ZAVRŠEN  PRVI GOLUBAČKI  FESTIVAL ISPOD POVRŠINE
   10 Jun 2019, 21:02    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAVRŠEN PRVI GOLUBAČKI FESTIVAL ISPOD POVRŠINE

Sinoć je u velikoj Sali Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu spuštena zavesa jednog novog golubačkog festivala istorijskog filma ,,Ispod površine’’,tako da je Golubac posle tri decenije kada je imao svoj festival pod nazivom Dani filmske komedije ,,DAFKO’’, ponovo postao grad filmskih I kulturnih  dešavanja.

Festival je održan pod pokroviteljstvom Opštine Golubac i u organizaciji Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, a vršilac dužnosti direktora ove ustanove Jasmina Glišić na završnici ovog festivala  istakla je da je cilj organizatora da od sledeće godine ova manifestacija postane međunarodnog i takmičarskog karaktera,

                -Večeras spuštamo zavesu na Prvi golubački festival istorijskog filma ,,Ispod površine’’ I nadam se da vam je bilo predhodnih  nekoliko dana pravo uživanje gledajući projekcije izabranih filmova koji se prvi put ovde prikazuju.Bio je ovo veoma dug put,od ideje za jedan ovakav festival,pa do realizacije te ideje.što se naredne godine tiče,svakakao će biti isto toliko posla,jer smo planirali I razmišljamo o tome da naredne godine ovo bude ovo festival takmičarskog I međunarodnog karaktera,pa se nadam da ćete biti I naredne godine još u većem broju. Što se tiče ovog festival,rekla bi da je bio veoma poučan I mi nećemo oosuživati I ne trebamo da kritikujemo ovo što smo ovih dana videli u prikazanim projekcijama.Bili su to filmovi koji se odnosili na različite društvene oblasti,na različita vremena.Svako od tih filmova nosi I određenu poruku,naglasila je Jasmina Glišić.


Projekcijom dokumentarnog filma  Dušana Vojvodića ,,Tajna dunavskog vilenjaka’’,sinoć je u Golupcu završen Prvi golubački festival istorijskog filma pod nazivom ,,Ispod površine’’. Ovaj film govori o povlačenju uz Rusije,između 28.i 30.septembra l944.godine,u operaciji ,,Dunavski vilenjak’’,po naređenju komadanta divizije,nemačkog generala Valtera fon Štetnera,nacisti su u zoni Prahova,da ne bi pali u ruke Crvene armije koja je ih je opkolila,potopili više od 220 svojih brodova,odnosno celu ,,Crnomorsku flotilu.Na kraj projekcije o ovom filmu pokušali su da ispričaju poslednju veliku neispričanu priču iz Drugog svetskog rata  reditelj  Dušan Vojvodić  I kapetan Srećko Nikolić.


               Zatvarajuči Prvi festival istorijskog filma u Golupcu,predsednik ove podunavske Opštine dr Nebojša Mijović je rekao da se ovaj festival večeras završava ali mi koji ostajemu ovde imamo važne zadatke koje trebamo da uradimo.

             -Trebalo bi da sačuvamo istoriju Golupca I ono što nam je prirosa dala,a mi trebali da nešto uradimo  za naš grad I  da o tome kada budemo uradili budemo I prepoznatljivi,bolji I lepši.Znači,jednostavno,želim da zajedno sa Vama,podelimo učešće I izgradimo Golubac da nam bude udobno mesto za boji I lepši život.Šta treba ustvari da uradimo.Trebamo pre svega,da podignemo nivo culture,sportskih aktivnosti,unapredimo poljoprivredu,otvorimo neka radna mesta,I sve to u colju,da život ljudi koji žive u ovoj sredini bude što bolji I što lepši,rekao je predsednik Opštine Golubac,dr Nebojša Mijović zatvarajući Prvi golubački festival istorijskog filma ,,Ispod površine’’.

 U protekla četiri dana ljubitelji filma u ovom gradu na Dunavu imali su prilike da vide  pet filmova uz prateće izložbe najlepših stranica Miroslavljevog Jevanđelja,izložbe fotografija sa iskopavanja tajnih grobnica,izložbe dresova poznatih sportista I podvodnih fotografija sa snimanja filma.a 600 posetillaca na poklon dobilo  je po  knjigu u izdanju Kreativne radionice „Balkan“,

Na kraju festivala vd dužnosti direktora ,,Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’,Jasmina Glišić  uručila je predsedniku Opštine dr Nebojši Mijoviću, priznanje za doprinos I podršku o organizovanju festivala koji će od naredne godine biti međunarodnog I takmičarskog karaktera.
Lj.Nastasijević
 
 
 
 Slične vesti

IV FESTIVAL DUHOVNE I SVETOVNE MUZIKE U CRKVI SVETE PETKE

19 Oct 2019, 11:32

U NEDELJU 20. OKTOBRA SA POČETKOM U 19 ČASOVA U CRKVI SVETE PETKE U POŽAREVCU ODRŽAĆE SE 4. FESTIVAL DIHOVNE I SVETOVNE…

U MALOM CRNIĆU SVEČANO OTVOREN 48. FEDRAS

15 Oct 2019, 16:35

NAKON SVEČANE SEDNICE NA PLATOU SPOMEN PARKA SVEČANO JE OTVOREN 48.FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE. FESTIVAL JE …

POCINJE 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

29 Aug 2019, 15:41

U Velikom Gradištu, od nedelje 1. pa do petka  6. septembra, održaće se 11. Filmski festival “Silafest“. I ove godine posetioce…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista