Zavarivanjem do sigurnog posla i budućnosti za mlade
   21 Dec 2022, 16:26    Požarevac    SAT    Marija Vajner


Zavarivanjem do sigurnog posla i budućnosti za mlade

Udruženje građana „Šansa“ u partnerstvu sa Institutom Goša d.o.o. iz Smederevske Palanke realizuje Završnu Konferenciju u okviru Projekta "Zavarivanjem do sigurnog posla i budućnosti za mlade" koji se sprovodi po Javnom konkursu za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih, koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, ukupne vrednosti 9.400.000 dinara. Projektne aktivnosti su sprovedene u periodu od 15. aprila do 10. decembra 2022. godine.Cilj projekta jeste unapređenje veština zapošljivosti mladih iz osetljivih grupa i njihovo bolje pozicioniranje na tržištu rada. Projektne aktivnosti pružile su pomoć  i podršku  mladima da steknu praktično iskustvo i time unaprede svoje kompetence i povećaju mogućnost za zapošljavanje u industriji u kojoj postoje potrebe za radnom snagom. Realizovane su obuke sa dve grupe od po 20 kandidata u prostorijama Instituta Goša d.o.o. u Smederevskoj Palanci (jedne od najrenomiranijih ustanova u našoj zemlji u ovoj oblasti) i kao rezultat, 40-oro mladih steklo je sertifikate u skladu sa  SRPS EN ISO 9606-1. Projekat je doprineo da se preko 100 direktnih i 10.000 indirektnih korisnika mladih animira i senzibiliše  u pogledu značaja sticanja dodatnog obrazovanja, dok je 40 izabranih kandidata koji su prošli obuke ojačali njihove kompetencije i veštine kroz obuku za poslove zavarivača, i pružena im je podrška kroz niz jednodnevnih obuka iz oblasti profesionalne orijentacije, zdravih stilova života i karijernog vođenja i zapošljavanja. Projektne aktivnosti su naposletku rezultirale i smanjenju socijalne isključenosti mladih iz osetljivih grupa putem pronalaska zaposlenja. Moramo napomenuti da je ovo četvrta godina zaredom sa realizacijom ove aktivnosti i u dosadašnjem periodu uspeli smo da znanjem i veštinom osposobimo 160-oro mladih i tako unapredimo njihove uslove za kvalitetniji život i karijeru u budućnosti, navodi se u saopštenju.

 
Na osnovu informacija kojima raspolažemo i ostvarenog posredovanja između poslodavaca iz ove oblasti i polaznika, izvesno je da je najveći broj mladih (njih 32) već uposlen ili će uskoro biti neposredno nakon svečane dodele sertifikata. U tom smislu su i određeni predstavnici zainteresovanih poslodaca uzeli učešća na Konferenciji, a praćenje i monitoring kanidata od strane našeg udruženja nastaviće se i u periodu od narednih 6 meseci sa akcentom na zaposlenje, potragu za boljim uslovima posla i podršku tokom prvih meseci rada. Poseban kvalitet ovogodišnjeg projekta jeste što smo po prvi put u ove četiri godine imali i dve mlade dame koje su uspešno završile obuku, dodaje se u saopštenju.
 
Završna Konferencija sa svečanom dodelom sertifikata održana je u utorak, 20. decembra 2022. godine u Holu opštine Smederevska Palanka, sa sledećim učesnicima: mladi koji su uspešno završili proces obuke za zavarivanje, pomoćnik ministra turizma omladine, Snežana Žugić, zamenica predsednika opštine Smederevska Palanka, Đurđina Mladenović, sa predstavnicima lokalne samouprave, Instituta Goša d.o.o., predstavnika preduzeća zainteresovanih za prijem u radni odnos obučenih kandidata, i medijskih kuća.Slične vesti

Zbog preseljenja redukovan rad Centra za socijalni rad Požarevac

9 Aug 2023, 15:35

Zbog preseljenja u nove prostorije u ulici Moše Pijade br.2 B, informativna služba grada Požarevca obaveštava…

Pomoć deci i mladima sa problemima u ponašanju kroz sociorehabilitacioni klub

23 Mar 2023, 14:17

Sociorehabilitacioni klub u Požarevcu, je prva služba tog tipa u Srbiji i uspešno funkcioniše već 12 godina.…

Šezdeset godina postojanja Centra za socijalni rad Požarevac

24 Nov 2022, 14:34

Centar za socijalni rad u Požarevcu obeležio je šest decenija postojanja i rada, brige o porodicama, usavršavanja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista