ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU
   10 Sep 2019, 16:16    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAVRPEN 11 SILAFEST U VELIKOM GRADIŠTU

Proteklog vikenda u Velikom Gradištu završen je ovogodišnji 11.po redu Međunarodni festival turističkog I ekološkog filma ,,Silafest’’ na kome je prikazano 57 najboljih ostvarenja koji su bili u konkurenciji   za nagradu Gran Pri festivala. Na zatvaranja festivala  govorili su Ljiljana Čerović, predstavnica Turističke organizacije Srbije, izvršni producent festivala, Boško Savković i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić. Među mnogobrojnim zvaničnicima na SILA-FESTU ove godine prisustvali su predstavnici Iranske Ambasade, predstavnici Turističkih organizacija Portugala i Slovenije, profesor Dr Terence Clifford-Amos, profesori sa Visoke Turističke škole kao i mnogobrojni predstavnici medija.


U prisustvu velikog broja filmskih stručnjaka uručene su nagrade najuspešnijima, a izvršni direktor festivala Boško Savković podsetio  je da se ove večeri festival ne završava, da on traje cele godine a da je veče dodele nagrada njegov vrhunac. Pripreme za SILA-FEST 2020 su već u toku, a svake godine na festival, koji je u porodici CIFTOVIH festivala, pristiže sve veći broj filmova,rekao je Savković , koji je I ovogodišnji dobitnik najprestižnijeg priznanja Opštine Veliko Gradište u oblasti culture.

On je  novčani deo nagrade u iznosu od 20.000 dinara donirao udruženju “Srbija velikog srca” iz Velikog Gradišta. Nagradu je primila predsednica udruženja,  Jelena Marković  koja se  zahvalila  filmskim stvaraocima koji prave filmove ovakvog tipa. Posebno dirnuta filmom iranskog autora Pajam Šadnije “Exist”, koji je proglašen za najbolji ekološki film, a govori o majci, koja na naftnim poljima jugoistoka Irana pokušava da prikupi novac kako bi kupila kiseonik i spasla život svog sina. Marković je rekla  da humanitarno udruženje na čijem je čelu ima za cilj podršku osobama sa invaliditetom, malignim i retkim bolestima, kao i njihovim porodicama na teritoriji čitave Srbije i u regionu, ali da je uvek dirnuta kada u svom gradu dobije priznanje, i da joj to daje “Vetar u leđa” da nastavi i istraje u velikoj borbi koju vodi njeno udruženje.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić  koji je ujedno I predsednik festivala ,istakao je važnost ovog Međunarodnog festivala  turističkog I etnološkog filma ,,Silafest’’kao činjenicu da se održava na pravom mestu,jer je Veliko Graeište spoj bogate turističke ponude I zelene životne sredine-kako turisti koji ovde borave –to često ističu.
Ugostitelji sa Srebrnog jezera, koji su već nekoliko godina domaćini filmskim stvaraocima, festivalu su darivali 500 evra kao nagradu za najbolji Srpski film.

Po njihovom mišljenju, ove godine, dva filma zaslužila su ovu prestižnu nagradu, pa su novac podelili filmovi “Od Hadriana do ponizne Sofije” ,film koji je osvojio i nagradu “Plavi Dunav” za najbolji animirani film festivala, u režiji Alekse Gajića za Narodni muzej iz Velikog Gradišta, kao i film “Sajam Dunava” promotivni film Turističke organizacije iz Golupca.
Veliko Gradište je u protekloj nedelji bio domaćin filmskim stvaraocima dokumentarnih beleški iz celog sveta. Mnogobrojni posetioci, ljubitelji filmske umetnosti, na večernjim projekcijama, bili su u mogućnosti da uživaju u najboljim filmskim ostvarenjima i premijerama kratkih dokumentarnih filmova iz sveta turizma i ekologije. Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka imao je težak zadatak da oda priznanje najuspešnijim filmskih ostvarenjima iz celog sveta. Julijan Mekdonald  za svoje ostvarenje.,,Šta da se radi u Beogradu’’.
Najboljim turističkim i ekološkim filmovima po oceni stručnog žiriji dodeljeni su  Beli bagrem, Plavi Dunav, Srebrni i Zlatni Pinkum, Srebrni i Zlatni talas u više kategorija, gran pri festivala kao i posebna priznanja žirija.

Pokrovitelji “Silafesta“ su opština Veliko Gradište, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Turistička organizacija Veliko Gradište i mnogi drugi.
Lj.Nastasijević
Izvor:TO VG



Slične vesti

PRSTEN VUKA ZA FILM BAMBILEND

3 Aug 2020, 13:13

Danilo Stanimirović, osvojio je Prsten Vuka za film “Bambilend” na Omladinskom filmskom festivalu u Sarajevu.…

Ovo su NOMINOVANI za OSKARA 2020

17 Jan 2020, 13:01

Zvanično su objavljene nominacije za 92. dodelu Oskara za 2020. godinu, ceremoniju koja će biti održana 9. februara.

SNIMANJE FILMA DARA IZ JASENOVCA NA VELIKOJ MORAVI

1 Nov 2019, 15:43

EKIPA SAT TELEVIZIJE JE UPOZNALA REDITELJA I RAZGOVARALA, KAO I SA ORGANIZATORIMA, GLUMCIMA, STATISTIMA KOJI RADE NA FILMU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU SUBOTU TRNOVA PETKA, A U NEDELJU…

Ovog vikenda Srpska pravoslavna crkva proslavlja dva praznika, Svetu velikomučenicu Paraskevu…

8 Aug 2020, 12:10

KulturaU CENTRU ZA KULTURU KUČEVO ODLAŽU…

Na osnovu naredbe Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo , u Centru za kulturu…

8 Aug 2020, 12:00

HronikaTeška krađa u Požarevcu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, uhapsili su D. D. (1990) iz…

8 Aug 2020, 11:47

Kursna lista