ZAVRŠEN 12. SAJAM DUNAVA U GOLUPCU
   29 Jul 2019, 17:10    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAVRŠEN 12. SAJAM DUNAVA U GOLUPCU

-Pobednik ovogodišnjeg 54.Golubačkog kotlića u kuvanju riblje čorbe je Saša Radić iz Požarevca,nešto slabiju čorbu skuvao  je Sreta Petrović iz Velikog Gradišta,dok je treće mesto pripalo  Slađani Paunović iz Bradarca.


Dvanaesta  po redu  Turističko-kulturna i sportska manifestacija ,,Sajam Dunava’’, proteklog vikenda  okupila je  rekordan broj učesnika i turista iz zemlje i okruženja, a održan je i  54. po redu„Golubački kotlić“, na kome je uzelo učešće 100 ekipa sa velikim brojem  kulinara i majstora čuvene riblje čorbe iz mnogih mesta Srbije.Među mnogobrojnim gostima Sajam Dunava posetio je i  potpresednik Skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić.Ovu 12.po redu Međunarodnu Turističko-kulturnu i sportski manifestaciju zatvorili su  predsednik Opštine Golubac dr Nebojša Mijović i  Jože Papež župan Opštine Žužemberg iz  Slovenije.      
 Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović zatvarajući ovogodišnju 12.po redu Turističko-kulturnu i sportsku manifestaciju ,,Sajam Dunava i  54.po redu ,,Golubački kotlić’’ naglasio je da će se ova lokalna  samouprava truditi  da poboljša uslove i da ovakve manifestacije budu što bolje i što lepše.


          -Ovih dana otvorili smo neke  od 15  kapitalnih projekata,to je novi most na reci Pek kod naselja Donja Kruševica i lokalni put Vojilovo-Barič-Miljević. Radićemo i na novim porjektima  u cilju razvoja,a posebno razvoju turizma ,sa željom da postanemo značajna turistička destinacija na ovom delu Dunava. Već od naredne godine ,,Golubačko leto’’ trajaće mnogo duže nego do sada. Planiramo da sa novim programskim sadržajima i manifestacija  produžimo turističku ponudu i da Golubačko leto traje tokom cele godine,naglasio je dr Mijović.
 
U poseti Golupcu  boravila je i delegacija iz Slovenije iz Opštine Žužemberg sa kojom Opština Golubac ima potpisanu Povelju o bratimljenju i  njihova saradnja traje već deset godina.Župan Opštine Žužemberg Jože Papež na kraju posete Golupcu i Sajmu Dunava izjavio je da su on i njegova delegacija oduševljenI  dobrotom ljudi i gostoprinstvom koji su imali u ova tri dana.

            -Sa našim domaćinima dogovorili smo da našu bratsku saradnju proširima na još neke oblasti,u prvom redu na izgradnji infarstrukture i na stručnoj pomoći i obuci vaših članova vatrogasne jedinice koji će doći kod nas u oktobru.Želimo da prenesemoobostrano naša znanjja i isksustvo,jer Slovenija i Srbija su kao braća,rekao je župan Jože Papež.

                Na kotliću,  100 ekipa i ljubitelja riblje čorbe i druženja, trudilo se da u svojim kotlićima skuvaju najbolju čorbu koja će zadovoljiti ukuse petročlanog žirijia.
   -Mi kuvamo riblju čorbu za naše prijatelje i drugare,kaže čuveni ribar Milan Živković iz Golupca.-Do sada na kotliću više puta smo pobeđivali i dobijali nagrade,ako sada ništa ne osvojimo,nema problema,ovde smo da se družimo i provedemo lepo ovo veče u Golupcu. Za dašnju riblju čorbu koristimo  čistu izvorsku vodu ,povrće koristimo sveže čisto prirodno bez prskanja,tu su i neki začini,ali drugu tajnu za kuvanje kvalitetne čorbe ne iznosimo u javnost,jer tajna ,je tajna,dodaje Živković.


Pobednik ovogodišnjeg 54.Golubačkog kotlića u kuvanju riblje čorbe je Saša Radić iz Požarevca,nešto slabiju čorbu skuvao  je Sreta Petrović iz Velikog Gradišta,dok je treće mesto pripalo  Slađani Paunović iz Bradarca. Njima su pripali kotlići i nagrade Ceptera i servisa Jovanović iz Miljevića.
         Istoga dana,za vredne nagrade  u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji takmičilo se oko 50-tak sportskih ribolovaca u ulovu ribe na plovak. U juniorskoj konkurenciji pobednik je  Marko Siminjesković,druga je Jovana Miletič,a najmlađi takmičar bio je Aleksa Pajkić.        
 
 Kod seniora,pobednik je Zorga Zafirović  Novičić, drugo mesto osvojio je Duško Anđušić, a trećeplasirani je  Radiša Miletić .
                Za nagrade u okviru Etno-dvorišta konkurisali su proizvođači suvenira,gastronomije, najuređenijeg  štanda ,ručnih radova ikulinari.Po oceni žirija nagradu za vez i rukotvorine dobila je Ana Milović iz Čačka iz ,za gastronomiju Udruženje ,,Sestra Jelica iz Malog Crniča’’,najuređeniji izlagački štand imalo je Udruženje ,,Izvor'' iz Knjaževca,najutenčniji suvenir Udruženje za zaštitu životinja ,,Ortaci’’ iz Majdanpeka i proizvoda Zlatko Matković iz Leskovca.
            -Raznovrstan program za svačiji ukus u četiri dana trajanja ove manifestacije  okupio je   više hiljada gostiju koji nesu biti samo nemi posmtrači  već i učesnici raznih radionica, ali i degustatori čuvene golubačke riblje čorbe. Bilo je tu i Zmajevo selo,Viteške igre, Etno dvorište ,likovna kolonija,pozorišna predstava za decu,promocija knjiga, tri koncerta,tako da je program pripremljen za svaciji ukus,.Posetioci su imali priliku I da besplatno degustiraju riblju čorbu,kaže vd direktora TO Golubac,Vojislav Živanović

  Sajam Dunava” zajednički su organizovali Turistička organizacija i Opština Golubac, u cilju privredno-turističke promocije ove podunavske Opštine,značajne turističke destinaciji na Dunavu i Istočne Srbije
Lj.Nastasijević
 Slične vesti

MANIFESTACIJE U VELIKOM GRADIŠTU OTKAZANE DO DALJEG

14 Jul 2020, 13:29

ZBOG POVEĆANOG ŠIRENJA VIRUSA KORONA OTKAZANE „ALASKE VEČERI“, VELIKOGRADIŠTANSKI VAŠAR…

10 . DŽIPIJADA U NASELJU BARE

14 Mar 2020, 12:15

ODRŽANA JE 10. DŽIPIJADA U NASELJU BARE KOJU JE PODRŽAO GRAD POŽAREVAC I KOJA JE NALAZI U KALENDARU TURISTIČKIH DOGAĐAJA…

PRVO MESTO ZA KUCEVLJANINA TIHOMIRA PETROVICA NA SMOTRI SLEPIH I SLABOVITIH U JAGODINI

20 Nov 2019, 15:15

U utorak 19. novembra u Kulturnom centru Jagodina održana je 22. Smotra stvaralaštva slepih i slabovidih osoba iz…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGranice otvorene, ali testovi…

Granice otvorene, ali testovi su uslov – da li je realno da turisti iz Srbije pohrle u Crnu…

15 Aug 2020, 11:54

DruštvoŠarčević za RTS: Potrebni odgovorni…

Početkom nedelje Krizni štab je objavio plan po kojem će od septembra funkcionisati…

15 Aug 2020, 11:43

PolitikaPredsednik Vučić najavio je obustavljanje…

Tražićemo hitno obustavljanje radova kod Visokih Dečana jer su u suprotnosti sa civilizacijskim…

15 Aug 2020, 11:20

Kursna lista