Zbog bežanja sa časova sačekao ih društveno koristan rad - Todor i Ognjen dobili pravu lekciju
   25 Jan 2023, 7:59    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zbog bežanja sa časova sačekao ih društveno koristan rad - Todor i Ognjen dobili pravu lekciju

Društveno koristan rad je nova praksa u našim školama. U Gimnaziji "Patrijarh Pavle" Ognjen i Todor su tako izbegli ukor nastavničkog veća.


Sačekao ih je društveno koristan rad kao prilika da poprave smanjene ocene iz vladanja zbog bežanja sa časova. Kažu da takav rad nije nimalo lak, ali da su mnogo toga naučili. Priznaju i sami da je još dug put do toga da postanu primerni učenici, ali da su sada sigurno jedan veliki korak bliže.


"Podstaklo nas je da više ne dobijamo te neopravdane, stvarno mislim da više ne bi imalo smisla da upadamo u ovakve probleme i da na ovakav način pravdamo časove, ali smo zadovoljni sa iskustvom. Sviđa mi se ceo taj sistem društveno korisnog rada. Dobar je za svu decu i mislim da svako to treba da iskusi, ali se ipak nadam da više neću biti deo toga", navodi Todor Šolajić.


"Ja i nakon tog sađenja drveća gledam da ne idem na društveno koristan rad zbog nekog prekršaja, nego i ovako zbog sebe, zbog škole. Mislim da je lepo kada radimo nešto tako i nešto doprinosimo našim radom prirodi i celoj okolini", poručuje Ognjen Mijušković.


Nastavnici škole smatraju da je ovakav način idealna prilika da se isprave greške, ali i izgradi ličnost na pravi način.


"Mi posebno stavljamo akcenat na to, a sigurna sam da to rade i u drugim školama, na ličnost učenika. Društveno koristan rad ne treba da bude prilika da se učenik osudi, kao da je neki osuđenik, pa treba da okaje grehe, apsolutno ne. Društveno koristan rad treba da bude prilika da se pokaže da možeš nešto i na drugi način. To osnaži učenika i on se oseća lepo", navodi Simonida Vukobrat, psiholog škole.


Stručnjaci kažu da rad, a naročito fizički, generalno povoljno utiče na stanje duha i tela. Ruke su bolele, kažu Todor i Ognjen, ali je zadovoljstvo nakon rada bilo mnogo bitnije.


"Oni bukvalno žele da pomognu školi kako bi ispravili tu svoju grešku. Mislim da je ovo super stvar i čak neki učenici koji nisu ništa uradili se dobrovoljno priključuju tom društveno korisnom radu zato što misle da je to ispravno", naglašava Miloš Mrdaković, predsednik Učeničkog parlamenta.


Ostaje nada da Todor i Ognjen svoje greške neće ponoviti, ali i da ovo drvo neće biti poslednje koje su zasadili u životu, zato što su ovu školsku kaznu dobro razumeli.

Ognjen i Todor, učenici drugog razreda Gimnazije "Patrijarh Pavle" na Vidikovcu, zasadili su drvo. Doduše, ne baš svojevoljno.Slične vesti

Novi izgled fiskulturne sale u OŠ "Jovan Šerbanović" u Ranovcu

31 Jan 2023, 14:02

U Osnovnoj školi “Jovan Šerbanović” u Ranovcu završeni su radovi na rekonstrukciji poda…

"Povratak proleća - novi početak", upoznavanje sa kineskom kulturom

30 Jan 2023, 13:51

Povratak proleća – novi početak je naziv dvočasovne radionice koja je održana u Osnovnoj školi „Sveti…

Svetosavska nagrada Požarevačkoj gimnaziji

27 Jan 2023, 14:27

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodelilo je Svetosavske nagrade. Među dobitnicima je i Požarevačka…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista