ZAŠTITNI ZNAK ZA GOLUBAČKI BARENI SIR
   1 Aug 2019, 23:45    Golubac    SatTv    Ljubiša Nastasijević


ZAŠTITNI ZNAK ZA GOLUBAČKI BARENI SIR

Pored Đerdapskog meda,opština Golubac  imaće još jedan zaštitni znak,,Golubački bareni sir’’koji je predstavljen na ovogodišnjem 12.po redu Sajmu Dunava  U toku je eksperimetalna  proizvodnja u cilju zaštite geografskih  oznaka.Opština Golubac  u saradnji sa  razvojnom akademijom Srbije,Udruženjem ,,Eko Brend’’ i  Mlekarom ,,Ekomilk’’ iz Dvorišta radi na ovom projektu ,proizvodnji  Golubačkog barenog sira,čija industrijska  proizvodnja treba da počne do kraja ove godine.

             -Golubački bareni sir ima veliku tradiciju u ovom kraju.To je specifična vrsta sireva I u Celoj Srbiji proizvodi se samo u ovom region.Poznato je Istočna Srbija proizvodi sirevi termički tretirane kao u Pirotskom kraju tipa kačkavalja,a oko Golupca I šire ovaj Golubački bareni sir.Razlika između ove dve vrste sirava je termičko tretiranje,kod Pirotskog kačkavalja koji se ne može pohovati a ovaj bareni sir možete da grilujete,stavljate na roštilj odmah posle proizvodnje. U tehnološkom procesu proizvodnje sir se posle prve faze podsiravanja,bari na temperaturi od preko 70 stepeni,u sopstvenoj surutki. Posle završenog barenja,soli se,pakuje i ide na dozrevanje,kaže rukovodilac ovog projekta akademik prof.Mihajlo Ostojić.

           U prooizvodnji  Golubačkog barenog sira koristi se kravlje mleko sa ovog područja,tako da će stočari  imati obezbeđenu prodaju.
            -Za proizvodnju barenog sira koristima mleko  isključivo sa područja Opštine Golubac. Pre degustacije,pojedini građani su mislili da je sir od kozjeg ili ovčijeg mleka,ali kada su ga probali,uverili se da je sir isključivo od kravljeg mleka,dodaje prof Ostojić.
             -Probnu proizvodnju obavljjjamo u mlekari ,,Ekomilk’’ iz Dvorišta i ovde radimo i tehnološke motivitete koji su specifični za ovu prozvodnju.Cilj ove proizvodnej da se izvrši geografska zaštita oznake,odnosno geografskog porekla sira i kao brend ovog kraja. Tako bi se sa ovim zaštitnim znakom prodavao kao specijlna vrsta sira. Posetioci koji su probali ovaj sir kažu da je dobrog kvaliteta i da će ga kada počne njegova proizvodnja  redovno kupovati,za potrebe svoje porodice.

       -Svi koji su probali sir,bili su zadovoljni sa kvalitetom i nisam čuo ni jedan negativan komentar.Za neke je ova sir bio nepoznanica,meštani ovog kraja malo su iznenađeni i pitali nas,kakkav je to sira,zašto baš  golubački,ko ga proizvodi i gde može da si kupi. Krenuli smo sa ekesperimetalnom proizvodnjom,odnosno sa zaštitom  geografske oznake,a već do kraja ove godine krećemo u redovnu-industrijsku proizvodnju,objasnio je rukovodilac proizvodnje ,,Golubačkog barenog sira’’,akademik prof.Mihajlo Ostojić.

Opština Golubac iako sa malim budžetom,pruža primer i daleko razvijenijim i bogatijim lokalnim samoupravama.Ona nastoji da raznim subvencijama pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na svojim posedima razvijaju proizvodnju hrane i tako stvori  uslove za njihov  bolji život na selu i opstanak  na svojim ognjištima.
           -Već nekoliko godina unazad značajna sredstva izdvajamo iz budžeta za pomoć poljoprivrednicima za kupovinu stoke,voćarima za nabavku sadnica,povrtarima za nabavku plastenika i navodnjavanje kao i pčelarima za nabavku košnica.Sve ovo ulažemo da povećamo poljoprivrednu proizvodnju u našim selima I tako zaustavimo veliko migraciju naših mladih koji su bez posla I materijalne sigurnosti. Proizvodnjom Đerdapskog meda I Golubačkog barenog sira  zaposlićemo na selu naše stočare I proizvođače pčelinjih proizvoda da ostanu na svojim ognjištima mjer će sada imati obezbeđeni plasman svojih proizvoda mlega I meda,kaže Slobodan Živanović,predsednik Saveta za razvoj poljoprivrede u Opštini Golubac.

Pored ulaganja u razvoj turizma, Opština Golubac iz svog budžeta znatna sredstva opredeljuje i za unapređenje poljoprivrede pre svega za razvoj stočarstva, pčelarstva, za kupovinu sadnica voćarima, nabavku plastenika povrtarima, kupovinu stoke, navodnjavanje…

Ovakvim strateškim opredeljenjima, kada je poljoprivreda u pitanju, stvorena  su dva golubačka brenda: „bareni sir“ i „đerdapski med“. Reč je o sertifikovanim, zaštićenim proizvodima  po kojima je ovo područje postalo prepoznatljivo.
Lj.Nastasiejvić
 Slične vesti

STANJE JARIH USEVA

2 Jul 2020, 11:51

Jari usevi nalaze su važnim fazama razvoja suncokret u butonizaciji, a kukuruz u metličenju.
Sam start jarih kultura…

Trgovina žitaricama ubuduće samo preko berze

15 Jun 2020, 11:57

Poljoprivrednici u Srbiji, zadruge i gazdinstva više neće moći da prodaju svoju robu preko agencija i firmi koje su se bavile…

STANJE JARIH USEVA U BRANIČEVSKOM OKRUGU

15 Jun 2020, 10:24

Jari usevi u Braničevskom okrugu su u dosta dobroj kondiciji, problem predstavljaju korovi, a u ovom trenutku je nemoguća…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoIVANJDAN ROĐENJE SVETOG JOVANA…

SRPSKA PRAVOSLAVNA CERKVA I NJENI VERNICI PROSLAVLJAJU ROĐENJE SVETOG JOVANA KRSTITELJA -…

7 Jul 2020, 7:50

DruštvoPRE 122 GODINE OTKRIVEN SPOMENIK…

Spomenik knezu Milošu pre 122 godine na Ivanjdan otkriven je u požarevačkom gradskom…

7 Jul 2020, 7:36

DruštvoINFORMATIČKI KABINET U BOŽEVCU

Osnovna škola "Milisav Nikolić“ iz Boževca dobila je novi informatički kabinet,…

7 Jul 2020, 7:30

Kursna lista