Završena druga faza rekonstrukcije Muzeja kulturne istorije
   29 Mar 2024, 14:18    Požarevac    sattv    Elena Marjanović


Završena druga faza rekonstrukcije Muzeja kulturne istorije

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju kulturne istorije u Nemanjinoj ulici.

U toku su radovi na rekonstrukciji Muzeja kulturne istorije u Nemanjinoj ulici, koji se odvijaju uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zgrada je inače zadužbina velikog srpskog arhitekte i profesora na tehničkom fakultetu Nikole Nestorovića. 


Lokacija, na kojoj je predmetni objekat sagrađen, nalazi se u prostoru istorijski nasleđene komunikacije Nemanjine ulice. Po svojim, istorijski nasleđenim svojstvima, ova ulica, zajedno sa svojim neposrednim okruženjem, pripada jednom od najstarije naseljenih delova Požarevca. U okviru ovog prostora, tokom poslednje četvrtine XIX i početkom XX veka, razvila se nekada brojna grupa objekata, stilske arhitekture i rezidencijalne namene. Predmetni objekat, koji pripada ovoj arhitektonskoj grupi, sagrađen je krajem XIX veka kao privatna kuća.


U Prvoj fazi sanirani su  krov i krovna konstrukcija , dimnjaci, oluci i limeni opšav. Druga faza sanacije zgrade počela je pre godinu dana.

Drugom fazom izvršena je kompletna sanacija fasada sa svim elementima livene i vučene fasadne plastike i ornamenata i sanacija spoljnih stepenica sa ogradama i nadstrešnicom. U unutrašnjosti objekta, saniran je pod u podrumskoj prostoriji kao i podrumske stepenice Obijen je sav dotrajali malter sa zidova i tavanica, i izvedeno je ponovno malterisanje Podovi prizemlja (brodski pod) je manjim delom zamenjen, hoblovan i završno lakiran. U tavanskom prostoru je postavljen nov brodski pod (kako bi se u sledećoj fazi tavanski prostor stavio u funkciju muzeja) Izvršena je reparacija kompletne stolarije – svih vrata i prozora. Sanirana je ograda i kapija prema ulici – parapet od opeke i ograda od kovanog gvožđa. Ukupna vrednost ovih radova je oko 27 miliona dinara.

U trećoj fazi planiran je  završetak radova na „Plavom salonu“ parterno: uređenje dvorišta radovi na adaptaciji tavanskog prostora konzervatorsko — restauratorski radovi na oslikavanju tavanica, reparaciji kompletnognameštaja i opreme koja se vraća u Muzej


Uskoro bi trebalo da bude objavljena brošura o ovom zdranju, ali i porodici Nestorović 
Ovaj objekat ima status dobra koje uživa prethodnu zaštitu i obuhvaćen je Studijom zaštite "Uslovi čuvanja, održavanja i korišćenja spomeničkog nasleđa i utvrđene mere zaštite u okviru granica Generalnog urbanističkog plana Požarevca" U skladu sa vladajućim tendencijama vremena u kome je nastao, predmetni objekat, u likovno oblikovnom smislu, pripada arhitektonskoj stilskoj grupi čija je likovnost zasnovana na primeni principa akademizma sa bogatom dekorativnom plastikom izvedenom u duhu klasicizma. Objekat poseduje istorijske, urbanističke, arhitektonske i posebne, u enterijeru, umetničke vrednosti. U strukturnom smislu, sastoji se od prostranog podruma, prizemlja (nekada raskošnog stambenog prostora) velike spratne visine i prostranog tavanskog prostora.Slične vesti

Radovi na rekonstrukciji "Čikoša" biće završeni do kraja avgusta

28 Feb 2024, 13:12

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca obišao je radove na rekonstrukciji „Čikoša“ u centru…

Naredne godine rekonstrukcija javne rasvete u 25 sela

15 Dec 2021, 12:42

Opština Veliko Gradište će kroz program “Partnerstvo za lokalni razvoj“ koji Ministarstvo za državnu…

Početak rekonstrukcije pešačkog mosta u Petrovcu na Mlavi

13 Jan 2021, 12:00

Zbog rekonstrukcije, pešački most u gradskom parku u Petrovcu na Mlavi od sutra je zatvoren za pešake i bicikliste.

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDanas je Sveti Jovan Bogoslov,…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Bogoslova. Apostol i jevanđelista…

21 May 2024, 11:02

DruštvoNSZ: Isplata redovne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska…

20 May 2024, 18:10

SportMlade košarkašice kluba "Po…

Na košarkaškom turniru mlađih pionirki koji je proteklog vikenda održan u Varvarinu,…

20 May 2024, 18:07

Kursna lista