Zbog čega dotrajali automobili češće završe na otpadima umesto na reciklaži
   22 Dec 2022, 9:50    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zbog čega dotrajali automobili češće završe na otpadima umesto na reciklaži

U Srbiji postoji jedina fabrika u regionu za reciklažu, ali joj nelegalno konkurišu auto-otpadi koji najčešće raskomadaju stare automobile. Zbog toga fabrika preradi svega dva do tri odsto od 45.000 tona, koliko bi godišnje trebalo da se reciklira u Srbiji.


Malo je starih neregistrovanih i napuštenih vozila u Beogradu. Primete ih komunalni inspektor i milicija, prijavi komšija ili vam nude otkup.


Ako dotrajali četvorotočkaš nije u garaži ili dvorištu, odnese ih "Parking servis" na svoj plac i čuva ih najmanje četiri meseca. Tada će vam i zvanično zatražiti popriličnu ležarinu, koju malo ko plati. Odrekne se vlasnik vozila koje odlazi na reciklažu.


Godišnje nekoliko stotina vlasnika ne dođe po svoje vozilo, odgovorio je "Parking servis".


Ukoliko se popravka za registraciju više ne isplati i jedina fabrika za reciklažu u Železniku, platiće vam starudiju po kilogramu. Tu će najpre izdvojiti opasne delove - akumulator, ulje i filtere, a posle će čuveni Šreder trenutno na redovnom zimskom remontu iz automobila izdvojiti gvožđe, što nije kraj.


Starudije obično završe na auto-otpadu ili auto-servisu, za 15 do 20 dinara po kilogramu, gde im poskidaju delove i prodaju kao rezervne, što je nedozvoljeno, jer zakon priznaje samo automehaničarsku radnju. Ali posle ruku mehaničara ostane gola školjka koja se i ne isplati za reciklažu, često završi u kanalu ili reci.


Zbog toga je i zvanični recikler u sve težoj situaciji. Nova havarisana vozila su uglavnom od plastike, a transport opasnih materija do konačnog tretmana je veoma skup, pa traže da se poštuju propisi i rad svih koji učestvuju u ovom poslu ili da se reciklaža subvencioniše, što rade svuda u svetu.


Makar u Beogradu državne firme, komunalna preduzeća, vojska i policija dovoze dotrajali vozni park u fabriku. U unutrašnjosti nije baš tako.


Nemojte žaliti što će se vaš automobil pretvoriti u kocke gvožđa i što šta još korisno. Mislite na zdravu okolinu. Najgore je da vam truli u dvorištu, garaži ili voćnjaku. Uzmite bar stotinak evra, koliko će vam ponuditi kupac sa vizit-karte.Slične vesti

"Polovnjaci" nikad skuplji, a najtraženiji - šta će se voziti posle rampe za uvoz i subvencija

7 Mar 2023, 9:52

Dok Evropa pravi planove kako da do 2035. godine zabrani prodaju automobila s unutrašnjim sagorevanjem i pređe na…

Luksuz ne zna za krizu

3 Mar 2023, 10:40

Najskuplji modeli automobila, komadi nakita, stanovi i kuće, nekako se po pravilu, najbrže prodaju. Stručnjaci kažu da i…

Zamena starih dizel vozila za "euro 6" motor, kako do subvencije

30 Jan 2023, 9:42

Svako ko ima staro dizel vozilo uskoro će od države moći da dobije subvenciju od oko 2.000 evra za kupovinu automobila.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoJP “Toplifikacija” započela investiciono…

Javno preduzeće “Toplifikacija” u Požarevcu krenula je sa ovogodišnjim…

9 Jun 2023, 13:35

ZdravljeU Srbiji ima oko 60.000 pacijenata…

Za lečenje hroničnih rana koje su najčešće posledica dijabetesa i tromboze proširenih…

9 Jun 2023, 12:35

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

Kursna lista