Zaštitite svoj dom od požara
   12 Feb 2020, 11:14        SatTv    Srbijanka Stanković


Zaštitite svoj dom od požara

Uporedo s razvojem tehnike i tehnologije, uočavamo napredak i u funkcionisanju aparata koje svakodnevno koristimo, kao i aparata koji se nalaze u našem domaćinstvu, a čiji je osnovni cilj olakšavanje svakodnevnih zadataka i obaveza, kao i održavanje sigurnosti ukućana i imovine.

Iako smo uređajima ranije pripisivali samo uloge i osobine zbog kojih smo ih i nabavili, nova generacija aparata svakako može da nas oduševi svojim performansama. Mobilne telefone koje svakodnevno koristimo već nazivamo “pametnim”, a pametni postaju i brojni drugi uređaji, mada ponekad njihovog napretka nismo ni svesni.


Sigurnost doma na prvom mestu


Sigurnost doma bi uvek trebalo da bude prioritet. Svoj dom bi trebalo da osiguramo od neželjenih “gostiju” odnosno uljeza, kao i od nepredviđenih okolnosti koje mogu dovesti do nesrećnog slučaja (zemljotres, poplava, povećana koncentracija ugljen-monoksida, povećana vlažnost u prostoriji…). Ukoliko ne raspolažemo detektorima koji bi nas blagovremeno upozorili na postojanje opasnosti, velika je verovatnoća da će naša reakcija kasniti, te će incident ipak nastati. Jasno nam je da instalacija alarmnih sistema u našem domu, ali i poslovnom prostoru, predstavlja prioritet.

Prilikom detekcije opasnosti, ključnu ulogu imaju detektori i senzori. Postoji više vrsta detektora i svaki ima određenu ulogu i određenu sferu zaštite. Moguća je ugradnja senzora na prozore i vrata, kao i ugradnja senzora pokreta. Na ovaj način smo sigurni da će potencijalni provalnik biti uočen, te da će se oglasiti zvuk, upaliti svetla, a savremeni uređaji nude i mogućnosti automatskog kontaktiranja nadležnih organa. Detektori ugljen-monoksida i ekološki senzori, kreirani su u cilju rane detekcije promena u temperaturi, nivou vlažnosti ili vode ili kontaminacije ugljen-monoksidom. Detektori dima dizajnirani su za blagovremeno detektovanje dima, a njihova upotreba je regulisana i zakonom. Instalacijom alarmnih sistema koji pokrivaju sve moguće opasnosti, svoju bezbednost podižemo na viši nivo.


Pametni dimni alarmi


Budući da je nabavka i upotreba dimnih alarma regulisana zakonom, većina je imala priliku da se sa njima susretne. Na svu sreću, velika većina nas nije morala da se evakuiše jer se dimni alarm nije oglasio. Ono sa čim uglavnom povezujemo dimne alarme, jeste prodoran zvuk koji nas probudi usred noći, jer se baterija ispraznila. Iako bi po pravilu trebalo testirati dimne alarme jednom mesečno pomoću tastera za testiranje, retko ko se pridržava cele procedure. Ipak, vremena se menjaju, tehnologija napreduje, a dimni alarmi su postali nešto mnogo više od bele okrugle kutije na plafonu koja zapišti kada je vreme za proveru baterija.

Alarmni sistemi su doživeli pravi “makeover”, pa danas pružaju brojne dodatne opcije i performans je značajno bolji nego pre svega par godina.



Današnji dimni alarmi:


- brže detektuju ugljen-monoksid i dim
- automatski se samotestiraju (ako do sada niste, ne morate ni započinjati mesečno testiranje)
- praznu bateriju prijavljuju verbalno (nema više uznemirujućeg pištanja)
- moguće ih je povezati sa aplikacijom na vašem telefonu

Navedene su samo neke od naprednih opcija, koje su dostupne prilikom kupovine alarmnih sistema najnovije generacije. Prilikom nabavke dimnih alarma, preporučujemo da se konsultujete sa stručnim osobljem i da zajedno razmotrite koje od ovih opcija bi vam olakšale život, a koje opcije nisu vredne investicije, jer vama, konkretno, nisu od posebnog značaja. Kada se upoznate sa svim mogućnostima i dođete do savršene kombinacije za postojeće potrebe, stručno osoblje će vam pomoći u izboru alarmnih sistema za vaš dom ili poslovni objekat.

Ako imate nekoliko postavljenih alarma u svojoj kući, oni mogu raditi usklađeno i povezano. Ukoliko jedan senzor detektuje problem, automatski će se pokrenuti i ostali alarmi, a postoji i opcija verbalnog upućivanja na problem. Ako shvatite da je problem bezazlen, alarm jednostavno možete ugasiti putem aplikacije.

Na većini savremenih dimnih alarma je naznačen rok trajanja od 5-10 godina. To bi značilo da će nakon isteka navedenog perioda, uređaj polako gubiti moć detekcije dima i ugljen-monoksida. Savremeni alarmni sistemi će vas sami obavestiti kada je vreme za promenu jedinice. Dimni alarmi mogu biti povezani i sa drugim uređajima, kao što su termostat, video nadzor, svetla, senzori na vratima i prozorima. Polako svi uređaji u našem domu postaju povezani, što nam uliva sigurnost onoliko koliko nam može delovati zastrašujuće.

Vrlo važna stavka, kada je reč o savremenim alarmnim sistemima, jeste da i instalacija zahteva određeno stručno znanje, pa je najbolje da se za ugrađivanje i servis uvek obratite ekspertima iz te oblasti. Nepravilno instalirani uređaji, ili alarmni sistemi koji nisu servisirani, zapravo predstavljaju dodatnu opasnost – mislite da ste potpuno sigurni, a zapravo niste. Alarmni sistemi instalirani od strane profesionalca omogućiće vam da živite bezbedno i osećate se sigurno.



Slične vesti

U Opštini Golubac podeljena autosedišta roditeljima novorođenih beba

15 Dec 2023, 19:31

Opština Golubac u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, nastavlja sa aktivnostima na unapređenju…

Bezbednost počinje s tobom!

6 Dec 2023, 14:28

Karavan “Bezbednost počinje s tobom!” boravio je na Trg oslobođenjau Požarevcu.


Karavan Agencije…

Bezbednost dece u saobraćaju

26 Oct 2023, 10:32

Deca  kao najranjiviji učesnici u saobraćaju treba od malih nogu edukovati, u cilju njihove bezbednoati u saobraćaju

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDva nova leka za multipla sklerozu…

Na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države i koju je nedavno usvojila Vlada…

18 Mar 2024, 12:31

EkonomijaPolaganje kamena temeljca nove…

Za izgradnju nove fabrike japanske kompanije JFE "Šoji Srbija" vrednosti…

18 Mar 2024, 12:29

DruštvoPrevencija i rana dijagnostika…

Mart je mesec posvećen borbi protiv maligniteta. Rak pluća, rak dojke i rak debelog creva…

18 Mar 2024, 12:03

Kursna lista