Žetva pšenice počinje za dve nedelje - ratari strepe zbog suše i cene, stručnjaci zbog punih silosa
   16 Jun 2022, 9:37    Beograd    rts    Elena Marjanović


Žetva pšenice počinje za dve nedelje - ratari strepe zbog suše i cene, stručnjaci zbog punih silosa

Za oko dve nedelje počinje žetva pšenice. Očekuje se rod od 3,2 miliona tona, ali je neizvesna otkupna cena koja zavisi od izvoza te žitarice. Stručnjake brinu puni silosi, sa kojima skladištari dočekuju žetvu.U pšenična polja, šabački ratari gledaju s mnogo strepnje. Zbog suše u maju, očekuju i do 30 odsto manji rod nego prošle godine, koja je po prinosu bila rekordna.

  "Mislim da će hektolitarska masa biti manja, baš iz razloga jer nije bilo dovoljno padavina. I to će zasigurno smanjiti kvalitet pšenice", rekao je Darko Perić, poljoprivrednik iz Bukora. Očekuje prinos od šest, sedam tona, i nada se ceni od 40 dinara.

Agronomi tvrde da je nalivanje zrna završeno, i da su pšenici sada potrebni samo toplota i sunce, kako bi kombajni već sledeće sedmice mogli u njive.

"Pšenice su nažalost završile svoju tehnološku fazu. Još fali samo dozrevanje, odnosno zrenje slame, jer kolenca koja su još zelena povećavaju vladu pšenice u vršaju, tako da to nije dobro, moramo sačekati još par dana. Ječmovi su završili, prvi otkosi su pali na teritoriji Mačve, i za sada, ječam izgleda mnogo bolje od pšenice koja je poprilično podbacila", naveo je Jovan Sušić iz PSSS Šabac.Stručnjaci zabrinuti zbog silosa punih pšenice i kukuruza Cena brine ratare, a stručnjake silosi u kojima je početkom meseca bilo više od 900.000 tona pšenice.

"Imamo prilično nezahvalnu situaciju u silosima, koji su puni, ne samo pšenicom, nego i kukuruzom. Ječam je polako počeo da se skida sa njiva. Sledi nam za dve nedelje i žetva pšenice, mi ćemo nekako, negde zapravo sve uskladištiti. A na koji način i kakve će to probleme dalje doneti, mešanje starog i novog roda, i prenatrpani silosi, što su savršeni uslovi za pojavu štetočina", navela je Sunčica Savović iz Udruženje žita Srbije.

Šabački skladištari kažu da žetvu uvek dočekuju spremno sa određenom količinom starog roda u skladištima.

"Što se tiče naših kapaciteta, 30 odsto su već zauzeti što se tiče stare pšenice, jer, uvek, to je neka naša politika da nam uvek ostane, i pretekne, tako da, uglavnom smo spremni", rekao je Dušan Trifunović, vlasnik mlina u selu Bojić. Očekuje da će cena biti biti negde od 36 do 40 dinara, što zavisi od tržišta.


Izvoz je usporen, a na svetskom tržištu cena pšenice je u blagom padu. Od izvozne cene zavisi i otkupna - kažu upućeni i dodaju da jeste prošle nedelje bilo ponude nove pšenice po 38,5 dinara za kilogram, ali ne i kupovine.

Zato ratari sada gledaju u državu - čekaju ponudu za otkup žita za robne rezerve, koja bi u zavisnosti od količine, mogla da utiče na tržišnu cenuSlične vesti

Žetva ozimih strnih žita

24 Jun 2022, 11:37

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela pšenice. Jučerašnja…

Za dodatnih 90.000 tona merkantilne pšenice - 3,6 milijardi dinara

20 Jun 2022, 9:44

Vlada Srbije usmerila je 3,6 milijardi dinara za nabavku dodatnih 90.000 tona merkantilne pšenice, navodi se u rešenju objavljenom…

Kakva će biti žetva - zašto je važno da se u Srbiji seju zrna nove genetike

13 Jun 2022, 9:48

Stanje useva, zasada i rasada nije ni tako dobro, ni tako loše. Procena je da ovogodišnji prinos pšeničnog zrna neće biti…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista