Zašto je danas teško naći majstora koji sme da servisira klimu u automobilu
   22 Apr 2024, 10:36    Beograd    rts    Elena Marjanović


Zašto je danas teško naći majstora koji sme da servisira klimu u automobilu

ako je poslednjih dana zahladnelo, visoke temperature unapred zadaju glavobolju vozačima. Oni najrevnosniji već bi sada da servisiraju klimu u automobilu, ali mnogi auto-servisi to više ne rade. Razlog je taj što nemaju sertifikat za taj posao, a inspektori su počeli da im pišu kazne.


Mnogi auto-serviseri su obustavili usluge servisiranja auto-klima, kada su se neki od njih suočili s prvim kaznama zato što nisu imali sertifikat za tu uslugu.


"U ovoj državi postoji 8.000 auto-servisa, onda možete da zamislite koliko malo njih može da obavlja svoju delatnost. Dodatni problem je što serviseri ne mogu da kupuju flurovane gasove jer nemaju Sertifikat B", objašnjava Aleksandra Đurišić iz Udruženja auto-servisera Srbije.


Da bi sertifikat dobili moraju da prođu obuku. Za to su ovlašćena samo dva trening centra u zemlji, a cena je od 12.000 do 18.000 dinara.


"Nema dovljno termina za polaganje. Prvi slobodan termin je možda tek u junu. Ako vi položite to u junu i sačekate još mesec i po dana na objavljivanje na sajtu, vama je već sezona prošla. Nismo mi mehaničari konkretno pogođeni time, najviše su pogođeni oni koji se bave isključivo servisiranjem klima“, navodi vlasnik auto-servisa Đorđe Šljukić.


Uredba još iz 2016.


Jesu pogođeni, ali nije trebalo da budu iznenađeni – u Ministarstvu zaštite životne sredine, kažu da je Uredba o sertifikaciji za one koji rade sa fluorovanim gasovima doneta još 2016. godine.


"Tokom osam godina primene propisa, organizovane su obuke za sticanje sertifikata u pet gradova, u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Kaću. Obuku za sticanje sertifikata B uspešno je završilo 511 lica, od čega je 174 podnelo zahtev za dobijanje sertifikata, sertifikovano je njih 114, dok ih je 60 u proceduri“, navode iz Ministarstva.


Apel da kontrole budu preventivne


To je malo na oko 15.000 majstora koji, kako se procenjuje, servisiraju auto-klime. Zato Udruženje auto-servisera poziva predstavnike ministarstva na dogovor i da se kažnjavanje odloži.


"Apelujemo na to da inspekcijske kontrole budu preventivne, da uvedemo ljude u celu priču, da omogućimo dovoljno mesta za trening da se stekne obuka i da oni koji su u procesu sertifikacije mogu da kupuju kontrolisane gasove“, kaže Aleksandra Đurišić.


Dok se ne nađe rešenje, upućeni kažu da je primetan rast crnog tržišta – neovlašćena prodaja freona i njegove zamene posle 17 časova, kada nema inspekcijske kontrole.Slične vesti

Kupovina polovnjaka jednačina sa više nepoznatih - u EU očekuju pad cena, šta je najisplativije u Srbiji

16 Mar 2024, 10:43

Broj onih koji kupuju nove automobile u odnosu na isti period prošle godine porastao je za trećinu. Kupcima su najzanimljiviji…

Šampion koji traje - električna i hibridna vozila u fokusu predstojećeg Sajma automobila

15 Mar 2024, 10:59

quot;Šampion koji traje" – moto je izložbe automobila na Beogradskom sajmu koja će biti postavljena od…

Pala cena polovnjaka u Nemačkoj, da li će se to pojefinjenje osetiti i kod nas

25 Nov 2023, 9:58

Cene polovnih automobila u Nemačkoj u padu su već sedam meseci. Međutim, taj pad je veoma mali, tako da se to nije osetilo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista