 2026. godine, a ceo projekt 2028. godine. Očekuje se da ova investicija omogući otvaranje trista do petsto novih radnih mesta, sa visokim nivoom zarada, u okviru obnovljivih izvora energije. Sa ovim projektom Srbija postaje jedan od evropskih centara u oblasti proizvodnje obnovljive energije, pre svega zelenog vodonika ali i opreme za projekte u obnovljive obnovljive izvore energije", kaže ministarka energetike Dubravka Đedović.


Slične investicije su postale praksa savremenog rudarstva, a potpisnici memoranduma o zelenim ulaganjima na području Borskih rudnika ističu ga kao primer održivog rudarstva.


"Prethodnih godina Ziđin Koper realizovao je velike ekološke projekte. Nastavljamo ulaganja u Srbiji, naročito u obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine", kaže generalni direktor Ću Guodžu.


"Realizacija planiranih poslova je nastavak uspešne saradnje dve zemlje. Uz primenu najsavremenije tehnologije pomažemo Srbiji u energetskoj tranziciji i prelasku na čistije izvore energije", kaže direktor kompanije Šangaj Fenling Suen Ju. 


Resorna ministarka je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da su litujum i druge mineralne sirovine važan resurs kojim zemlja raspolaže i o kojima će se pričati u budućnosti. Kaže i da sajber napad na EPS nije ugrozio podatke niti uticao na decembarske račune za struju.


"Oni jesu malo kasnili usled tehničkih izazova proizvedenih iz hakerskog napada. Sistem je podizan deo po deo a ono što je najbitnije da ovaj napad nije ugrozio proizvodnju on je više bio administrativne prirode. Nije ugrozio ni bezbednosne podatke, već je jednostavno ugrozio administrativnei deo funkcionisanja i zbog toga je trebalo određeno vreme da se sistem podigne", kaže Đedovićeva.


Vlada Srbije je, kaže, dala preporuke ne samo EPS-u već i drugim kompanijma i institucijama da podignu nivo zaštite informacionih sistema.Slične vesti

Đedović Handanović: Treba razgovarati o projektu Jadar, neće biti nikakvog rudnika između Avale i Kosmaja

5 Feb 2024, 10:32

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović kaže za RTS da treba pričati o projektu Jadar i videti relevantne studije…

Havarija na kopu Kolubara, nije ugroženo snabdevanje strujom

25 Jan 2023, 8:32

U kopu Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera. Ministarka rudarstva i…

Dan rudara - svaki zarađen dinar višestruko odrađen

6 Aug 2022, 12:35

Povodom Dana rudara, predstavnici ogranka „TE-KO Kostolac“, Sindikalne organizacije EPS-a, grada Požarevca i…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista