Zašto ćemo večerašnje prstenasto pomračenje Sunca morati da propustimo
   14 Oct 2023, 11:15    Beograd    RTS    Marija Vajner


Zašto ćemo večerašnje prstenasto pomračenje Sunca morati da propustimo

Posle uzbudljivog leta, nezaboravnih kiša meteora i proletanja kometa, na horizontu će biti još više astronomskih događaja. Večeras prstenasto pomračenje Sunca mogu posmatrati stanovnici Amerike i bliža okolna područja. Nažalost, iz Srbije neće biti vidljivo. Čak i oni koji se povremeno zanimaju za zbivanja na nebu posebno su zainteresovani za događaje kada može da se prati pomračenje Sunca.

  Jovan Aleksić iz Astronomskog udruženja „Ruđer Bošković“ ističe da je u pitanju jedna spektakularna, neobična pojava, vrlo atraktivna koja budi veliko interesovanje. „Nažalost, ova pojava nije lako vidljiva, nije često vidljiva sa jednog dela Zemljene površine. Ovo današnje pomračenje Sunca će biti vidljivo sa teritorije Amerike, malo nešto severnije i južnije. Iz Srbije neće biti vidljivo“, navodi Aleksić dodajući da se ova pojava na nas neće ni na koji način odraziti.

Pomračenje Sunca

Zbog svog međusobnog kretanja Zemlje, Meseca i Sunca, Zemljin prirodni satelit povremeno se nađe između Zemlje i Sunca. Kada se to desi Mesec, objašnjava Aleksić, „pređe“ preko Sunca. Sunce je oko 400 puta veće, ali isto toliko oko 400 puta dalje. S druge strane, Mesec je oko 400 puta manji, ali isto toliko i bliži. „To je potpuna slučajnost. Nema nikakve prirodne veze, ali zbog te činjenice mi Sunce i Mesec prividno vidimo na nebu iste veličine. Kada se Mesec nađe na svom putu između Zemlje i Sunca, on pređe preko Sunčevog diska i tada zakloni Sunce. Tu pojavu nazivamo pomračenje“, objasnio je gost Jutarnjeg programa.

Prstenasto pomračenje Sunca

Do prstenastog pomračenja Sunca dolazi kada Mesec ne uspe da ga prekrije u potpunosti, a to se dešava zbog toga što Mesec ne kruži oko Zemlje po čisto kružnoj orbiti, nego blago eliptičnoj, što znači da je nekad malo bliže, a nekad malo dalje od nas. „Kada je Mesec malo bliže, mi ga vidimo malo većeg. Kada je malo dalje, mi ga vidimo malo manjeg, za nijansu. Danas je Mesec dalje od Zemlje, što će reći mi ga prividno vidimo nešto manjeg. Zbog te male razlike, on neće uspeti u potpunosti da zakloni Sunce i Sunčev disk će se videti kao jedan vatreni prsten oko njega“, naveo je Aleksić. Oni koji budu bili u prilici da posmatraju pomračnje ne bi smeli da to rade golim okom jer to može biti opasno i po zdravlje. Kao i inače, ističe Aleksić, gledanje u Sunce nije zdravo jer može da ošteti vid zbog jakog blještavila. Pomračenje Sunca je jedna atraktivna pojava gde će ljudi intenzivno, namerno da gledaju u nju. Ovog puta deo Sunčevog sjaja i dalje će da sija iza tog prstena, pa je neophodno nositi zaštitu. Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Beogradu organizuje noćna posmatranja neba kada je vreme vedro. Tada mogu da se posmatraju planete i Mesec, i ostala nebeska tela koja su u tom trenutku vidljiva.


Foto: Ilustracija/PixabaySlične vesti

UV zraci "prže" kožu, zaštita je neophodna, a rano otkrivanje melanoma obećava izlečenje

30 Jul 2023, 9:45

Statistički podaci pokazuju da se melanom češće javlja na prethodno potpuno neizmenjenoj koži, nego na već postojećem…

Batut: Saveti za bezbedan boravak na suncu

25 Jul 2023, 10:21

Sa dolaskom leta i sezone godišnjih odmora više vremena provodimo napolju, pa smo stoga i više izloženi…

UV indikatori postavljeni u nekim školama, da li učenici znaju da ih koriste

13 Aug 2022, 10:58

Leti, uz vremensku prognozu, uvek pratimo i koliko je UV zračenje. Mnoge škole dobile su specijalne merače UV zračenja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista