Zašto su važni preventivni pregledi kod dece koja se bave sportom
   1 Jun 2024, 10:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zašto su važni preventivni pregledi kod dece koja se bave sportom

Uznemirila nas je vest da je jedanaestogodišnji dečak preminuo nakon što mu je pozlilo na treningu košarke. Doktor Vladislav Vukomanović, upravnik Pedijatrijske klinike "Instituta za majku i dete", kaže za RTS da su najčešći uzroci takvih smrti neotkrivene bolesti srčanog mišića, ističući važnost preventivnih pregleda.


Dr Vladislav Vukomanović, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da jedan od 100.000 sportista premine tokom treninga ili sportske aktivnosti.


"Uzroci su najčešće neotkrivene bolesti srčanog mišića. Može da bude reč o upali srčanog mišića ili o aritmijama koje se ni na preventivnim pregledima ne mogu otkriti", rekao je Vukomanović, komentarišući vest da je bolnici u Pančevu preminuo dečak kome je pozlilo na treningu.


Prema njegovim rečima, preventiva su pregledi, posebno kardiološki, koji treba da se obavljaju jednom do dva puta godišnje u zavisnosti da li je dete aktivni ili rekreativni sportista.


"Veoma je važno uzeti u obzir na šta se dete žali – da li je imalo tegoba u toku opterećenja ili mirovanja, da li u porodici postoji da je neko ko je umro pre 50 godine ili iznenada. Na osnovu kardiološkog pregleda, može da se otkrije veliki broj potencijalno letalnih oboljenja", ukazuje doktor. 


"Ravni tabani i kriva kičma"


Govoreći o besplatnim fizijatrijskim pregledima dece, Vukomanović je rekao da su prošle nedelje praktično kod svakog drugog otkriveni ravni tabani, kriva kička, skolioza ili kifoza.


"To je posledica lošeg držanja naše predškolske i školske dece. Dati su im saveti i preporučene vežbe. Preventivni pregled su značajni i za decu i odrasle za unapređenje zdravlja, ali i za otkrivanje bolesti u ranim fazama", navodi doktor.


Dr Vladislav Vukomanović savetuje roditelje da redovno jednom do dva puta godišnje dovode decu na preglede kod pedijatara u domovima zdravlja da bi se na vreme otkrila i lečila potencijalna oboljenja.Slične vesti

Zapušenost i bol u uhu posle bazena - otorinolaringolog objašnjava kako da se zaštitimo od infekcija

15 Jul 2024, 11:49

Lekari tokom leta savetuju oprez u bazenima, jezerima i morima zbog čestih infekcija uha, koje izazivaju bakterije i gljivice,…

Naučnici misle da su otkrili neurološki uzrok anoreksije

15 Jul 2024, 11:46

Anoreksija nervoza je težak poremećaj ishrane koji je možda povezan sa poremećenim oslobađanjem određene hemikalije u mozgu.

Saveti psihijatra dr Diligenskog - kako da tokom tropskih noći utonete u san

15 Jul 2024, 11:44

Uz brojne zdravstvene probleme koji su posledica izuzetno visokih temperatura poslednjih dana, mnogi imaju problem i sa…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoKlima nam bira destinacije za…

Promena klime donosi i promene na turističkim mapama Evrope. Sever kontinenta postaje sve…

23 Jul 2024, 12:49

DruštvoSeničić: Klasične programe za…

O odmorima, Olimpijskim igrama, putovanjima tokom leta, turističkim agencijama, ponudama sadržaja,…

23 Jul 2024, 12:45

Društvo"Porše"verovatno ne…

Sve je više informacija da je neki proizvod opasan po zdravlje korisnika i da se povlači…

23 Jul 2024, 12:42

Kursna lista