Žena zmaj ili žena vođa u poslu-zbog čega svoju poziciju mora dodatno da opravda
   27 Jan 2022, 9:48    Beograd    rts    Elena Marjanović


Žena zmaj ili žena vođa u poslu-zbog čega svoju poziciju mora dodatno da opravda

Srbiji posluje nešto više od 30 odsto firmi na čijem su čelu žene, poslednji su podaci Privredne komore Srbije. Mogu li žene da budu vođe u poslu i sa čime se sve suočavaju na tom putu?"U politici, ako hoćeš da se nešto kaže, traži to od muškarca. Ako hoćeš da se nešto uradi, traži to od žene" – rekla je svojevremeno nekadašnja britanska premijerka Margaret Tačer.

  Pre 77 godina, žene su se na našim prostorima izborile za pravo glasa na izborima. Međutim, borba za glas žena u Srbiji, ali i u svetu i dalje traje, promenilo se samo polje.

Iako formalno ravnopravne sa muškarcima, kada je reč o tome da li žene mogu da budu ravnopravni lideri u poslu, društvo ima različito mišljenje.

One koje se i izbore za mesto pored ili ispred muškarca, neretko se suočavaju sa stereotipima i predrasudama.

"Vrlo često klijenti očekuju da pregovaraju sa muškarcem, a da će onda doći ta žena koja će sve uraditi jer na neki način još uvek nas vide kao dobre izvršioce, ali ne i one koji su donosioci odluke", kaže Anja Ivana Milić, suvlasnik i direktor kompanije "Arhi pro".

"Veoma često dešava da vas pomešaju sa nekom sekretaricom, sa nekim ko je tu neka spojnica, malo je teže da vas dožive kao vlasnika nekog biznisa i kao neko odgovorno lice na visokoj menadžerskoj poziciji", priča Emilija Vuković, predsednica Srpske blokčejn inicijative.

A kada se nađu na visokoj poziciji, naročito u oblasti informacionih tehnologija, u kojoj su žene i dalje manjina, ponekad društvo nameće potrebu da tu poziciju dodatno i opravdaju.

"Došlo je kao do nekog malog porasta žena u aj-tiju, međutim, kad se gleda cela EU, žene i dalje zauzimaju samo 19 odsto pozicije u informacionim tehnologijama. Žene ne treba nikome ništa da dokazuju i moramo se osvestiti", ističe Emilija Vuković.

Takođe, osim što imaju ove izazove i pritiske pred sobom, žene su i odgovorne za stvaranje života, navodi Emilija i ističe da je žena sila prirode na Zemlji.


Neke žene osim u poslu, rukovode i kod kuće. Za njih nekada ne izostaju ni nagrade. Među mnogim priznanjima koje je dobila, na stolu naše sagovornice je i takozvani "Cvet uspeha" za ženu zmaja koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.


"Moji prijatelj se oduševe kada nešto dobro skuvam, pozovem ih na večeru, a isto tako i moji saradnici i klijenti vole ono što ja skuvam u biznisu i mislim da je to taj momenat kad oni prepoznaju da vam sve polazi od ruke i onda vam kažu 'a pa Vi ste zmaj'", kaže Anja Ivana Milić.

Tek svaki treći vlasnik preduzeća u Srbiji je žena, te firme su 99 odsto iz uslužnog sektora, a poznavaoci prilika objašnjavaju da je reč o manje plaćenim poslovima.Slične vesti

Žene rođene u ova 2 horoskopska znaka čeka SREĆAN ŽIVOT

13 May 2022, 10:07

Planete će vam doneti neverovatan period…

  Astrolozi smatraju da će devojke koje su rođene u ova dva horoskopska…

Starinski recept za DOMAĆI SOK OD ZOVE

12 May 2022, 10:16

Nema ništa bolje od hladnog soka od zove kada su napolju letnje vrućine i žege

  Zova je biljka koja je poznata…

POČEO JE RETROGRADNI MERKUR: Evo šta donosi svakom znaku posebno!

12 May 2022, 9:46

Znate za onu izreku „Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“? E pa, kad je reč o retrogradnom…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeViše testiranih i zaraženih, na…

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.711 slučajeva zaraze koronavirusom, a…

25 May 2022, 9:51

DruštvoSamo osam mama u Beogradu zatražilo…

Za dva i po meseca, koliko traje prijavljivanje za državnu podršku pri kupovini prvog stana…

25 May 2022, 9:49

DruštvoOd prihvatilišta do brokera -…

Svratišta ili prihvatilišta često su jedine adrese koje znaju deca koja rastu sama, žrtve…

25 May 2022, 9:46

Kursna lista