Zbog čega je cena kuće u Toskani rame uz rame sa stanom u Beogradu
   18 Nov 2023, 11:26        rts    Elena Marjanović


Zbog čega je cena kuće u Toskani rame uz rame sa stanom u Beogradu

Tržište nekretnina nastavlja trend stabilizacije i smirivanja, a cene nastavljaju da usporavaju svoj rast, rekla je za RTS Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda Srbije. Ako ne dođe do nekih većih potresa na tržištu i u svetu, sledeće godine mogu da se očekuju blaže korekcije cena nekretnina, odnosno pad od nekoliko procenata, navodi Ivana Štrbac.


Kupaca za nekretnine u Srbiji sve je manje. To tržište još jedan kvartal zaredom beleži pad prometa. Ipak, prodavci i dalje drže cene kvadrata.


Ivana Štrbac iz Republičkog geodetskog zavoda rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da tržište nekretnina nastavlja trend stabilizacije i smirivanja, a cene nastavljaju da usporavaju svoj rast.


Dodaje da detaljnije podatke o cenama nekretnina građani mogu da prate na sajtu Geodetskog zavoda u izveštajima o tržištu nepokretnosti kao i u izveštaju o indeksu cena.


Ivana Štrbac napominje da je Srbija jedna od retkih zemalja sa najrazvijenijim načinom praćenja tržišta nepokretnosti i masovne procene.


Navodi da je prosečan kvartalni broj kupoprodaja u 2018. i 2019. godini bio oko 25.000 do 26.000 ugovora na kvartalnom nivou.


"To se promenilo posle pandemije i imamo broj ugovora koji se kreće prosečno 35.000 ugovora na kvartalnom nivou da bi u četvrtom kvartalu 2022. godine dostigao broj od preko 37.000 ugovora“, rekla je Štrbac, što je najviša tačka na grafikonu.


U trećem kvartalu 2023. godine beleži se 29.248 ugovora.


"U ovoj godini vidimo da se broj ugovora na kvartalnom nivou kreće oko 30.000 ugovora, što je i dalje značajno iznad predpandemijskog nivoa. Možemo reći da se na neki način stabilizovala ta izrazito velika i eksplozivna potražnja u prethodne dve godine“, ističe Štrbac.


Blaga korekcija cena nekretnina


Međutim, nije isto u svim državama i svim tržištima. Navodi primer Škotske gde je izašao izveštaj za drugi kvartal 2023. godine - kod njih se beleži pad prodaje nepokretnosti čak više nego u 2019. godine, pre pandemije.


Ivana Štrbac kaže da se cene nepokretnosti formiraju na osnovu potražnje i ponude. Već treći kvartal zaredom, beleži se međugodišnji pad broja kupoprodajnih ugovora i prometa.


To, kako kaže, sa jedne strane može da znači da je došlo do pada tražnje i da će to na neki način - dovesti do toga da se cene stabilizuju, što se i desilo.


"To vidimo na osnovu indeksa cena gde cene više ne rastu iz kvartala u kvartal onom brzinom kako su rasle u prethodnom periodu. Sada vidimo jedno smirivanje, odnosno stabilizaciju i u nekim regionima je došlo i do stagnacije cena. Ako se ovakvi trendovi nastave i ne dođe do nekih većih potresa na tržištu i u svetu, mogu da se očekuju u sledećoj godini neke blaže korekcije, ali ja iskreno ne očekujem neke veće šokove“, objasnila je Štrbac.


Pad od par procenata, a ne od 20 odsto


Što se tiče cena nepokretnosti, Štrbac kaže da očekuje pad od par procenata, a ne kako pišu mediji pad od 20 procenata.


"Ja zaista ne verujem da je to realno, jer imamo i druge faktore koji utiču na cenu i na tržište. Recimo, odluka Narodne banke Srbije da se na neki način pauzira rast kamatnih stopa, može da ohrabri kupce da ponovo uzimaju stanove na kredit. A sa druge strane imamo i značajan udeo ruskih državljana koji su živeli pod rentom, a sada se možda odlučuju za kupovinu stana", kaže ona.


Prema njenim rečima, to može dovesti do toga da tražnja i dalje raste.


Kupiti kuću u Toskani


U medijima se moglo pročitati da, na primer, u Toskani može da se kupi kuća u vrednosti kuće od mnogo više kvadrata nego jedan stan od 60 kvadrata u Beogradu.


"Kada se priča o kupovini kuće u Toskani, to stvarno zvuči i romantično i zanimljivo i građanima verovatno to privuče pažnju, međutim, tržište uvek reaguje na odnose potražnje i ponude“, napominje Štrbac.


Prema njenim rečima, ono što se dešava u Beogradu je verovatno zato što je potražnja bila tolika da nije mogla ponuda da odgovori na taj nivo.


"A svakako i tržište kuća na selu, recimo u Italiji nije isto i ne može da se poredi sa tržištem stanova u metropoli, u glavnom gradu jedne zemlje. Cene stanova u centru Milana u proseku koštaju 10.000 evra po kvadratnom metru, u Rimu - 7.000 evra. Dakle, kuće na selu su tržište za sebe, u svakoj zemlji", kaže Štrbac.


"Cene kuća u srpskoj Toskani, u Šumadiji su daleko niže nego cene stanova u velikim gradovima“, zaključila je Ivana Štrbac.Slične vesti

Da li će se cene nekretnina ikada vratiti na staro - kupiti stan ili čekati jeftiniji kvadrat

21 Nov 2023, 9:22

U poslednjih šest meseci tržište nekretnina gotovo stagnira. Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević očekuje…

Luksuzni stanovi za keš - prodaju se i pre nego što je zgrada završena

27 Sep 2023, 12:22

Iako nam se čini da luksuzne, velike i skupe stanove malo ko može da kupi, iskustvo pokazuje da se takve nekretnine uglavnom…

Može li komšija da bude i profesionalac - upravnici zgrada između čarobnog štapića i odgovornosti

19 Sep 2023, 10:18

Koliko je važna uloga upravnika zgrade postalo je jasno kada su najavljene izmene Zakona o stanovanju i definisanje uloge…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista