ZDRAVA PRIRODA I ODMOR NA SELU
   27 Feb 2017, 1:56    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


ZDRAVA PRIRODA I ODMOR NA SELU

U opštini Kučevo planiraju da se organskoj poljoprivrednoj proizvodnji ubuduće posveti posebna pažnja, kao i organizovanjem aktivnosti na selu, kao što su razvoj seoskog turizma i očuvanje starih zanata.
 
 

Pored glavne turističke ponude obeležavanje 50-tih Homoljskih motiva koji se održavaju od 25 maja do 3.juna u Kučevu,na svom štandu Turistička organizacija iz ovog grada na Peku na ovogodišnjem 39.Međunarodnom sajmu turizma koji se juče završio u Beogradu,predstavila je i ostale turističke sadržaje kao što je speleološki turizam,ispiranje zlata na Peku,domaća kuhinja i odmor na selu.


Nekoliko porodica u kučevskim selima među kojima je i porodice Živorada Jovanović iz Kaone počelo je da se bavi organskom proizvodnjom. Iako taj posao nije siguran i lak, motiviše ga kaže, zdrav život i zdrava hrana.


Vlasnik Etno kuće „Katarina“ Živorad Jovanović je svoju turističku ponudu na Sajmu turizma u Beogradu na štandu  Turističke organizacije Kučevo predstavio svoje specijaliete kao što su domaća rakija, med, kačamak, ovčiji sir i seljačko meso. Etno kuća „Katarina“ u svojoj ponudi ima etno sobu sa eksponatima vezanim za kulturu kučevačkog kraja. Pruža mogućnost za  rekreaciju na stazi zdravlja šetnjom do vidikovca na vrhu Jelene stene.


    -U ponudi su i branje i spremanje lekovitog bilja (šipurak, majčina dušica, hajdučka trava, rujak), organizuje se obilazak pećina (Ceremošnja, Ravništarka, Dubočka i  vodenicu „Kaonka“ u Kaoni. Postoji i  mogućnost rekreativnih aktivnosti: ispiranje zlata na reci Pek, sportski ribolov u našem jezeru kao i drugi sadržaji, kao što je  rekreacija na stazi zdravlja šetnjom do vidikovca na vrhu Jelene stene,dodao je Jovanović..


„Dobra strana je što sve više marketa traži organsku hranu i ona se sve više kupuje“,To je i dobar potencijal za turizam, jer posetioci mogu da imaju ture gde posećuju farme, kupuju proizvode, domaćini mogu i da nude smeštaj, promovišu stare zanate.
U svetu se organska proizvodnja povećava svake godine za 15 odsto. Plan Evropske unije je da do 2020. godine ona čini čak dvadeset odsto od ukupne proizvodnje.
Kako kažu u opštini Kučevo, ovde vide svoju šansu u većoj proizvodnji zdrave hrane, negovanju tradicije ovog kraja kao i pružanja usluga u okviru odmora na selu za domaće i strane turiste.


Seoski turizam u opštini Kučevo funkcioniše od  pre nekoliko godina i  osnovna turistička ponuda podrazumeva smeštaj i obilazak pećina i  kulturno-istorijskih znamenitosti. Reč je o lovnom, ribolovnom i sportskom turizmu. Međutim, za tako nešto treba izdvojiti dosta novca i raditi, pre svega, na edukaciji ljudi koji žele da se bave ovim poslom.  U naseljima Ceremošnja, Neresnica, Voluja, Ravnište, Duboka, Kaona, Bukovska i drugim kučevačkim selima, priroda je bogom data za spremanje zdrave ekološke hrane.
Lj.Nastasiejvić
 Slične vesti

Homoljski kraj najposećeniji u poslednje dve godine

31 Mar 2022, 11:56

Na 43. Međunarodnom sajmu turizma, održanom od 24. do 27. marta u Hali 4 Beogradskog sajma, svoju bogatu turističku ponudu…

Javne ličnosti promovisale Požarevac na Međunarodnom sajmu turizma

26 Mar 2022, 11:45

Turistička organizacija grada Požarevca predstavila se na 43. Sajmu turizma u Beogradu. Pored brojnih izlagača iz zemlje…

Ambiciozni plan nastupa Turističke organizacije Požarevac na sajamskim manifestacijama

22 Feb 2022, 13:14

Turistička organizacija grada Požarevca ove godine planira da svoju ponudu prezentuje na sajamskim manifestacijama, kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista