ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU
   10 Sep 2019, 16:16    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

Proteklog vikenda u Velikom Gradištu završen je ovogodišnji 11.po redu Međunarodni festival turističkog I ekološkog filma ,,Silafest’’ na kome je prikazano 57 najboljih ostvarenja koji su bili u konkurenciji   za nagradu Gran Pri festivala. Na zatvaranja festivala  govorili su Ljiljana Čerović, predstavnica Turističke organizacije Srbije, izvršni producent festivala, Boško Savković i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Među mnogobrojnim zvaničnicima na SILA-FESTU ove godine prisustvali su predstavnici Iranske Ambasade, predstavnici Turističkih organizacija Portugala i Slovenije, profesor Dr Terence Clifford-Amos, profesori sa Visoke Turističke škole kao i mnogobrojni predstavnici medija.


U prisustvu velikog broja filmskih stručnjaka uručene su nagrade najuspešnijima, a izvršni direktor festivala Boško Savković podsetio  je da se ove večeri festival ne završava, da on traje cele godine a da je veče dodele nagrada njegov vrhunac. Pripreme za SILA-FEST 2020 su već u toku, a svake godine na festival, koji je u porodici CIFTOVIH festivala, pristiže sve veći broj filmova,rekao je Savković , koji je I ovogodišnji dobitnik najprestižnijeg priznanja Opštine Veliko Gradište u oblasti culture.

On je  novčani deo nagrade u iznosu od 20.000 dinara donirao udruženju “Srbija velikog srca” iz Velikog Gradišta. Nagradu je primila predsednica udruženja,  Jelena Marković  koja se  zahvalila  filmskim stvaraocima koji prave filmove ovakvog tipa. Posebno dirnuta filmom iranskog autora Pajam Šadnije “Exist”, koji je proglašen za najbolji ekološki film, a govori o majci, koja na naftnim poljima jugoistoka Irana pokušava da prikupi novac kako bi kupila kiseonik i spasla život svog sina. Marković je rekla  da humanitarno udruženje na čijem je čelu ima za cilj podršku osobama sa invaliditetom, malignim i retkim bolestima, kao i njihovim porodicama na teritoriji čitave Srbije i u regionu, ali da je uvek dirnuta kada u svom gradu dobije priznanje, i da joj to daje “Vetar u leđa” da nastavi i istraje u velikoj borbi koju vodi njeno udruženje.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  koji je ujedno I predsednik festivala ,istakao je važnost ovog Međunarodnog festivala  turističkog I etnološkog filma ,,Silafest’’kao činjenicu da se održava na pravom mestu,jer je Veliko Graeište spoj bogate turističke ponude I zelene životne sredine-kako turisti koji ovde borave –to često ističu.
Ugostitelji sa Srebrnog jezera, koji su već nekoliko godina domaćini filmskim stvaraocima, festivalu su darivali 500 evra kao nagradu za najbolji Srpski film.

Po njihovom mišljenju, ove godine, dva filma zaslužila su ovu prestižnu nagradu, pa su novac podelili filmovi “Od Hadriana do ponizne Sofije” ,film koji je osvojio i nagradu “Plavi Dunav” za najbolji animirani film festivala, u režiji Alekse Gajića za Narodni muzej iz Velikog Gradišta, kao i film “Sajam Dunava” promotivni film Turističke organizacije iz Golupca.
Veliko Gradište je u protekloj nedelji bio domaćin filmskim stvaraocima dokumentarnih beleški iz celog sveta. Mnogobrojni posetioci, ljubitelji filmske umetnosti, na večernjim projekcijama, bili su u mogućnosti da uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima i premijerama kratkih dokumentarnih filmova iz sveta turizma i ekologije. Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka imao je težak zadatak da oda priznanje najuspešnijim filmskih ostvarenjima iz celog sveta. Julijan Mekdonald  za svoje ostvarenje.,,Šta da se radi u Beogradu’’.
Najboljim turističkim i ekološkim filmovima po oceni stručnog žiriji dodeljeni su  Beli bagrem, Plavi Dunav, Srebrni i Zlatni Pinkum, Srebrni i Zlatni talas u više kategorija, gran pri festivala kao i posebna priznanja žirija.

Pokrovitelji “Silafesta“ su opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Turistička organizacija Veliko Gradište i mnogi drugi.
Lj.Nastasijević
Izvor:TO VGSlične vesti

U KUČEVU POČEO 28 FESTEF

16 Jul 2019, 16:09

Vođeni idejom da Smotra „Homoljski motivi“ treba da svoje prateće programe proširi i prilagodi vremenu…

U GOLUPCU POČINJE PRVI FESTIVAL ISTORIJSKOG FILMA ISPOD POVRŠINE

5 Jun 2019, 17:58

U Golupcu od 6. do 9. juna biće prvi put organizovan Golubački festival istorijskog filma pod nazivom "Ispod površine",…

PROJEKCIJA FILMA KRAKU LU JORDAN U KUČEVU

1 Jun 2019, 12:32

U okviru pratećih programa ovogodišnje 52.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU VELIKOM GRADIŠTU OTVORENA IZLOŽBA…

Postavkom slika I creteža u  Narodnom muzeju po prvi put se predstavio ljubiteljima slikarstva…

14 Sep 2019, 19:28

DruštvoDEFILE ĐAKA PRVAKA POŽAREVAČKA…

NA TRGU OSLOBOĐENJA ODRŽANA JE MANIFESTACIJA DEFILE ĐAKA PRVAKA, POVODOM KOJE JE GRADONAČELNIK…

14 Sep 2019, 13:46

DruštvoSPROVODI SE ČIŠĆENJE DIVLJIH DEPONIJA

JEDAN OD VAŽNIH ZADATAKA JKP KOMUNALNE SLUŽBE JE U OVOM PERIODU I ČIŠĆENJE DIVLJIH…

14 Sep 2019, 13:42

Kursna lista