Zelene zgrade štede energiju, a ujedno spasavaju planetu
   26 Sep 2022, 9:28    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zelene zgrade štede energiju, a ujedno spasavaju planetu

Građevinski sektor odgovoran je za 40 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, tokom proizvodnje građevinskog materijala, same gradnje i korišćenja objekata. Energetska kriza je dodatno podstakla okretanje zelenoj gradnji i obnovljivim izvorima energije.U Borči, u ulici Kulture je Solarni kulturni centar", "smart" kuća i eko dvorištance. Na krovu pametne kuće su solarni paneli i koristi se energija sunca, a tu je i solarni punjač za električni automobil."Kuća je energetski efikasna kada ste uradili dobru izolaciju, kvalitetnu stolariju. Ako proizvodite struju iz obnovljivih izvora, u ovom slučaju preko solarnih sistema, vi dobijate energiju besplatno od sunca, platićete instalaciu sistema sad u ovom trenutku, period vraćanja investicije 5 do 7 godina najduže", kaže Nikola Bulj, osnivač Solarnog kulturnog centra "Eko dvorištance".


Gradovi širom sveta motivišu građevinske firme da se okrenu održivoj gradnji što omogućava i tržišni uspeh energetski efikasnih i stambenih i poslovnih zgrada.


"Ovde sam angažovana na projektu rekonstrukcije aerodroma Nikola Tesla. Treba da redukujemo ekološki otisak građevinarstva. To možemo učiniti zelenom gradnjom, izborom lokalnih građevinskih materijala, načinom gradnje, uz što manje otpada i uz što više zelenila. Težimo nultoj emisiji", kaže Mabel Miranda, arhitekta/stručnjak za arhitekturu aerodroma iz Francuske.


Istraživanja pokazuju da su troškovi održivih zgrada dugoročno niži od troškova izgradnje tradicionalnim načinima. Upotreba obnovljivih materijala, poput drveta, takođe može pomoći u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.


"Zbog toga što se operativna energija polako prebacuje na obnovljivu energiju kao što su vetroparkovi, hidrocentrale u sledećih pet do 10 godina. Sto odsto energije u zgradama će dolaziti upravo od ugrađene energije, sve ostalo će biti obnovljiva i zato sad trenutno postoji velika velika potreba da se smanji količina betona i čelika koji se ugrađuje u zgrade", kaže prof. dr Aleksandar Pavić sa Univerziteta Egzeter iz Belike Britanije.


Zelena gradnja je jedno od rešenja da se smanji zagađenje, a o tome treba da se misli i u planiranju naselja.


"Divlja gradnja jako mnogo utiče na kvalitet vazduha, to je koncentracija objekata, koncentracija vozila, strujanja vazduha, to nije dobro usklađeno da cirkulacija vazduha bude takva da vazduh bude čistiji. Isto tako i ozelenjavanje tih delova grada gde se masovno gradi mnogo znači", kaže prof. dr Sanja Mrazovac Kurilić sa Fakulteta za ekologiju i zaštitu životne sredine Univerziteta Union Nikola Tesla.


Promene u građevinskom sektoru neophodne su i da bi se dostigao cilj da Evropa bude prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.Slične vesti

Vučić na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

17 Jan 2023, 9:34

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 19. januara u švajcarskom gradu Davosu, gde će prisustvovati…

Vujović: Kvalitet vazduha prioritet za Vladu Srbije

3 Nov 2022, 11:16

Za Vladu Srbije je čist vazduh jedan od prioriteta, poručila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović…

Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

21 Sep 2022, 11:52

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoPomoć deci i mladima sa problemima…

Sociorehabilitacioni klub u Požarevcu, je prva služba tog tipa u Srbiji i uspešno funkcioniše…

23 Mar 2023, 14:17

KulturaU Narodnoj biblioteci u Golupcu…

U  Narodnoj biblioteci ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu održana je promocija…

23 Mar 2023, 14:05

SportSLS: "Mladi radnik"-…

U poslednjem kolu ligaškog dela prvenstva  Super lige Srbije u subotu odbojkaši…

23 Mar 2023, 13:45

Kursna lista