ZELENI DETOKS: SOK OD CELERA PUN VITAMINA I MINERALA
   14 Aug 2019, 13:08        SAT TV    Tatijana Spasojević


ZELENI DETOKS: SOK OD CELERA PUN VITAMINA I MINERALA


Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina.
U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih sokova od voća i povrća, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna šargarepa srednje veličine.

 Sprečava probleme s vidom
 
Vrvi od vitamina A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Osim toga, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A pomaže i u sprečavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.
Izuzetno je niskokaloričan, te u jednom celeru ima samo 15 kalorija. Zato je njegov uticaj na mršavljenje značajno veliki. Osim toga,  reguliše krvni pritisak i nivo holesterola. 

Reguliše probavu

 Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti creva, te vas kao prirodni laksativ oslobađa problema sa zatvorom. Opušta i živce iscrpljene farmaceutskim laksativima.
 
Diuretik

 Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu telu da se oslobodi od viška tečnosti.

Smanjuje rizik od raka

Celer sadrži luteolin, koji dokazano slabi ćelije raka i čini ih osetljivijim na lečenje. Stoga jasno je što se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.
 
Odličan je u borbi sa anemijom, poboljšava cirkulaciju, smanjuje nadutost,dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.Čaša ili dve dnevno mogu ublažiti probleme sa nadimanjem.

Kako se sok  pravilno priprema:

Za pipremu soka najbolji je celer lišćar.
  Iscedite ga u sokovniku i uživajte u svežem, zdravom soku. U kombinaciji s šargarepama ili jabukama daje sjajan ukus. Ako nemate sokovnik, možete naseckati celer na komade veličine 2 centimetra, te uz pomoć miksera napraviti pire.
Možete ga razrediti s vodom kako biste dobili željenu gustinu ili ispasirati da dobijete čisti sok. Takođe, savršeno bi bilo ako možete nabaviti celer iz organskog uzgoja jer onaj iz konvencionalnog je pun pesticida.

 

 Slične vesti

KUPUJMO DOMAĆE, FRAZA ILI STVARNOST

16 May 2020, 12:37

NA SEDMOM PANELU U OKVIRU INICIJATIVE "SVET HOĆE DOMAĆE", KOJU ORGANIZUJE USAID-OV PROJEKAT ZA KONKURENTNU PRIVREDU, SA…

Vaskršnja trpeza prema tradiciji treba da izgleda TAČNO OVAKO: Ovih 10 namirnica na stolu imaju SNAŽNU SIMBOLIKU

16 Apr 2020, 20:13

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik, a prate ga mnogi lepi običaji. Pored običaja, postoji i tradicija…

Šta uzrokuje probleme sa varenjem i kako ih rešiti?

1 Apr 2020, 13:19

Problemi sa varenjem simptomi su modernog doba, a skoro da nema osobe koja barem nekoliko puta u godini nema makar najblaži…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIZGRADNJA NOVOG HOTELA I UREĐENJA…

U planu razvoja opštine Golubac,u okviru strateškog dokumenta u toku ove godine…

26 May 2020, 23:18

PolitikaODRŽANA 34. SEDNICA SKUPŠTINE…

ODRŽANA  JE 34. SEDNICA LOKALNOG PARLAMENTA U VELIKOJ SALI CENTRA ZA KUTLURU UZ POŠTOVANJE…

26 May 2020, 14:37

DruštvoOD SEPTEMBRA ĐAKE PRVAKE OČEKUJE…

Od septembra prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet, međutim fond…

26 May 2020, 13:39

Kursna lista